Nuffnang

Wednesday, December 11, 2019

Subway Chicken Bologna Paprika

 بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum...

Selamat petang semua. Apa khabar? Harap sihat dan gembira hendaknya. Amin.

Pagi tadi pergi ke Mydin MITC. Mak nak beli sayur-sayur untuk nasi ayam. Saya cuma tengok-tengok barang. Tiada yang saya minat nak beli. Cuma beli setin kopi Wonda Espresso yang kebetulan ada harga murah iaitu RM1.88. Lepas bayar dan keluar tiba-tiba rasa teringin nak makan Subway. Teringin nak makan sub chicken bologna paprika sebab pedas (acah-acah pedas sahaja). Lagipun sini murah berbanding beli dalam KLCC. Mengapa eh? Ni kombo dengan air. Ada 4 pilihan: BBQ chicken, chicken bologna paprika, seafood sensation dan meatball marinara. Saya memang suka Subway sebab banyak sayur (saya tak ambil timun rasa macam tak sesuai makan dengan sub ni) dan boleh pilih sos yang disukai. Saya perasan ada sos-sos baru yang dikategorikan sos pedas macam hot aioli. Lain-lain tak ingat tapi ambil sos-sos pedas nak rasa. Lagi satu ada sos keju.

Makan ni rasa sihat. Hehe. Harga bagi saya berpatutan dengan air iaitu RM10.90. Cuma tak minat sangat air sebab air sejuk walaupun tak letak air batu. Kalaulah dorang tawarkan air panas sekali dalam kombo ni kan bagus.


Resit Subway


Pernah juga makan Subway di luar negara. Ambil yang vegetarian (sayur semata) pun sedap weh. Lagi sayur kat sana sayur kobis ungu, avacado dan ubi bit. Ada juga pernah makan tuna. Rasanya bolehlah untuk tuna. Baik ambil sayur-sayuran semata lagi sedap.

Ini sahaja saya nak luahkan. Saya cuma nak kongsi pengalaman. Jumpa lagi. Insya Allah.


Saturday, December 7, 2019

Gambar Kelas

 بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum...

Gambar kelas anak saudara saya. Sebagai kenangan diri. Saya pernah hantar Aidan pada permulaan dia sekolah pada tahun lepas ketika berumur 5 tahun. Pernah jumpa rakan sekelas dia.


Sekolah Rendah


Kenangan pahit manis. Ada ketika dia buat hal taknak pergi. Kenalah pujuk. Ada ketika teruja sebab ada kelas renang.


Sunday, December 1, 2019

Anak Saudara

 بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum...

Selamat tengahari Ahad. Apa khabar semua? Harap semua sihat. Saya alhamdulillah sihat tapi anak- anak saudara saya tak sihat. Demam. 


Nur Aafiya dalam buaian


Ni anak saudara yang bongsu umur 5 bulan lebih nama Nur Aafiya( buat masa sekarang). Semalam dia muntah banyak lepas minum susu. Alhamdulillah lepas suapkan air kelapa muda dia sihat semula.
Tidur nak berbuai juga kalau siang. Masa di Soho KLCC hari tu susah nak tidurkan masa emak dia keluar untuk makan malam kursus sebab tiada buaian. Kenalah mak dia cepat-cepat balik sebab dia dah melalak kuat.

Rupa dia macam kakak sulung dia. Saya pernah tulis pasal kakak dia pada 2011 masa kakak dia masa kecil juga.

Selamat berhujung minggu.




Wednesday, November 20, 2019

Saya Jalan, Travel Dan Sushi

 بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum...

Selamat malam semua. Alhamdulillah Jumaat, Sabtu saya berjalan jalan-jalan di KLCC dan Pavilion. Cuci mata dan duit. Penat tu jangan cakaplah. Kaki kejang lepas tu. 2-3 hari juga kejang kaki lepas tu hilang. Haha dah tua. Dulu lagi ligat saya jalan masa tunggu keputusan SPM dan masa di universiti. Lagi rajin jalan. Cakap pasal ni tu yang teragak-agak nak travel.

