Monday, December 28, 2020

Lawar Bachang

 بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum...
 
Julung-julung kali semalam saya dapat makan lawar bachang di kenduri sepupu saya bertunang semalam. 


Buah Bachang



Maklang banyak bawa buah bachang. Maka keputusan untuk buat lawar. Pertama kali tahu dan makan lawar bachang.

Lawar bachang terdiri daripada bachang ditakik pada buah, bawang besar dihiris, cili besar dihiris, sedikit belacan, lada hitam halus dan santan (sama ada dimasak atau guna air masak) dan garam secukupnya. Macam kerabu cuma beza ada lada hitam dan belacan. Kerabu pula guna kerisik.


Lawar Bachang



Rasa ada manis, masam dan wangi daripada bachang. Bolehlah pada tekak tapi sekadar merasa. Hehe. Belum ada rasa suka.


24 comments:

  1. baru jugak tau lawar ni... sbb ada letak santan.. kalau letak cili dan belacan tu selalu jugak

    ReplyDelete
  2. Pertama kali tahu menu lawar bachang. Unik cara penyediaan dia tu. Menarik untuk dicuba. Okaylah dah cuba rasa tu kak wina :)

    ReplyDelete
  3. Agaknya bacang lebih sesuai dibuat lawar. Tapi mangga muda lebih sedap dibuat kerabu ye tak

    ReplyDelete
  4. Mrs. A ingatkan yang ada santan jadikan kuah tu.
    Macam kerabu mangga terliur tengok hiks!

    ReplyDelete
  5. Benda baru untuk saya, tak pernah makan.
    Nampak macam mangga.

    ReplyDelete
  6. pertama kali dgr lawar bacang...kecur ailio..

    ReplyDelete
  7. Pertama kali dengar tentang lawar bacang ni. Nampak menyelerakan!

    ReplyDelete
  8. Macam boleh tambah selera ni, kalau takde selera makan nasi.

    ReplyDelete
  9. oh no, i tak pernah makan or tak pernah dgr pun buat ni .. huaa ketinggalan zaman betul

    ReplyDelete
  10. kira mcm kerabu jugak ni yek kak... tak pernah jumpa tapi mesti sedap sebab bacang tu pun dh sedap

    ReplyDelete
  11. Pes time tau tentang mknn ni. I is teruja!

    ReplyDelete
  12. lamanyaaaa x mkn niiiii.... sbb susah nk jumpa bacang skrg...

    ReplyDelete
  13. Menarik. Tapi ada belacan cannot la. Hidung tak tahan

    ReplyDelete
  14. Replies
    1. Haah tukar kerisik dengan jantan dan lada hitam.

      Delete
  15. belakang rumah arwah tok di penang banyak pokok bacang tapi sayang cucu dia x reti makan sangat. rasa dia lain sikit dari mangga so saya kenot go.. makan tu makan tp seulas dua.. hehe..

    ReplyDelete
  16. tak pasti lawar bacang dr negeri mana tp memang di rumah suka buat sambal buah bacang makan dgn nasi panas2

    ReplyDelete
  17. lawar.
    first time dgr.
    tq for sharing :)
    nampak sedap aje tu, wina.

    ReplyDelete
  18. x pernah makan dan tahu namanya..err.. cam teringin gk

    ReplyDelete
  19. Tentu sedap kut, sebab ada santan belacan hehe.. Tak perlu cicah, dah digaul. Bachang sedia sedap..

    ReplyDelete

Terima kasih kerana tinggalkan komen. Apa-apa sahaja input akan dipertimbangkan.