Nuffnang

Friday, September 30, 2011

Mahu Kriteria Jiran Blog Yang Begini


 بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum...

Tiba-tiba terfikir lak pasal nak ada jiran blog. Macam seronok pula kan kalau ada jiran blog. Jiran blog ni walaupun tidak dapat dilihat dengan mata kasar tapi rasanya sama juga konsep jiran rumah. Kalau boleh naklah ciri-ciri jiran yang baik seperti peramah, baik hati, menyokong, menasihati kalau jiran buat silap dan UTAMANYA ada amalkan selalu saling bertandang/kunjung-mengunjungi antara satu sama lain, bertukar-tukar cerita (dalam blog kata istilah tukar cerita dalam bentuk pos), bertukar-tukar pandangan (melalui komen) dan memerhatikan blog kita apabila kita takde. Lagi markah tinggi kalau jiran tu beri atau saling bertukar-tukar makanan. Itu jiran depan mata yang konkrit dan nyata tapi di alam maya ni jiran yang beri atau tukar-tukar lukisan ke atau apa-apa yang bersesuaian dengan dunia maya.

Apapun saya rasa ni perlukan persetujuan bersama untuk jadi jiran blog. Kalau alam nyata, kita takde pilihan tinggal sebelah sapa kan? Melainkan kita pakat-pakat dengan orang tertentu untuk beli rumah/sewa rumah sebelah-menyebelah.

Ada pandangan/isi nak tambah mengenai ciri-ciri atau kriteria jiran blog yang baik atau apa-apa kaitan mengenai jiran? Boleh juga tinggalkan di ruangan komen.


P.S: Ada berminat nak jadi jiran blog saya yang memenuhi ciri-ciri dinyatakan? :) 

P.S.S: Lepas Maghrib nak pergi KL. Jumpa kemudian.




Thursday, September 29, 2011

Coretan Ini Untuk Awak


 بسم الله الرحمن الرحيم
(Tulisan panjang daripada kebiasaan)

Kehadapan awak yang asyik saya ingati semoga sihat dan berbahagia hendaknya.

Pertemuan kita secara tidak sengaja kan? Saya yang ketika itu teruja untuk bermain roller-coaster Superman Escape di Movie World tapi apakan daya emak dan abah takmo naik. Atas dasar teringin naik (walaupun takut) saya pergi juga sorang-sorang beratur. Tak sangka ramai yang beratur TAPI mereka semua beratur ada kawan. Saya sorang-sorang. Tak boleh bawa apa-apapun hatta beg pun kena simpan dalam loker. Ketika beratur tulah awak datang bersama rakan beratur di belakang. Suara awak macam Gerard Butler telah masuk ke gegendang suara ketika awak berborak dengan rakan awak. Tapi oleh kerana saya rasa gemuruh, saya tumpukan pada diri dan berselawat. Kadang-kadang rasa nak berundur dan keluar daripada barisan apabila kita semakin hampir ke hadapan untuk ke roller-coaster. Jantung saya makin lama makin berdegup kuat. Macam nak terkeluar rasa.

Ya Allah ketika sampai depan pemeriksa perempuan, dia ukur ketinggian. Ok lepas. Dia suruh kosongkan poket (sebab roller-coaster ni sampai menterbalikkan badan). Saya dah kosongkan. Tapi syarat ke-3, suruh buka cermin mata. Oh tidak! Rasa makin pening apabila buka spek. Bertambah rasa takut. Ketika itu ada demo untuk naik roller-coaster tu ada disebutkan mengenai G-Force. Awak teruja bercerita kepada kawan awak. Sungguh saya tertarik mendengar perbualan awak yang sangat berinformatif. Kita bergerak hingga lepas pemeriksaan tiba-tiba perempuan pemeriksa tu bagi saya spek semula sebab hujan lebat pula, operasi Superman Extreme diberhentikan seketika. Saya tak sangka yang saya selalu perhatikan awak dari ekor mata awak dapat tangkap. Pandangan kita bertemu dan awak senyum (masa tu awak dan kawan awak dah selamba duduk tak jauh daripada saya sedangkan saya berdiri seorang ketakutan). Aduh bertambah mahu pengsan.

Silapnya saya sepatutnya membalas senyuman awak tapi sebaliknya saya berpaling tanpa tersenyum pun. Tapi ketahuilah selepas saya berpaling, saya rasa menyesal dan saya tidak berani nak tengok muka awak.

Hujan yang tidak mahu berhenti membuat jiwa saya terseksa kerana terpaksa menunggu untuk naik roller-coaster dan rasa bersalah yang ada. Lama menunggu saya semakin tak keruan maka saya cabut lari dari situ.