Hari ni ketika dalam kereta, anak saudara saya Adiva yang banyak berceloteh tentang mimpi adik- adik ada anak berapa. Saja tanya saya ada anak berapa. Dia cakap maklong (saya) sibuk travel. "Maklong travel mana?" saya tanya. 
"Banyaklah. Semua tempat yang best-best."
Saya gelak jerlah sambil mengaminkan dalam hati. Doa budak takde dosa lagi. Memang ada niat nak berjalan seluruh dunia. Tunggu teman (companion) yang best. Amin. Ahaks. Waktu ni kitorang nak gi Mydin beli barang. Selesai tu adik saya nak pergi Sushi King sebab ada bonanza RM3. Alhamdulillah rezeki percuma. Dengan adik ni rajin betul saya makan sushi. Kali ke-3 rasanya. Anak-anak dia suka benar sushi. Saya suka tapi takdelah sampai rajin pergi mengadap makan sushi sampai kenyang. Beli seketul dua di kedai sushi. Kali ni saya banyak makan salmon. Ramai-ramai makan sampai 35 pinggan.

P.S: Nanti nak tanya maklong travel dengan siapa. Ehem. Surprise. We wait and see in the future. Insya Allah




Friday, November 15, 2019

Tengah KL

 بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum...

Saya sekarang berada di bandaraya Kuala Lumpur. Tinggal di apartmen Soho. Berada berhampiran dengan KLCC, Lot 10. Adik saya cakap jalan kaki ke KLCC cuma 4 minit. Belum lagi ke KLCC. Siapa nak jumpa saya di sana boleh tinggalkan no telefon di ruang komen. Tengok keadaan. Hehe. Kut nak belanja bolehlah merajinkan diri. Saya akan berada di sini dari Jumaat hingga Ahad. Jadi ada banyak masa. Ini pemandangan depan ruang tamu. 




Saturday, November 2, 2019

Rezeki Hari Ini

 بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum...

Baru sahaja pergi ke Hari Petani, Peternak Dan Nelayan di MITC, Melaka. Abah dan emak berminat mencari pokok dan buah. Saya pula suka tengok-tengok. Cuma di tapak MARDI. Nampak produk Nutrima Black G, hati saya dah melonjak gembira. Saya pernah baca dan dengar khasiat kunyit hitam. Ada niat nak beli. Jadi saya terus ke produk dan tanya harga memang RM120 ke? Ada diskaun tak? Ingatkan jual rupanya pihak MARDI hanya sampaikan maklumat produk tapi tak jual. Syarikat lain jual usahasama dengan MARDI. Macam pelik saya kena beli dari tempat lain padahal produk tu ada depan mata. Tanya kalau ada ejen atau stokis dari Melaka tapi hampa. Malasnya nak beli secara talian atau kena pergi ibu pejabat MARDI di Serdang. Tiada rezeki saya untuk beli produk Black G di sini.

Apapun saya beli susu Farm Fresh perisa coffee latte 200 ml 4 botol RM10. Ada juga beli sabun buku dengan minyak citronella -RM8 dan minyak  pati lemon myrtle (backhousia citriodora) 10ml RM10 dari MARDI Kuala Linggi. Ada juga produk yang dijual MARDI.
Tulisan ini rujukan untuk saya pada masa akan datang.

Monday, October 21, 2019

Sampai

 بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum...

Alhamdulillah akhirnya sampai juga barang yang saya pesan. Seksa sungguh menunggu. Order hari Rabu 9 Oktober sampai hari ini Isnin 21 Oktober 2 petang melalui posmen surat. Bawah ni pihak Eden Gardens bagi maklumat seperti nombor order, pesanan dah dipenuhi beserta no trace USPS (bawah sekali ada tanda #)


Comel je bungkusan. Ada deskriptif pasal barang yang saya beli untuk deklarasi kastam. Syukur tak kena tahan. Nilai barang RM100 lebih je. Saya memang ada baca bawah RM500 tak kena. Apapun saya tak putus doa dipermudahkan semua urusan. Memang perhati dengan mata helang jejak bungkusan dari pejabat pos Anaheim California naik kapal terbang transit bagai sampai ke Melaka. Tapi hari ini laman poslaju ada masalah. Nasib baik dapat hari ini.



2 barang selamat dalam bungkusan bubbles. Malas nak buka sekarang. Hehe.


Kalau korang tanya adakah saya akan beli lagi. Jawabnya: tak. Haha pertama takut kena tahan dengan kastam. Kedua sebab lambat sampai. Takpelah ia adalah pengalaman saya beli. Kecuali ada orang nak beli/hadiah untuk saya. Atau saya beli di sana. Tiada masalah.

