بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum...
Alhamdulillah sudah masuk Ramadhan ke-4. Tadi berbuka di masjid dan terawih. Sekarang tidak rasa mengantuk pula. Selalu waktu begini sudah pengsan.
Oh saya nak beritahu saya baru tahu resipi teh chai atau chai tea. Itupun tengok rancangan masakan 'Camca' hari Sabtu bersama Chef Nabil. Rupanya untuk buat teh chai guna bunga lawang, buah pelaga dan halia. Bahan-bahan itu ditumbuk untuk keluarkan aroma dan rasa.
Terus buat hari Ahad dan puasa pertama. Saya ikut cara cef masak guna api. 3 bahan disebut dididih bersama serbuk teh. Kemudian masuk gula perang, susu segar (saya guna susu tepung). Rasanya ikut suka kalau hendak guna susu sejat atau susu pekat. Jadi secara ringkas bahan diperlukan
Resipi Teh Chai
* Bunga Lawang
* Buah Pelaga
* Halia
* Serbuk Teh/Uncang Teh
* Gula Perang/Susu Segar/Susu Tepung/Susu Sejat
* Sedikit garam (pertama kali lupa letak jadi ia pilihan)
Siap dan saya memang suka rasa teh chai. Saya kenal teh chai apabila Pak Busu beri teh chai dalam bentuk uncang dari India. Memang guna sampai habis. Tidak terfikir bahan yang terdapat dalamnya boleh buat sendiri.
Lepas ini boleh buat dan minum sepuas-puasnya. Lagipun buat sendiri boleh tentukan sekuat mana rasa chai melalui 3 bahan yang disebutkan.
My favourite juga ni time winter.. tapi dulu lah.. skg dah beralih ke icced latte. Salam Ramadhan ke 4..NA.
ReplyDeleteTengok bahannya macam teh masala juga ye.
ReplyDeleteAlhamdulillah akak berpeluang berbuka dan bertarawih di masjid. Menarik cara pembuatannya. saya pernah tengok orang buat Teh chai ni. memang lagi pekat dan sedap jika teh dimasak menggunakan api dapur gas tu. saya belum cuba lagi teh chai. Nak juga rasa teh dicampur dengan rempah/herba ni.
ReplyDeleteAda halia tu...boleh buang angin dlm badan
ReplyDeleteCamno rasanya teh chai ni kak? bahan-bahan macam herbs je :)
ReplyDeleteBayangkan minum ada rempah.
Deletewah! ini satu kelainan dlm minuman teh. pasti akan dicuba...
ReplyDeleteAlamak igt td teh thai 😅
ReplyDeleteEh boleh berbuka di masjid ye kak NA? Kalau kat tempat saya, tak boleh. Just ambik makanan then balikkk rumah semula.
ReplyDeleteTeh chai ni first time dengarrr!
Sini boleh. Itulah mungkin ikut tempat.
DeleteFirst time dengar teh chai. Sedap ehh?
ReplyDeleteBagi yang suka rasa rempah.
Deleterasa macam mana eh buh bunga lawang tu.. hee nanti nak try la :)
ReplyDeleteSusah digambarkan rasa bunga lawang.
DeleteArea rumah saya hanya ajk boleh berbuka di masjid dan surau. Itupun packed food, bukan buffet. Saya tak pernah minum teh chai. Mesti rasa sihat lepas minum sebab ada herba. Menarik. Nak cuba lah
ReplyDeleteAsik, aku dapat resep teh kesukaanku.
ReplyDeleteBisa bikin sendiri , mengirit beaya membel 😊
Selamat berpuasa, NA. Saya tak pernah minum chai tea. :)
ReplyDeletewahhh bahan-bahan dia not sure tekak bole terima ka tidak hehehe
ReplyDeletekena try dlu baru tahu tapi sini takda jual kalau mau buat sendiri tu memang malas hahaha
my aunty suka la teh ni haha
ReplyDeleteHusband saya pernah buat teh chai memang sedap. Tak sangka teh susu campur rempah rasa dan aroma dia best..
ReplyDeletepernah tengok pasal pembuatan teh ni dalam rancangan masak2 , tapi dana tak berapa minat teh berempah... kalau teh bau buah dana suka
ReplyDeletelps minum tu ada buang angin tak?
ReplyDeleteBoleh cuba resepi nie👍👍
ReplyDeleteMenarik cara pembuatannya..boleh cuba nanti..resepi NA dh sharing hehee 😊
ReplyDeleteSedap ni... dah lama tak minum.
ReplyDeleteNA, nanti boleh tinggalkan alamat surat-menyurat di blog saya?
Letak je di ruangan komen, saya tak publish. 😊
Alamak saya baru terperasan ada soalan. Saya sudah tinggalkan alamat di komen blog Puan Farrah. Maaf terlepas pandang.
DeleteNanti nak try resepi ini👍👍
ReplyDeleteanak akak belajar di India, katanya chai tea ni wajib ada di kantin setiap hari.
ReplyDeleteASsalamualaikum.
ReplyDeleteWaah..saya tak pernah try lagi minum teh chai ni...
mungkin boleh cuba merasa.
Selamat berpuasa.
Mekasih resepi nyer
ReplyDeletemenarik! boleh cuba ni 😍
ReplyDeleteyang lain-lain tu boleh telan lagi, bila dengar bunga lawang terus rasa takut pla sebab tak suka bunga lawang haha! BTW thanks sharing. Salam kenal saya blogger dari Sabah. Salam Ramadan :)
ReplyDeletedulu kalau ke Dubai memang saya akan lepak minum teh chai dengan kawan-kawan, bila sebut chai tea ni rindu pulak..nampak gaya kena buat sendiri la nanti
ReplyDeletewak minum green tea jeeew., ;p
ReplyDeleteNampak macam best je air teh ni.. Tapi saya kurang minum teh, biasa mengopi je
ReplyDeleteFirst time dengar nama tea ni
ReplyDeletepernah dengar tapi tak pernah cuba. tapi teh tarik halia tu saya memang suka. mcm best resepi ni, hehe. ringkas pon ye
ReplyDeleteRajinnya buat teh. Sementara pantang ni air berangin tak boleh minum
ReplyDeletekalau berbuka puasa time tgh hujan dan minum teh ni, mmg layannnn ;-)
ReplyDeletepernah minum sekali je...buat sendiri boleh tentukan nak sukatan herbanya..
ReplyDeleteWow. baru tahu gak ni . tQ info ye
ReplyDeleterasanya macam pernah rasa sekali.. tapi tak pasti adalah merujuk pada benda yang sama. hehe tapi sebab bukan peminat teh susu jadi kurang sikit pada tekak saya..
ReplyDeletewoww.menarik :) first time dengar teh chai :)
ReplyDeletePandai buat teh ala jamu gitu.. Chai pernah dengar macam teh turki, tapi tak pasti, teringat teh masala pula. Pasti segar dan sedap sebab ada halia.. Alhamdulillah berterawikh dan berbuka di masjid, di sini belum boleh lagi.
ReplyDelete