بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum...
Selamat petang semua. Apa khabar?
Setelah 2 kali pergi ke Cambodia Sup dan kecewa tidak dapat merasa popia Vietnam, abah bercadang untu membuat. Sebenarnya kami buat bersama-sama. Tolong-menolong. Saya kupas udang, tumbuk bawang putih dan cili api untuk sos.
Watak utama mesti ada iaitu kulit popia yang lutsinar. Bahan untuk inti itu terpulang tapi memandangkan abah suka banyak sayur dan ulam, kami gunakan daun selasih Thai, daun pudina, daun salad, timun dan lobak merah dipotong batang mancis. Unsur protein letak udang yang direbus dan kepingan ketam (crabstik) direbus juga. Tidak lupa suhun yang dicelur.
Sos pula cili api dan bawang putih ditumbuk, cuka, sos cili Thai, sos ikan, garam dan gula secukup rasa. Bancuh sedikit tepung gandum (tepung jagung sudah habis) dengan air panas. Campur semua dan kami panaskan dengan ketuhar mikro.
Popia Vietnam |
Macam-macam saiz popia. Ada gemuk ada kurus. Pertama kali buat jadi ada try and error. Pertengahan buat abah lupa letak daun salad. Ada itu emak taknak timun. Dapat 6 batang. Cukuplah untuk kami 3 orang. Makan sebatang pun rasa penuh. Kalau makan popia sahaja memang tawar dengan rasa berangin daripada daun pudina dan sedikit pedas daripada daun selasih Thai. Jadi pada pendapat saya kena letak sedikit garam untuk popia. Makan dengan sos memang dapat tutup kekurangan yang dinyatakan.
Takpe boleh buat lagi. Kalau saya buat saya akan cari cara lain. Apapun teringin hendak rasa popia Vietnam di Cambodia Sup.
Jumpa lagi.
Rajinnya dia buat sendiri. Saya kasi thumbs-up untuk NA, dan abahnya dan maknya juga. :)
ReplyDeletemakanan sihat ni..byk sayuran..
ReplyDeleteSedap nampaknya popia tu NA :)
ReplyDeletecerita yang menarik..
ReplyDeletesaya suka baca
Saya dah lama nak cuba buat popia vietnam ni tapi tak kesampaian lagi. Teringin nak rasa sebab tak pernah rasa lagi. Buat sendiri boleh letak extra apa yang kita suka. First time buat takpe kak wina, pasni boleh buat lagi tambah garam sikit :)
ReplyDeletehi, jemput singgah blog, especially kalau berminat nak tambah pendapatan dengan Jamu Tun Teja. Terima kasih =)
ReplyDeletehttps://241107hh.blogspot.com/2021/01/slip-gaji-yang-sah.html
Ini sangat healthy dan sedap. Zhi suka ni. Dulu pernah selalu buat sampai naik jemu nak makan. Huuhuhu.. ~
ReplyDeleterajin NA
ReplyDeleteBuat sama-sama..terbaik!
ReplyDeleteAkak ni makan pun tak pernah, buat lagi la tak pernah. Hehe
aaaa looks yummy. teringin nak buay but mostly my whole family tak gemar hm. ರ╭╮ರ
ReplyDeleteNampak jadi dah tu NA 🤗
ReplyDeleteRajin awak buat Na.. akak blum berkesempatan nak buat sebab nak cari bahan² tue yang malas..hahahaa😂
ReplyDeletepopia ni untuk yang suka ulam memang laju, tapi untuk yang tak minat ulaman memang idok la hehehe...
ReplyDeletedana suka beli dgn sorang kwn, dia buat besar makan 2 dah kenyang... tapi nak buat sendiri memang dana tak rajin kak oi heheheh... kang sendiri buat sendiri makan
kenapa tak gi je terus vietnam ? hehehe
ReplyDeleteps. buổi sáng tốt lành
Malas nak pergi Vietnam.
Deletetak pernah buat lagi..takot tak jadi hahaha
ReplyDeletePopia Vietnam ni bagi saya sos yang paling penting, buat penyedap..hehe
ReplyDeleteBoa tarde NA. Confesso que não gosto muito de camarão e frutos do mar. Mais parabéns pela matéria.
ReplyDeletekakmim pernah mkn sekali je.. lepas tu tgk je org mkn.. hehehe
ReplyDeleteOh ni our favourite ni.
ReplyDeleteBaru buat juga 2 hari lepas.
Belum pernah try buat sendiri lagi.
ReplyDeletePernah makan beli aje dari officemate ada jugak yang niece buat bolehlah kalau sosnya sedap. Lagi suka popia original krup-krap-krup-krap hehehhee... provide sos kena sedap jugak.
Belum pernah try buat tp pernah mkn sekali. Kwn2 ramai post buat popia ni 😬
ReplyDeleteada simpan utk sy tak? hahaha
ReplyDeleteRajinnya. Seronok buat sama-sama dengan famili. Tu yang rupa macam-macam. Popia vietnam ni boleh jadi menu dietyang sihat
ReplyDeletebuat sdiri puas mkn
ReplyDeletei berangan dah lama nak buat. tp tak terbuat2. hehehe
ReplyDeletehari tu anak2 abam kie gotong-royong buat popia vietnam ni. sedap dicicah dgn sos lada.
ReplyDeletebuat sendiri puas hati kak.. letak isi banyak2 kasi gemok..
ReplyDeletehehehe..
Waalaikumussalam. Kak belum pernah buat. Yg tau pun order beli ja. Haha
ReplyDeleterajin NA membuatnya.. lama dh tak makan popia vietnam. last di ho chi minh
ReplyDeletenanti sharekan resepinya..
Tak sedap popia, tawar rasa kalau tiada sos. Insya Allah jumpa rasa yang sedap akan dikongsi resipi.
DeleteAda sekali tu akk beli kt taman ni, kat taman akk ni mcm2 ada jual, dia punya sos..wallah sedap sungguh, disbbkan sos yg sedap tulah jadikan popia tu sedap, kalau tak tawar je kan.
ReplyDeleteRajin NA buat ye, oklah tu nak mkn sendiri je kan
Oh abah yang hendak. Buat bersama-sama.
DeleteBoleh buat lain kali dengan resipi lain.
Tiba2 macam mau makan popia 😋😋
ReplyDeleteSedap popia nie kalau dicicah sos..
ReplyDeleteaida teringin sgt nak buat popia vietnam ni.
ReplyDeletenow, order dgn ofismet je, wina :) ha ha ha ha...
bukan nyer malas ke apa ke.
yg makan, aida sorang je. asben & anak-anak x gemar.
hmmm beli aje la 5, sendiri makan. puas!
terima kasih kalau sudi share resepi.. dh pandai buat boleh buat jual.
ReplyDeletesusah nk jumpa orang jual musim PKP 2.0. mungkin susah nk dpt stok brg
Suka jugak popia Vietnam nih... Hehe..Selalu kena makan dengan sambal .. takda kuah sambal tu, macam tak kena rasanya..
ReplyDeletePuas hati buat sendiri boleh makan byk2
ReplyDeletewowww.sedapnya kak.. da lama sy xbuat ni :)
ReplyDeleteWah pandai anak beranak buat popia vietnam, nampak sedap, memang makanan sihat ni, nakkan rasa asli, itu yang tiada rasa tapi sedap macammana pun, sebab udang ada rasa tersendiri..
ReplyDelete