بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum...
Julung-julung kali semalam saya dapat makan lawar bachang di kenduri sepupu saya bertunang semalam.
Maklang banyak bawa buah bachang. Maka keputusan untuk buat lawar. Pertama kali tahu dan makan lawar bachang.
Lawar bachang terdiri daripada bachang ditakik pada buah, bawang besar dihiris, cili besar dihiris, sedikit belacan, lada hitam halus dan santan (sama ada dimasak atau guna air masak) dan garam secukupnya. Macam kerabu cuma beza ada lada hitam dan belacan. Kerabu pula guna kerisik.
Rasa ada manis, masam dan wangi daripada bachang. Bolehlah pada tekak tapi sekadar merasa. Hehe. Belum ada rasa suka.
baru jugak tau lawar ni... sbb ada letak santan.. kalau letak cili dan belacan tu selalu jugak
ReplyDeletePertama kali tahu menu lawar bachang. Unik cara penyediaan dia tu. Menarik untuk dicuba. Okaylah dah cuba rasa tu kak wina :)
ReplyDeleteAgaknya bacang lebih sesuai dibuat lawar. Tapi mangga muda lebih sedap dibuat kerabu ye tak
ReplyDeleteMrs. A ingatkan yang ada santan jadikan kuah tu.
ReplyDeleteMacam kerabu mangga terliur tengok hiks!
pernh mkn juga..sedap
ReplyDeleteBenda baru untuk saya, tak pernah makan.
ReplyDeleteNampak macam mangga.
terliur betul tengok!
ReplyDeletepertama kali dgr lawar bacang...kecur ailio..
ReplyDeletePertama kali dengar tentang lawar bacang ni. Nampak menyelerakan!
ReplyDeleteMacam boleh tambah selera ni, kalau takde selera makan nasi.
ReplyDeleteoh no, i tak pernah makan or tak pernah dgr pun buat ni .. huaa ketinggalan zaman betul
ReplyDeletepertama kali tgk
ReplyDeletekira mcm kerabu jugak ni yek kak... tak pernah jumpa tapi mesti sedap sebab bacang tu pun dh sedap
ReplyDeletePes time tau tentang mknn ni. I is teruja!
ReplyDeletelamanyaaaa x mkn niiiii.... sbb susah nk jumpa bacang skrg...
ReplyDeleteMenarik. Tapi ada belacan cannot la. Hidung tak tahan
ReplyDeletesipi2 kerabu lah ek..
ReplyDeleteHaah tukar kerisik dengan jantan dan lada hitam.
Deletebelakang rumah arwah tok di penang banyak pokok bacang tapi sayang cucu dia x reti makan sangat. rasa dia lain sikit dari mangga so saya kenot go.. makan tu makan tp seulas dua.. hehe..
ReplyDeletetak pasti lawar bacang dr negeri mana tp memang di rumah suka buat sambal buah bacang makan dgn nasi panas2
ReplyDeleteTengok macam sedap ja tu
ReplyDeletelawar.
ReplyDeletefirst time dgr.
tq for sharing :)
nampak sedap aje tu, wina.
x pernah makan dan tahu namanya..err.. cam teringin gk
ReplyDeleteTentu sedap kut, sebab ada santan belacan hehe.. Tak perlu cicah, dah digaul. Bachang sedia sedap..
ReplyDelete