Ingatkan sampai di situ sahaja tapi ingatan terhadap awak tak dapat dilupakan apabila saya transit semula ke Gold Coast dan ketika menonton Leap Year di hotel apabila tengok babak antara Anna Brady Declan O'Callaghan, saya teringatkan awak. Lagilah dengan lagu I've Got You macam ada kena-mengena dengan saya.
Saya rasa sebab saya tak layan awak dengan baik saya kena begini (teringatkan awak). Rasa serba-salah. Moga awak pun ingat saya dan maafkan saya. Moga Allah pertemukan kita semula supaya saya dapat minta maaf pada awak.

                     Yang rasa bersalah
                                 -wina1979-




Kat Dalam Superman Escape Tu Kita Jumpa. Abaikan Gambar Abah :(


Nampak Tu Wild Wild West Falls Dari Atas Dijunamkan Kami Ke Dalam Air



P.S: Akhir sekali saya dah pucat lesi main Scooby-Doo. Ya Allah menjerit-jerit masa menjunam. Masa Wild Wild West pun makcik orang putih ni peluk saya waktu dijunamkan ke dalam air. Tak tahulah kalau saya main Superman Extreme. Mungkin saya dah terpeluk awak. Kenangan sungguh di Gold Coast Australia.


Fikiran Khamis: Tersurat Dan Tersirat



 بسم الله الرحمن الرحيم
  
Tak semua perkara dapat diluahkan melalui lisan tapi setiap gerak-geri boleh ditafsir secara tersurat mahupun tersirat.

Berhati-hati dengan orang yang dapat menafsir gerakan pancaindera dan lenggok badan kita kerana mereka tahu keadaan kita ketika itu.

Setuju tak atau ada nak tambah isi?


Gambar Sekadar Hiasan


Wednesday, September 28, 2011

Tak Jadi Pula


 بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum...
Tak jadi pula nak keluar macam dirancang. Cuaca panas terik pula. Haha jangan cakap saya puteri lilin. Nak jalan kaki kena berkira tentang cuaca ni. Nak tunggu cuaca macam dingin Cameron Highlands? Agaknya kena spontan tanpa rancang banyak-banyak baru jadi pergi.

Ok selamat berehat semua. Jumpa lagi.


Kita Tak Selamanya Berada Di Bawah Apatah Lagi Di Atas


 بسم الله الرحمن الرحيم

Kita tak selamanya berada di bawah apatah lagi di atas. Lumrah alam. Orang baru akan bertukar menjadi orang lama. Orang lama akan menjadi usang dan terpaksa menerima hakikat diri akan digantikan suatu hari nanti. Bak kata pepatah "patah tumbuh hilang berganti". Itulah lumrah yang tak dapat disangkal. Kita tak selama-lamanya abadi di dunia kekal dengan kecantikan/kekacakan apatah lagi segala-gala tentang kebanggaan dunia.

 
Maka tak perlulah berbangga sangat dan merasa megah apa yang kita ada kerana benda-benda tersebut akan musnah dan berpindah pada orang lain. Kita takkan dapat bawa ke kubur. Tanam bersama pun memang tiada gunanya.

 
Sama ada kita di atas atau di bawah, harap-harap kita sentiasa ingat dan sedar hidup untuk berbakti dan beramal bukan untuk menghancurkan diri, orang lain, binatang mahupun alam sekitar.

 
Sekadar untuk renungan diri ini yang pernah berada di puncak sebuah kejayaan yang pernah orang impikan sebelum ini. Jumpa lagi.



Tuesday, September 27, 2011

Berjaya Juga Akhirnya



 بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum...
Akhirnya yeah hari ini dapatlah saya tamatkan puasa 6. Walaupun satu hari tapi nak menghabiskan bukan main susah. Alhamdulillah izinNya. Merdeka. Maka esok nak jalan-jalan ke JJ Bandar Melaka. Lama tak pergi. Nak bersenam jalan-jalan tawaf keliling. Nak pergi kedai buku Popular cari buku-buku yang berkenan. Kalau tak, tunggu waktu potongan harga.Penting sekali cuci mata. Oh lagipun lama saya tak masak makanan kegemaran saya iaitu spaghetti jadi nak beli bahan-bahan juga nak buat.

Hehe tak banyak nak tulis sebab nak tengok siri terbaru 'Desperate Housewives' kat komputer. Lagi satu dah lama tak muatnaik gambar. Nak muatnaik gambar belum ada rezeki. Doakan pc saya mood dia ok balik untuk muatnaik gambar.Jumpa lagi semua.


P.S: Ada lagi sesiapa nak cadangkan tajuk buku yang menarik?


Gambar Arkib: Movie World


Monday, September 26, 2011

Macam-Macam Hal WiNaMe Ni




 بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum... Selamat malam semua. Sini hujan lebat gila sampai air hujan masuk ke kolong depan pintu bilik Wina. Basah gila. Lecak. Kolong ni kat atas supaya ada angin luar masuk. Takde gambar nak tunjuk nanti kalau ada Wina letak kemudian dalam tulisan ni.