Jumpa lagi.

P.S. Khidmat Sosial 17 Feb 2020: Sesiapa  nak beri saya essential oil turmeric atau/dan ginger ( jenama apa-apa)boleh hantar ke alamat ini. 7801 Jalan AV 6B, Ambassador Village, Off Lebih SPA, 76100 Durian Tunggal, Melaka. Moga Allah beri kelapangan rezeki. Terima kasih.


Wednesday, October 9, 2019

Tak Sabar

 بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum...
Pening kepala nak pilih. Lepas tu pening tengok harga penghantaran hampir RM30. Kemudian tak boleh tidur. Bagi memenuhi hasrat untuk mencuba jenama lain dan saiz, belilah juga barang daripada Edens Garden.

Doakan semua berjalan lancar. Pertama kali untuk segala-galanya. Pertama kali guna Paypal adik bongsu. Pertama kali beli barang pos dari luar negara. Nanti saya cerita dengan khusus apabila dapat.






Saturday, October 5, 2019

Review: Sweet Chilli Fish Burger McD

 بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum...

Alhamdulillah. Jerebu dah takde. Cerah sahaja dan nampak langit biru serta awan. 
Isnin petang adik perempuan saya keluar pergi ke pejabat pos. Jadi saya kenalah tengok si kecik 3 bulan dak Aafiya. Macam lama pula keluar adik saya tu sampai Aafiya dah menangis teruk. Nak tak nak kenalah bagi susu tepung yang dia tak nak. Haha mati kutu sebab dia meliang-liuk badan. Dapat pakej kena cekau kat leher. Rasa bisa betul.
Akhirnya penantian berakhir. Adik saya rupanya singgah McD beli makanan. Saya dapat ini. Sweet Chilli Fish Burger (walaupun kena kongsi).
Macam mana rasa? Seperti nama sweet chilli memang manis dan pedas di hujungnya. Adik saya yang dah makan dulu cakap pedas jugalah. Saya rasa pedas sederhana. Jadi ikut lidah masing-masing. Bagi saya sedap dan sayur cukup tapi saya suka sayur banyak macam boleh pesan di Subway.
OK itu sahaja.




Monday, September 16, 2019

Me Time

 بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum...

Malam ini berakhirlah masa Me atau masa seorang-seorang di rumah. Haha abah, emak, adik dan anak-anak saudara semua pergi melancong ke England dan Paris. Lama jugalah saya merdeka jaga rumah dari 4 September Rabu hinggalah hari ini (16 September). Takpelah jaga rumah dan pokok- pokok abah emak (siram sahaja dan petik sayur). Merdeka betul dapat tengok TV tanpa kena kacau. Nikmat betul. Layan pula guna diffuser dan EO Narinar yang baru dibeli.

Oklah jumpa lagi.


Wednesday, August 21, 2019

Doakan Saja

 بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum...

Apa sahaja yang saya teringat/terfikir, baca, dengar pasal seseorang atau sesuatu saya akan doakan orang tersebut dapat apa yang dihajati atau kesusahan/penyakit akan hilang. Insya Allah. 

Saya tahu kebaikan itu akan kembali kepada saya dan pahala akan diperoleh. 
Harap- harap saya akan terus istiqamah.

Oklah jumpa lagi.

P.S: Doakan juga kebaikan untuk orang yang kita tak suka sangat.


Tuesday, August 20, 2019

Stokin

 بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum...
Buka sahaja almari ternampak stokin ini. Stokin ini adik beli di Glow Worm di Waitomo New Zealand untuk saya.


Masuk gua nampak ulat bercahaya. Jadi stokin ni dibuat bercahaya bila dalam keadaan gelap. 




Sunday, August 11, 2019

Seorang

 بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum...

Selamat Hari Raya Aidil Adha. Hari ini saya tinggal seorang di rumah sebab emak dan abah pergi ke Kemboja untuk buat korban di sana. Alhamdulillah semalam dapat gunting rambut cuma puasa tak dapat semalam sebab uzur. Lagi satu ralat sebab tak dapat beli barang yang saya nak di Watson's Mydin Pulau Sebang. 
Apapun saya seorang sampai hari Khamis. Haha merdeka! Dapat kuasai TV sorang-sorang.
P.S: Kopi SpyHRu dalam Mydin sini murah iaitu RM20!


