بسم الله الرحمن الرحيم
Akhirnya saya telah mencuba coklat pertama dalam siri New Zealand Artisan Collection. Saya cuba perisa ini dahulu kerana jumlah koko paling rendah. Jadi saya akan cuba rasa koko yang paling rendah hinggalah paling tinggi.
Kategori: coklat putih, jumlah koko: 28%, barisan: 11. Berat 100 gram
Slogan(Whittaker's janji macam depan tulisan: Crunchy, spiced gingerbread biscuit pieces in caramelised white chocolate with the creamy richness of buttermilk produced in lush West Coast pastures.
Jadi tanggapan awal berdasarkan tulisan ialah biskut halia tu rangup, rasa rempah tu mesti kuat rasanya. Coklat putih tu mesti ada rasa karamel. Sangat berkrim dengan mentega susu.
Ok mari cuba. Sama tak? Pusing belakang. Koyak pada tulisan 'OPEN HERE' di bahagian atas.
Masa untuk merasa. Ada rasa manis, rangup, rasa rempah dan halia tak kuat sangat. Mentega susu tak rasa berkrim yang kuat (maksud tak terlalu masam)
Selepas makan: Jangkaan saya turun sedikit. Positif: Saya suka rasa rangup, ada rasa karamel (rasa coklat putih disalai). Kontra: Saya harap rasa rempah dan halia yang lebih kuat, susu mentega lebih masam supaya coklat tak rasa terlalu manis.
Apapun sedap. Bagi yang tak suka rasa halia yang kuat boleh makan. Saya bagi 7/10 markah.
Assalamualaikum...
Akhirnya saya telah mencuba coklat pertama dalam siri New Zealand Artisan Collection. Saya cuba perisa ini dahulu kerana jumlah koko paling rendah. Jadi saya akan cuba rasa koko yang paling rendah hinggalah paling tinggi.
Whittaker's West Coast Buttermilk Caramelised White Chocolate With Gingerbread Biscuit |
Kategori: coklat putih, jumlah koko: 28%, barisan: 11. Berat 100 gram
Slogan(Whittaker's janji macam depan tulisan: Crunchy, spiced gingerbread biscuit pieces in caramelised white chocolate with the creamy richness of buttermilk produced in lush West Coast pastures.
Bahagian hadapan beserta slogan |
Jadi tanggapan awal berdasarkan tulisan ialah biskut halia tu rangup, rasa rempah tu mesti kuat rasanya. Coklat putih tu mesti ada rasa karamel. Sangat berkrim dengan mentega susu.
Bahagian belakang dengan pelekat 'OPEN HERE' bahagian atas |
Ok mari cuba. Sama tak? Pusing belakang. Koyak pada tulisan 'OPEN HERE' di bahagian atas.
Koyak di sini |
Masa untuk merasa. Ada rasa manis, rangup, rasa rempah dan halia tak kuat sangat. Mentega susu tak rasa berkrim yang kuat (maksud tak terlalu masam)
10 kotak besar. Coklat putih dengan bintik(cebisan biskut) |
Selepas makan: Jangkaan saya turun sedikit. Positif: Saya suka rasa rangup, ada rasa karamel (rasa coklat putih disalai). Kontra: Saya harap rasa rempah dan halia yang lebih kuat, susu mentega lebih masam supaya coklat tak rasa terlalu manis.
Belakang coklat. Tompok merah hati |
Apapun sedap. Bagi yang tak suka rasa halia yang kuat boleh makan. Saya bagi 7/10 markah.
Huh dia punya nama panjang berjela...
ReplyDeleteKecur nengoknya..
sedapnyaaaaaa. okay nangis!
ReplyDeleteGambar dah nampak menggoda, skali ada halia haha
ReplyDeleteSapa yang minat gingerbread or anything with ginger, mesti suka coklat ni.
Wkmsalam
ReplyDeleteBerbelit lidah nak menyebutnya.
Coklat rasa rempah ..., Hmm itu sangat enak menurutku.
ReplyDeletePerpaduan antara rasa khas vokelat ditambah aroma rempah, jadi unik.
Sedapnya coklat, besar pulak tu, baru puas makan hihi
ReplyDeletesedap tu white coklat dengan ada caramel. rasa halia tu kena cuba dululah. kalau kuat sangat mmg tak termakan. ikut level masing-maasing gitu kan.
ReplyDeletehuurm boleh try yang ni next..
ReplyDeletetinggi jugak tu rating hehe..
Kalau coklat, saya suka yg koko..hihi..
ReplyDeleteada lg xx? hehehe
ReplyDeleteHehe dah habis. Dah habis, review coklat lain pula.
DeleteAiseh nama tak seindah rupa ye. Menarik review. Teruskan ye
ReplyDeleteMacam-macam coklat ada ye. Camanalah agaknya, coklat ada halia.
ReplyDeleteSaya nampak alas meja cross stitch di belakang. Cantik. :)
wah gabungan yg menarik. tak pernah terfikir ada coklat hasil gabungan rempah, halia
ReplyDelete