Bulan Syawal dah nak habis. Wina dah gelabah nak puasa tak habis lagi. Tulah pasal kalau banyak berhenti puasa tak teruskan jadi bertangguh nak buat. Kelemahan saya ialah suka menangguhkan/melambatkan membuat sesuatu sampai akhir baru terhegeh-hegeh nak buat.


Lagi satu perkara, hari ini Wina asyik teringat memori lama lak. Kata-kata daripada seorang teman asyik teringat je. Rakan sekolah si Harima pun lama tak hantar emel kat Wina. Sibuk agaknya.


Hal lain, hujung minggu ni sepupu perempuan, Hakimah nak nikah di Kuala Selangor. Berjalan jauh lagi pada pagi Sabtu nanti. Takpe tidur je dalam kereta macam tak biasa buat.


Ni ha, sejak Wina buat kotak jerit tu kecil dan boleh buka serta tutup tu ramai tak perasan. Sampai ada yang beritahu ingatkan kotak jerit hilang. Ada jer sesiapa yang mencari kotak jerit (shoutbox) ada di sebelah kiri bawah senarai pengikut. Sila tinggal tapak sesiapa berkenaan. Komen lagi bagus.


Ok itu sahaja nak tulis. Jumpa lagi.



Sunday, September 25, 2011

Kenangan: Perbualan Mengenai Facebook


 بسم الله الرحمن الرحيم


Assalamualaikum....

Kecoh kan dalam minggu ni pasal pemuka (interface) baru Facebook. Saya cuma mendengar dan membaca sahajalah sebab takde FB tapi teringat perbualan saya lebih kurang dengan Lampard (bukan nama sebenar) tahun lepas.


Tempat: Ruang maya reban ayam (YM)

Saya: Lama tak nampak Z*** (nama panggilan dia) kat kc. Mana pergi?
Lampard: Ada kadang-kadang masuk pakai nickname lain. Kc tak best macam dulu la N**** (nama panggilan saya)
Saya: Biasalah chatters silih berganti bertukar ganti.
Lampard: Ramai kanak-kanak riang je sekarang dalam tu. (Lepas itu Lampard petik kenangan bersama beberapa orang chatters kc) Mana mereka sekarang?
Saya: Haha termasuk N**** kanak-kanak rianglah eh? Entah, dorang tu pun dah takde.
Lampard: N**** kanak-kanak riang jenis lain.
Saya: Haha.
Lampard: Z*** sekarang lebih pada FB.
Saya: FB? Seronok ke? Friendster kan dah ada.
Lampard: Best, N*****. Ni lagi real, ada permainan. N**** buatlah satu akaun.
Saya: You're not the one requested the same thing. Hehe tapikan takmolah. Kawan N**** cakap FB lagi bagus daripada FS sebab nampak serius dan orang yang sertai letak nama penuh. Kena letak nama penuh tu ler yang malas. Taknak orang skodeng.
Lampard: N**** letak gambar gunners.
Saya : Haha takmolah lagipun takut ketagih dengan FB. N**** mudah ketagih. Z*** tengoklah N**** dengan kc.

Beberapa hari kemudian.
Saya: Mak dah ada FB baru buat. Sibuk mak, rakan dia dah ada FB. Nak gak satu tu.
Lampard: Nama, nak cari.
Saya: Haha. Nanti saya tanya mak.

(Tanya kebenaran pada emak)
Saya: Cari nama bla-bla. Ada tak nama tu?
Lampard: Ada.
Saya: Tunggulah diterima. Hehe.
Perbualan kami ke tajuk lain.


(Beberapa hari kemudian setelah diterima permohonan )
Saya: Camne?
Lampard: Cool N**** (rujuk pada satu gambar saya)
Saya: Haha (Dalam hati: gambar tu cool ke?) Ler itu muka penat.
Lampard: Dah tengok gambar Z*** dan keluarga Z***?
Saya: Dah. Hehe.

Sampai ke sudah saya tak buat akaun FB. Sekian.






Saturday, September 24, 2011

Susun Atur Perabot Blog



 بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum...

Sempat mengubah susun atur peralatan dalam blog dan tukar susunan perabot. Kotak jerit tu Wina buat boleh dibuka dan ditutup. Rasa jimat ruang memandangkan banyak sangat perabot dalam blog Wina ni. Itu sahaja nak beritahu. Jumpa lagi. Klik kotak jerit kalau nak tinggalkan jejak. 

Kedudukan Kotak Jerit



Iklan sekejap ini blogger Wina baru kenal daripada segmen si Iqa. Klik pada kain rentang di bawah atau di sini



http://suterakasihyann.blogspot.com/







Angry Birds...Secepat Mana Anda



Assalamualaikum...


Saya baru jer pulang daripada jamuan hari raya di sekolah emak. Macam biasa makanan adalah seperti nasi impit, sate, rendang dan lain-lain. Oklah bukan ini nak cerita sebenarnya.


