Assalamualaikum...
Semalam waktu hampir tengah hari ketika sorang-sorang di rumah sambil tengok ulangan bola, terasa mahu makan ayam panggang. Dah ada lauk dan nasi tapi nak makan ayam panggang yang dibakar dalam ketuhar. Maka saya mengambil, 2 keping ayam dalam peti sejuk beku. Masih beku. Maka basuh dan seterusnya resipi ialah
Bahan-bahan
2 keping ayam (mana-mana bahagian ayam boleh)
1 sudu besar minyak zaitun
1 sudu besar cuka putih
1 sudu kecil cili kering serbuk
garam secukup rasa
lada hitam halus (grated) ikut banyak mana
Cara membuat
Gaul semua bahan-bahan tersebut. Masukkan ke dalam kuali leper. Panaskan ketuhar 5 minit pada suhu 200 darjah Celcius.
Setelah itu, naikkan suhu ke 220 darjah Celcius. Masukkan kuali leper yang mengandungi ayam ke dalam ketuhar. Bakar sehingga 25-30 minit. Ayam akan menjadi coklat keemasan.
Mudah sahaja cara saya buat. Anda boleh buat kuah kentang lenyek. Boleh klik di sini. Saya semalam cuma pakai sos je sedap gak.
Selamat mencuba. Jumpa lagi.Maaf gambar tidak diambil ketika itu.
Semalam waktu hampir tengah hari ketika sorang-sorang di rumah sambil tengok ulangan bola, terasa mahu makan ayam panggang. Dah ada lauk dan nasi tapi nak makan ayam panggang yang dibakar dalam ketuhar. Maka saya mengambil, 2 keping ayam dalam peti sejuk beku. Masih beku. Maka basuh dan seterusnya resipi ialah
1 sudu besar minyak zaitun
1 sudu besar cuka putih
1 sudu kecil cili kering serbuk
garam secukup rasa
lada hitam halus (grated) ikut banyak mana
Setelah itu, naikkan suhu ke 220 darjah Celcius. Masukkan kuali leper yang mengandungi ayam ke dalam ketuhar. Bakar sehingga 25-30 minit. Ayam akan menjadi coklat keemasan.
Mudah sahaja cara saya buat. Anda boleh buat kuah kentang lenyek. Boleh klik di sini. Saya semalam cuma pakai sos je sedap gak.
Selamat mencuba. Jumpa lagi.Maaf gambar tidak diambil ketika itu.
leh jadi chef ni...he3333
ReplyDeleteSaya suka mengubah resipi ikut citarasa tapi kadang memang tak jadi.
ReplyDelete