Monday, October 24, 2022

Betik

 بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum...

Talian internet tidak berapa elok pula. 

Buka whatsapps, emak suruh tengok betik di belakang rumah kalau sudah masak. Saya tengok masih hijau lagi.

Betik 2 Biji



Apapun perhatikan lagi esok. Sementara itu ada ciku yang saya petik untuk peram.


 

25 comments:

  1. Peram ciku kena tengok selalu kan…kot terlambat tengok, tau-tau dah terlebih masak.

    ReplyDelete
  2. Betik muda sedap juga masak bening taruk lada hitam.

    ReplyDelete
  3. Mesti mak dah teruja nak makan betik tu yg suruh tgk betik dah masak ke belum :)

    ReplyDelete
  4. harap esok ada lagi betik disitu., tapi dalam pagar rumah x kisah kannn., hehe

    ReplyDelete
  5. betik muda rebus cicah sambal belacan sedapppp!

    ReplyDelete
  6. Macam pokok betik sy je NA, buah ada 2-3 biji aje :D
    Sedapnya ciku...

    ReplyDelete
  7. Betikkk.. My favorite!! Bestnya tanam betik.. hehee

    ReplyDelete
  8. untung ada tempat nak tanam pokok buah macam ni..nak buah, dah cukup masak ambil je...

    ReplyDelete
  9. Makan betik senang buang air. :)

    ReplyDelete
  10. mak saya peram ciku letak dalam bekas beras

    ReplyDelete
  11. kalau beli kat kedai timbang kilo...

    lagi berat maka lagi mahal

    ReplyDelete
  12. hasil berbudi pada tanah..syok tu tgu betik & ciku dh masak boleh petik

    ReplyDelete
  13. Betik separa tumis berlada sedap juga tu. Sedap dapat makan betik masak dari pokok.

    ReplyDelete
  14. bestnya kak ada pokok betik sendiri, walaupun nampak kecik pokoknya tapi dah berbuah

    ReplyDelete
  15. petua nak cepat buah masak tu kena peram dlm baldi beras la... bila panas2 sikit cpt la ciku tu masak...

    ReplyDelete
  16. oh ya buat jeruk betik pun sodapppp😉

    ReplyDelete
  17. bestnya ada pokok buah tanam sdri kt uma. blkng uma yaya sblum ni pun ade tanam betik (tu je salah satu buah senang tanam & berbuah hehe)

    ReplyDelete
  18. Betik itu pepaya muda yaaa kak? Kalo di sini disebut kates 😄. Kalo yg masih muda suka diolah menjadi asinan kates, atau kalo di Palembang dibuat sebagai isian pempek. Enaak banget. Saya sendiri jarang masak kates, Krn ga terlalu bisa ngolahnya. Tapi bagi yg pintar mengolah, pasti sedap.

    ReplyDelete
  19. bestnya...buah2an tanam sendiri...

    ReplyDelete
  20. kalau dpt mkn betik yg kurang biji sgt best

    ReplyDelete

Terima kasih kerana tinggalkan komen. Apa-apa sahaja input akan dipertimbangkan.