Semalam emak menugaskan saya untuk kupas bawang putih sebanyak 5 labu bukan 5 biji. Saya yang kuat menangguh kerja. Memula nak buat pukul 10 pagi. Rasa macam awal pula kan kupas awal-awal takut lebam. Ha sekali gelabah tertidur bangun pukul 4 lebih. Turun ke dapur tengok abah dah kupas. Saya dah takut emak murka. Terus minta maaf. Gelabah cepat-cepat kupas bawang putih tu sambil khayal mengenang nasib kerana lalai melaksanakan suruhan emak.

Antara melayan lamunan dan sambil-sambil dengar berita CNN di tv (redha jerla dengar walau dalam hati ada paya). Tiba-tiba mak saya tanya.

"Angry birds tu apa?" 

Saya terpana. Wah bila pula emak saya ambil perhatian tentang teknologi ni. Teringat saya pernah tanya soalan yang sama pada Y. 2 kali lak tu saya tanya sebab pertama kali lupa. Jawapan sama diucapkan oleh Y kini saya lontarkan pada emak.


"Angry birds ni main lastik burung." Eh tepat ke jawapan aku? Saya menyambung balik. "Na pun tak berapa tahu tapi sekarang ni orang tengah kecoh tentang permainan ni. Mana mak dapat tahu perkataan ni?"

Mak menjawab," ada pensyarah di bla-bla cerita kita kena tahu hal perkembangan terkini."

Dalam hati, aku pun tak tahu sangat tak pernah main pun. Dah komputer aku jenis semput jadi tak dapatlah nak muatnaik muat turun untuk dicuba.


Tapi memanglah bukan semua orang mengikuti teknologi terkini kan, ada cepat, sederhana,lambat dan langsung tidak tahu? Saya pun kira lambat juga nak meneroka hal teknologi ni. Berbanding dengan adik saya si Y, M dan H yang memang tahu awal-awal tentang teknologi dan perisian terkini. Malah ketika M bawa iPad 2 ke rumah, sekejap jer saya godek sebab tak reti nak pakai dan tak berkesungguhan meneroka. Macam bosan lak nak cuba. Camne tu kata nak iPad? Macam saya kata saya ni lambat. Satu hari satu fungsi saya teroka kut kalau ada iPad. Yer M mungkin beli iPhone 5 kut *jeling ke hemisfera utara*, silalah derma iPhone lama untuk saya teroka.


Korang lak camne? Cepat tak tahu tentang teknologi dan berkaitan IT ni?


P.S: Masa di jamuan hari raya tengah bosan-bosan dapatlah saya letak gambar dinding si Adiva posing di tepi tingkap tu di telefon bimbit. Mak yang tanya camne nak buat. Mak memang tak tahu apa-apa. Sayalah yang kena godek telefon bimbit mak untuk buatkan. Hehe. Agaknya hal teknologi ni hal orang muda-muda agaknya. 

P.S.S: Masih belum main lagi permainan Angry Birds.


Pertama Kali Tahu Pasal Angry Birds Daripada Gambar Di  Laman Google Chrome

Friday, September 23, 2011

Monolog Jumaat: Pergi Jauh-Jauh Penyemak Hidup



Kadang-kadang penatlah dengan manusia yang konon ambil berat tentang kita. Nak sangat tahu masalah/rahsia kita tapi sebenarnya suka menjatuhkan hukuman apabila kita dah cerita keadaan sebenar. Bukan nak tolong. Makin menyakitkan ditanya soalan bodoh BUKAN menghulurkan penyelesaian TETAPI memandang rendah secara diam dan perlakuan fizikal pun aku dah tahu engkau skeptikal.


Kalau kau tak mampu tolong setelah dengar, TOLONG bersifat sensitif dengan perasaan aku yang rapuh macam ranting. Kira beruntung OK engkau tak diuji dengan ujian yang aku dapat. Kalau kau dapat ujian sama macam aku adakah kau mampu menghadapinya? Jadi tolong DOAKAN aku dapat selesaikan masalah yang berliku-liku macam labyrinth tu. Berbelit-belit. Aku terpaksa cuba pelbagai jalan tapi kadang-kadang aku buntu. Kau ingat aku tak berusaha dan berdoa ke? 


Nak aje aku doakan pada kau dan orang begini supaya diberi UJIAN sama macam aku supaya baru kau sedar tinggi rendah langit. Jadi jangan nak berlagak PANDAI padahal kau tak alami apa yang aku alami. Baru kau sedar betapa rumit. Kalau kau berjaya harungi dengan cemerlang baru kau boleh nak pandang rendah kat aku. Masa tu kau nak pandang aku skeptikal pun takpe. Tapi berlagak pun Allah benci.


Dah pergi jauh-jauh daripada hidup aku. Ada dalam hidup aku menambah semak dan kekusutan sahaja. Aku tak perlukan orang begini dalam hidup aku.


Jangan tanya kalau bukan untuk membantu.



Inilah Labyrinth


Thursday, September 22, 2011

Apple iPhone 5 Nak Keluar Pasaran. Bila Tu?



