بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum...
Hari Raya Aidil Adha ke-2, emak ada masuk bahagian korban. Lepas itu daging yang sudah disembelih dihantar ke rumah Makchek. Jadi adik-beradik emak, anak-anak dan menantu yang lapah untuk dibahagi-bahagikan kepada senarai Auntie Nani sediakan supaya tiada yang tertinggal.
Teringat pos Nur tentang kepala lembu. Alhamdulillah ada yang berminat untuk ambil kepala. Licin dibahagi-bahagikan.
Makchek terus ambil tulang dan gearbox untuk dibuat sup.
Lepas itu ambil sedikit daging tetel buat masak asam.
Masa kami (emak dan saya) bertolak ke hospital hanya masak asam daging tetel yang sudah selesai dimasak. Sup tulang dan gearbox masih lagi di atas api.
Hari raya korban tahun ini rasa sibuk dan banyak bergerak ke sana dan ke sini. Apapun alhamdulillah daging semua siap dibahagi-bahagikan masuk dalam plastik.
Jumpa lagi.
wahhh sedapnya NA sup tualng dgn gearbox...cicah dgn roti perghhh
ReplyDeletekelihatan sedap dan segar kak na asam pedas daging tetel. tapi kepala sapinya membuat mbul terkejut karena masih ada bleeding hihi
ReplyDeletealhamdulillah...saya teringin juga nak makan daging kurban...harap tahun depan boleh jadi peserta untuk kurban...dapat juga merasa daging lembu segar
ReplyDeletetahun ini bertugas dan tidak sempat untuk kerja-kerja melapah seperti sebelumnya
Salam aidiladha
ReplyDeleteSelamat menjalani ibadah qurban
Salam Aidiladha NA. Sedapnya asam pedas tetel.
ReplyDeleteMacamana dengan abah NA? Ada perkembangan positif ke?
Salam Aidiladha..Busy betul.moga tabah
ReplyDeletePercayalahh selama 30 tahun hidup , baru tahu kepala lembu boleh makan hahahahha
ReplyDeleteSalam Aidil Adha NA.
ReplyDeleteSedap nampaknya sup gear box tu ..
Bagus. Sama-sama merewang.
ReplyDeleteAlhamdulillah.. Selesai semuanya.. Saya baru tahu kepala lembu boleh dimasak dan dimakan.. 🤣🤣
ReplyDeleteAlhamdulillah. Selamat ibadah korban ye, NA. Sedapnya tengok masak asam pedas daging tetel.
ReplyDeleteUish…sedapnya sup tulang dan asam pedas tetel tu NA 😋
ReplyDeleteLebih sibuk, lebih banyak pengalaman tercipta 👍🏽
best bila berkumpul beramai ramai kan.selesaikan ibadah korban
ReplyDeletewah semua org post psl sup tulang...sedapnyaaa
ReplyDeleteDulu tiap kali kurban, mama saya selalu dikasih bagian kepala sapi dan kambing. Dan biasanya dibuat gulai sedaaap sangat. Saya belum pernah lagi rasakan gulai seperti itu sejak pindah ke Jakarta ini 🤤
ReplyDeletesalam singgah
ReplyDeletetahun ni kami dpt 3 bungkusan daging korban dari lain2 tempat.
mmg sedap and fresh dagingnya
masak tetel tu mengancam jiwa
cantik kejadiannya dalam kuali tu
Alhamdulillah. Raya Haji lepas buat juga korban 1 bahagian. Syukur masih berkemapuan utk melaksanakannya.
ReplyDeleteAlhamdulillah...
ReplyDeleteAlhamdulillah dapat menunaikan ibadah korban dan dibahagi-bahagikan. Sedap menu-menu yang dimasak tu kak.
ReplyDeleteSlmt Hari Raya Aidiladha.. Sup lembu mmg menu utama disetiap tmpt qurban huhuu..
ReplyDeleteAlhamdulillah, berkongsi sesama sanak saudara..
ReplyDelete<--- bukan pemakan daging..hehe
ReplyDeletewah dapnya menu yang dimasak tu..bila raya haji ni, semua menu berasaskan daging...
ReplyDelete