Nuffnang

Saturday, March 21, 2020

Review: Whittaker's Nelson Pear And Manuka Honey In Milk Chocolate

 بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum...

Hari ke-4 Kawalan Pergerakan. Apabila tak keluar jalan ni, hati dan mata sentiasa fikir dan pandang coklat-coklat yang ada. Kali ini saya pilih yang ada pir. Satu faktor ialah jumlah kedua terendah coklat.


Whittaker's Pear And Manuka Honey
Whittaker's Nelson Pear And Manuka Honey In Milk Chocolate


Janji Whittaker's: Our famous 5 roll refined Creamy Milk chocolate with delicious pieces of Nelson grown pears and a hint of naturally harvested Manuka honey from Mossop's Honey of Tauranga.

Jumlah koko: 33%. Bahagian: 3. Berat: 100 gram.

Tanggapan sebelum makan: Saya tak faham apa maksud 5 gulungan coklat susu berkrim. Jadi jangkaan saya rendah dan tak pasti rasa sebenar. Cuma saya kena pasti kan ada rasa buah pir dan madu.

Selepas makan: Ada rasa cebisan buah pir (bentuk kiub kecil). Rasa sama korang makan coklat susu dengan cebisan buah. Malah korang tak dapat bezakan pun buah apa kalau tak diberitahu. Malahan kehadiran madu pun tak buatkan rasa coklat ini berbeza dengan coklat susu lain. Senang cerita tak rasa unik pun.

Kesimpulan rasa sama macam coklat susu lain dengan cebisan buah. Jadi baik beli coklat biasa lain. Saya beri 5/10. Tak cadang bagi korang beli.

Jumpa lagi.


Tuesday, March 17, 2020

Review: Whittaker's West Coast Buttermilk Caramelised White Chocolate With Gingerbread Biscuit

 بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum...

Akhirnya saya telah mencuba coklat pertama dalam siri New Zealand Artisan Collection. Saya cuba perisa ini dahulu kerana jumlah koko paling rendah. Jadi saya akan cuba rasa koko yang paling rendah hinggalah paling tinggi.


Whittaker's Buttermilk Caramelised White Chocolate With Gingerbread Biscuit
Whittaker's West Coast Buttermilk Caramelised White Chocolate With Gingerbread Biscuit


Kategori: coklat putih, jumlah koko: 28%, barisan: 11. Berat 100 gram

Slogan(Whittaker's janji macam depan tulisan: Crunchy, spiced gingerbread biscuit pieces in caramelised white chocolate with the creamy richness of buttermilk produced in lush West Coast pastures.


Bahagian hadapan beserta slogan


Jadi tanggapan awal berdasarkan tulisan ialah biskut halia tu rangup, rasa rempah tu mesti kuat rasanya. Coklat putih tu mesti ada rasa karamel. Sangat berkrim dengan mentega susu.


Bahagian belakang dengan pelekat 'OPEN HERE' bahagian atas


Ok mari cuba. Sama tak? Pusing belakang. Koyak pada tulisan 'OPEN HERE' di bahagian atas.


Koyak di sini


Masa untuk merasa. Ada rasa manis, rangup, rasa rempah dan halia tak kuat sangat. Mentega susu tak rasa berkrim yang kuat (maksud tak terlalu masam)



10 kotak besar. Coklat putih dengan bintik(cebisan biskut)


Selepas makan: Jangkaan saya turun sedikit. Positif: Saya suka rasa rangup, ada rasa karamel (rasa coklat putih disalai). Kontra: Saya harap rasa rempah dan halia yang lebih kuat, susu mentega lebih masam supaya coklat tak rasa terlalu manis. 


Belakang coklat. Tompok merah hati



Apapun sedap. Bagi yang tak suka rasa halia yang kuat boleh makan. Saya bagi 7/10 markah.