Assalamualaikum...


Saja belek berita terkini kat google. Wah sekali teruja tengok pasal iPhone 5. Berangan jerla nak ada entah bila boleh miliki. Apple akan buat pelancaran media pada 4 Oktober 2011 (tak sampai 2 minggu). Dijangkakan Ketua Eksekutif Operasi yang baru, Tim Cook (ala dia yang gantikan Steve Jobs sebab Steve dilaporkan sakit) yang akan memperkenalkan iPhone 5 kepada media. Jadi terjawab sudah bila iPhone 5 akan keluar di pasaran. Ingat iPhone akan dilancarkan pada 4 Oktober 2011. Cepatkan Apple keluar iPhone baru?


Lepas ni ramai warga US beratur nak dapat telefon ni. Sumber lanjut boleh klik sini


Bersedia sesiapa nak beli iPhone 5.


Imej Daripada Google Rupa iPhone 5- webestigate.com



Segmen : Zareliqa Mencari Blogger Pemarah



(Dah Tutup Segmen)
Assalamualaikum....



Haha tajuk gempak mula-mula tengok sebab setahu Iqa ni lemah-lembut tiba-tiba nak cari blogger pemarah. Selalu juga jengah blog Iqa sebab dia rajin buat dodol doodle. Malah pernah buat 1 untuk Wina. Blog dia pun memang cantik selalu dimekapkan.


Ek Iqa, Kak Wina nak sertai. Ok Iqa mencari 20 orang yang peramah sebenarnya. Siapa berminat boleh klik di sini atau pada kain rentang (banner) di atas untuk baca syarat penyertaan.

Spontan Petang Khamis



Assalamualaikum...


Selamat petang.


Alhamdulillah rasa nyaman hari ini. Baru lepas hujan katakan.

Gambar Diambil Daripada Google

P.S: Tempat anda hujan tak? 

P.S.S: Sejuk-sejuk ni buat mata mengantuk nak tidur.


Pengisian Jiwa Di Awal Pagi



Assalamualaikum...


Selamat pagi semua pembaca yang dihormati sekalian. Dah sarapan? Moga ceria dan sihat selalu. Jom kita isi pagi Khamis ini dengan zikir dan mengingat nikmat-nikmat yang diberikan Allah berikan pada kita.Apabila kita ingat nikmat Allah, kita akan rasa bersyukur dan bertuah kerana diberikan nikmat tersebut. Maka semakin kita merasa kerdil dengan Allah. Manakala zikir pula moga membuatkan hati kita tenang dan dapatlah melalui hari dengan baik.


Sekiranya ada aral pun, kita tidak merasa gelabah atau sedih sangat. Ye tak?


Itu sahaja. Selamat melaksanakan tugas. Jumpa lagi. Maaf dipinta atas tersilap kata.



Spontan Khamis: Tidur Sekejap



Sedapnya tidur lepas pukul 10 malam. Baru bangun pula jenguk blog ini.

Assalamualaikum semua yang baru nak masuk tidur. Saya nak menonton siri The Kennedys di History Channel sekejap sebelum sambung tidur balik. Ala yang si Katie Holmes berlakon sebagai Jackie Kennedy macam iklan Nuff tu. Menarik pula tengok siri buat dalam bentuk drama. Saya nak tahu bagaimana Jack Kennedy mengurus USA tu. Jemput tengok malam ni pukul 9 malam atau ulangan pukul 1 pagi.



Gambar Arkib Seperti Biasa



Wednesday, September 21, 2011

Words Wednesday: Munching Time



Open your eyes
Open your soul
Looking everything with perspectives

You can choose
Who said that you can't choose?
Don't limit yourself


Choose to be strong
Choose to be wise
Choose to be a better person
Choose to do good deeds
Choose to be a jolly camper
Smile smile
Sincerely


Everybody has personality
You too right?
Be yourself 
And you'll shine



P.S: Good morning readers.

Hari Rabu Tanpa Kata: BE Baru



Tuesday, September 20, 2011

Pos WiNaMe's Blog Ada Lagi Rupanya



Assalamualaikum...


Awal dinihari tadi (sebelum Subuh), Wina sahaja jalan-jalan kat blog yang lama Wina tak kunjung. Ni blog-blog yang terawal Wina kenal di mana Wina suka jadi pembaca senyap memang takde tinggalkan komen atau tapak kaki pun. Blog-blog yang ni pun blog peribadi yang jujur meluahkan perasaan dan tak semua orang tahu.

Lepas tu tiba-tiba teringat pada blog lama Wina yang dah tak wujud. Kalau nak tahu lebih lanjut peristiwa tu boleh klik pos ni. Blog ni blog dalam Friendster. Terkenang. Mula-mula sedih gak ingatkan blog tu dah tiada tapi gerakan hati suruh tengok kat google reader. Wina klik pada perkataan wiNaMe's blog tu Syukur Wina letak blog lama tu dalam google reader dan semua tulisan Wina sampai blog itu dibuang oleh pihak pengurusan Friendster ADA! Alhamdulillah. Terima kasih google. Wina baca balik tulisan lama-lama dan apabila baca akan terkenang kenangan ketika peristiwa tersebut dan ketika menulis.


Nak tanya anda ada ke blog yang peribadi atau blog pertama yang mana blog tu lebih kepada luahan perasaan? Masih lagi ada blog tu atau anda dah buang?


P.S: Google Reader simpan arkib pos sampai 2009 jer.


P.S.S: Walaupun pos tu dah dibuang penulis pun, google reader tetap simpan. Maka kita boleh baca. 


P.S.S.S: Tak dapat bayang kalau blog ni takde. Ada yang simpan/back-up blog sendiri tak? Macam mana anda buat?

Anda sayang blog sendiri tak?


Contoh-contoh cetakan skrin blog lama. Klik kalau nak tengok secara besar.

Nama Blog: wiNaMe's blog. Senarai tajuk pos/tulisan


Klik Pada Pos Yang Ingin Dibaca



Contoh Pos Lain


P.S.S.S.S: Kalau anda baca contoh pos lama tu lain kan cara penulisan saya dengan blog ni?  :)

Monday, September 19, 2011

Kuiz Mari Mengenal Personaliti Diri : Introvert Sensing Feeling Judging - ISFJ




Kuiz Gerak Hati klik sini


Assalamualaikum...
Ok saya nak berkongsi sesiapa yang berminat nak tahu mengenai perangai sendiri atau anda tak faham mengapa kawan,adik,abang,kakak,mak,sepupu,pakwe,makwe, isteri atau suami berperangai begitu. Saya pun kadang tak faham dengan perangai saya atau segelintir orang yang saya kenal. Jadi bolehlah anda ambil ujian untuk mengenali personaliti anda (kalau tak kenal lagi macam saya sebelum ambil ujian ni) di:


http://www.humanmetrics.com/cgi-win/JTypes2.asp


Jawab soalan ya atau tak untuk setiap soalan.Lepas tu tekan butang hantar, dapatlah analisa personaliti anda.


Sekadar berkongsi,setelah saya ambil ujian ni (dah lama buat ujian ini), saya di bawah kategori Introvert Sensing Feeling Judging (ISJF). Ada 16 kategori ok,mungkin ada yang sama ngan saya. Yalah ada yang kenal saya tapi tak faham mengapa perangai saya camni atau camtu,tak sama macam orang yg anda kenal. Meh saya cerita, moga lepas ni takde salah faham dan takde prasangka mengapa saya camtu.


Lepas saya buat ujian, kekuatan kecenderungan Introverted-67%, sensing- 12%, feeling-38% dan judging-33%. Maknanya mengikut analisis


You are:
  • distinctively expressed introvert
  • slightly expressed sensing personality
  • moderately expressed feeling personality
  • moderately expressed judging personality
Nak cite panjang lak, tapi diringkaskan, saya ni tak suka ramai orang,suka wat keje sorang atau dalam kumpulan kecil.Lebih suka buat aktiviti bersendirian (setuju 100%), dianggap pendiam (ikut orang,kalau orang tu saya selesa dan boleh cakap banyak-banyak) Kerja ikut sistem dan mementingkan ketepatan dalam segala dilakukan. Mempunyai ingatan yang bagus.


Ini saya ambil maklumat daripada http://typelogic.com/isfj.html


Ini adalah ringkasan ISFJ. Kalau tak faham boleh salin dan tampal pada google translator atau boleh alihbahasa muka surat pos ini.

ISFJs are characterized above all by their desire to serve others, their “need to be needed.” In extreme cases, this need is so strong that standard give-and-take relationships are deeply unsatisfying to them; however, most ISFJs find more than enough with which to occupy themselves within the framework of a normal life. (Since ISFJs, like all SJs, are very much bound by the prevailing social conventions, their form of “service” is likely to exclude any elements of moral or political controversy; they specialize in the local, the personal, and the practical.)
ISFJs are often unappreciated, at work, home, and play. Ironically, because they prove over and over that they can be relied on for their loyalty and unstinting, high-quality work, those around them often take them for granted–even take advantage of them. Admittedly, the problem is sometimes aggravated by the ISFJs themselves; for instance, they are notoriously bad at delegating (”If you want it done right, do it yourself”). And although they’re hurt by being treated like doormats, they are often unwilling to toot their own horns about their accomplishments because they feel that although they deserve more credit than they’re getting, it’s somehow wrong to want any sort of reward for doing work (which is supposed to be a virtue in itself). (And as low-profile Is, their actions don’t call attention to themselves as with charismatic Es.) Because of all of this, ISFJs are often overworked, and as a result may suffer from psychosomatic illnesses.
In the workplace, ISFJs are methodical and accurate workers, often with very good memories and unexpected analytic abilities; they are also good with people in small-group or one-on-one situations because of their patient and genuinely sympathetic approach to dealing with others. ISFJs make pleasant and reliable co-workers and exemplary employees, but tend to be harried and uncomfortable in supervisory roles. They are capable of forming strong loyalties, but these are personal rather than institutional loyalties; if someone they’ve bonded with in this way leaves the company, the ISFJ will leave with them, if given the option. Traditional careers for an ISFJ include: teaching, social work, most religious work, nursing, medicine (general practice only), clerical and and secretarial work of any kind, and some kinds of administrative careers.
While their work ethic is high on the ISFJ priority list, their families are the centers of their lives. ISFJs are extremely warm and demonstrative within the family circle–and often possessive of their loved ones, as well. When these include Es who want to socialize with the rest of the world, or self-contained ITs, the ISFJ must learn to adjust to these behaviors and not interpret them as rejection. Being SJs, they place a strong emphasis on conventional behavior (although, unlike STJs, they are usually as concerned with being “nice” as with strict propriety); if any of their nearest and dearest depart from the straight-and-narrow, it causes the ISFJ major embarrassment: the closer the relationship and the more public the act, the more intense the embarrassment (a fact which many of their teenage children take gleeful advantage of). Over time, however, ISFJs usually mellow, and learn to regard the culprits as harmless eccentrics :-). Needless to say, ISFJs take infinite trouble over meals, gifts, celebrations, etc., for their loved ones–although strong Js may tend to focus more on what the recipient should want rather than what they do want.
Like most Is, ISFJs have a few, close friends. They are extremely loyal to these, and are ready to provide emotional and practical support at a moment’s notice. (However, like most Fs they hate confrontation; if you get into a fight, don’t expect them to jump in after you. You can count on them, however, run and get the nearest authority figure.) Unlike with EPs, the older the friendship is, the more an ISFJ will value it. One ISFJ trait that is easily misunderstood by those who haven’t known them long is that they are often unable to either hide or articulate any distress they may be feeling. For instance, an ISFJ child may be reproved for “sulking,” the actual cause of which is a combination of physical illness plus misguided “good manners.” An adult ISFJ may drive a (later ashamed) friend or SO into a fit of temper over the ISFJ’s unexplained moodiness, only afterwards to explain about a death in the family they “didn’t want to burden anyone with.” Those close to ISFJs should learn to watch for the warning signs in these situations and take the initiative themselves to uncover the problem. 

-kredit kepada Marina Margaret Heiss


Selamat menjawab kuiz. Nanti bagitahu anda dalam golongan mana dan sedikit penerangan.

P.S: Saya buat lagi kuiz ni tadi, ada perubahan peratusan pada perasaan (feeling) dan penilaian (judging)

Isnin Hari Merenung Kembali



Assalamualaikum....


Bertemu kembali di ruangan ini. Alhamdulillah dipanjangkan usia ini. Eh tak sangka kan kita ni dah di pertengahan bulan 9. Rasa macam semalam jer tahun baru 2011. Apabila saya merenung kembali apa yang saya tempuh pada sepajang hari-hari 2011, saya dapati liku-liku hidup saya lebih kepada kegembiraan. Nampaknya tahun ini (buat masa ini ketika saya menulis) kesihatan saya pun agak baik, selesema kena sekejap berbanding tahun lepas saya kena demam, batuk dan keracunan makanan.


Tahun ni pun jiwa saya takde dipatahkan oleh mana-mana lelaki pun. Jadi takdelah saya menonggeng, menangis bagai rak ke. Takde, alhamdulillah. Kalau ada pun menangis, menangis hal yang positif ada lah. Itu takpe.


Sebaliknya ada gak satu unsur dalam kehidupan saya masih tak sempurna. Masih belum terjumpa formula yang sesuai untuk digunapakai dalam hal tersebut. Saya masih lagi membuat pencarian jiwa (soul-searching) tentang hal tersebut. Tetap akan terfikir dan tertanya-tanya apabila mata ini hendak dilelapkan dan kadang-kadang akan mengganggu dalam bentuk mimpi. Apapun saya percaya kepada kesabaran dan ketahanan untuk menghadapi walaupun seksa jiwa raga. Penyelesaian akan tiba juga nanti.


Seseorang beritahu tahun depan tahun gemilang untuk saya. Ya ke? Tengok dan lihat sahaja. 


Ok itu sahaja saya nak curahkan dalam tulisan ini. Jumpa lagi.

P.S: Korang perasan tak banyak tulisan saya yang tulisan riang-ria.



Ketinggalan Keretapi Malam



Assalamualaikum...


Terlewat menjelajah blog untuk sesi malam. Pukul 2 pagi baru buka balik blog dan melawat mereka yang komen. Minta maaf gambar masih belum dimuatnaik lagi. Mungkin akan buat satu pos untuk gambar-gambar yang diambil. Mungkin letak dalam pos Tiada Kata Untuk Hari Rabu? Tepek gambar banyak-banyak.

Apapun saya gembira baca pos blog yang dilawati tadi hampir 99% mengharungi hari minggu dengan riang-ria cuma ada sorang blogger ni berduka. Moga tabah ok dengan kesedihan yang dialami.


Ok itu sahaja nak beritahu. Adeh seperti biasa layan gambar arkib tu yer.


P.S: Tak suka nak ambil gambar daripada google sebab takut terikat dengan hakcipta pula.





Sunday, September 18, 2011

Pendapat: Tahi Lalat Di Tapak Kaki



(Tulisan Kehadapan- Auto post)

Pada suatu hari pada tahun 2001 masih di bulan Syawal, saya ke Ampang Point untuk mendapatkan urutan refleksologi.


Pengurut: Kuat berjalan dan suka berjalan kan?


Saya: Haah. Mana tahu?


Pengurut: Tahi lalat pada tapak kaki.


Saya: Oh ya ke? (Dalam hati: Ingatkan dia urut tu boleh rasa kaki banyak digunakan untuk berjalan ke, rupanya tengok tahi lalat)



Betul ke kalau ada tahi lalat di tapak kaki maksudnya orang tu suka dan rajin berjalan?



Rehat Sebentar Dan Pemberian



Assalamualaikum...


Lepas kemaskini blog tengah hari tadi, ingatkan saya melepak kat rumah. Sekali abah balik rumah dan saya dengan spontan menanya "Dah pergi keempat-empat rumah ke?" Abah menjawab "belum, lepas Zuhur lagi 2 rumah."


Tidak semena-mena saya menjawab lain seperti saya nyatakan di blog NAK rehat sahaja, sebaliknya saya nak ikut serta. Lepas solat terus ke Taman Rumpun Bahagia dan Bukit Rambai. Nampaknya senak perut tu dah hilang maka makanlah seperti orang lapar. Lepas tu pergi rumah Uwan, pergi Cowboy, Mydin untuk beli barang-barang untuk rumah terbuka. Maghrib baru sampai rumah. Susun pinggan mangkuk cawan plastik. Potong bawang putih, bawang merah, kentang untuk persiapan masak mi kari.


Ahad sibuk lagi. Kali ini kena layan orang datang rumah. Apapun insyaAllah blog anda yang rajin singgah sini akan saya lawat.


Kepada Umi, terima kasih memberi pemberian tidak disangka. Nak edit kain rentang (header) Kak Wina. Suka ada orang sudi nak buatkan. Kepada Mimito, hadiah teka-teki koordinat Mimito dah selamat sampai. Masih tak buka lagi tau sebab nak menghayati waktu buka hadiah. Sekarang tengah sibuk beraya, pergi kenduri. Jadi biar simpan keterujaan tu.


Korang semua singgahlah blog si Umi dan Mimito. Umi ni blog dia kalau anda masuk terus rasa patriotik. Cantik sangat. Mimito pula blog dia banyak maklumat berguna untuk renungan. Bolehlah baca sambil muhasabah diri. Tak rugi ikut blog mereka.


Ok itu sahaja. Jumpa lagi.


P.S: Suka betul perasaan ni dapat pemberian atau hadiah. Hehe. Rezeki jangan ditolak. Kecil atau besar pemberian bukan ukuran. Penting orang itu sudi beri pada kita. Hargainya.






Saturday, September 17, 2011

Pulang Ke Sarang



Assalamualaikum...


Seperti tajuk di atas, akhirnya saya pulang ke sarang yakni selamat pulang ke rumahku syurgaku hampir ke pukul 10 malam semalam. Penat, mengantuk dan perut pun penuh. Semua elemen yang mempercepatkan untuk tidur ditambah faktor katil dan bantal yang empuk. Seharian berhari raya menghadiri kenduri nikah di rumah orang dan ditambah beraya di jalan-jalan KL. Memenatkan walaupun hanya menjadi penumpang duduk di belakang melayan perasaan. Hehe.

Gambar ada ambil tapi ambil gambar pemandangan, bangunan, jalan-jalan dan seperti biasa tidak ketinggalan ambil gambar budak kenit kegemaran, Adiva. Cuba cara menangkap gambar dengan cara berbeza. Muat naik kemudian kerana awal dinihari cuba seperti biasa CPU asyik terpadam.


Hari ini patutnya Wina ikut mak dan abah pergi ke kenduri kahwin 4 buah rumah! Tapi memandangkan perut rasa sebu dan tak dapat bayang Wina kena sumbatkan makanan untuk setiap rumah. Baiklah sahaja saya rehat di rumah. Esok ada kenduri kahwin lagi dan rumah akan diserbu oleh saudara-mara belah abah. Be prepared Wina. Haha.


Selamat berhujung minggu semua. Jumpa lagi.

P.S: Semalam dapat memenuhi keinginan makan nasi dagang. Lama tak makan!!!

Gambar Arkib