Friday, July 26, 2019

Daftar Haji

 بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum...
Salam pagi Jumaat semua. Alhamdulillah diberikan keizinan oleh Allah untuk menulis lagi.
Selasa lalu, saya ke Tabung Haji Tampin. Barulah terhegeh-hegeh nak daftar haji. Apabila semak, saya dah daftar! Tapi peliklah saya tak ingat langsung saya ada daftar 2017. Daftar automatik ke? Sebab kalau saya daftar mesti dengan maklumat terkini. Jadi saya pun kemaskini maklumat yang perlu. 
Sekarang niat saya nak rajin simpan supaya cukup RM 10 000. Insya Allah. Ada masa 5 tahun untuk cukupkan.
Cerita lain pula sebab dah kemaruk coklat Cadbury. Alang-alang beli 10 bar terus dengan 4 bar hazelnut, 2 bar fruit and nut dan 4 bar roast almond. Harga RM54.90. Lepas itu adik belanja bonanza RM3 sepinggan sushi king. Kenyang gila dapat makan macam- macam jenis sushi. Terima kasih Ya. Ok jumpa lagi. Insya Allah





Thursday, July 18, 2019

Cadbury Dairy Milk

 بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum...

Setelah lama tak makan. Makan untuk tulang, otot kononnya kalsium. Haha. Percaya teori sendiri. Pilihan saya yang ada kekacang atau kekacang campur kismis. Memang asyik makan.


 

Friday, July 12, 2019

Hari Ini. Biar Gambar Bercerita

 بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum...
Nak letak gambar ini semalam. Sekarang dah lay an YouTube.



 

Friday, June 14, 2019

Habis Bayar

 بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum...

OK sepanjang saya hilang dalam dunia blog alhamdulillah saya dah habis bayar hutang MARA pada hujung 2016. Lega sungguh tahu. Seolah-olah beban yang dipikul telah diangkat. Insya Allah tiada hutang lagi.

Sekarang ni boleh tumpu untuk tabung me haji. Saya baru tahu boleh pergi seorang lepas umur dah jejak 40 tahun. Doakan ye.


Tuesday, May 28, 2019

Review: SpyHRu Coffee (Kopi Pracampuran Dengan Susu Kambing Dan Spirulina)

 بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum...

Jumpa tak sengaja pada Jumaat yang dimuliakan minggu lepas lepas beli barang di Econsave Batu Berendam. Mata tertancap pada kopi Radix di sebuah kedai jual makanan kesihatan nama GMH Trading. Lepas tu tanya pasal susu kambing jenama Umaima tapi tak jual pula. Lepas tu penjual tunjuk susu Higoat tapi saya tertarik dengan susu ini, SpyHRu. Mengapa? Sebab kopi. Haha. Sebenarnya ini kali pertama saya nak cuba susu kambing. Mengapa nak minum susu kambing? Sebab susu kambing lebih tinggi kalsium daripada susu lembu.
Setelah mencubanya. Rasanya boleh tahan macam minum kopi pracampur lain. Tak boleh beza minum kopi itu ada susu kambing ke tidak. Yahoo maknanya saya boleh minum susu kambing. Lepas ini nak cuba susu kambing segar pula. 
Lagi satu kopi ini ada warna hijau sedikit. Ia disebabkan ada spirulina. 
Harga pula RM21 untuk 20 paket kecil.
Harap-harap sesiapa yang mencari produk ini dapat manfaat dengan maklumat ni.
Jumpa lagi.




Thursday, May 23, 2019

Senarai Hajat

 بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum...

Antara hajat saya ialah no 7. Dapat telefon baru jenama Huawei secara percuma. Kenalah ubah hajat saya kepada telefon jenama lain sebab 2 hari lalu USA kenakan sekatan teknologi ke atas Huawei di mana Google putuskan hubungan teknologi dengan Huawei. Maksudnya akan datang produk Google macam YouTube tiada dalam peranti Huawei.
Haru-biru betul. Memang beri kesan kepada pilihan pengguna. Huawei ni pun popular. Jenama ke-2 popular dunia.
Oklah. Jumpa lagi.
P.S: Takut kuota tak habis, saya layari YouTube.

Tuesday, May 21, 2019

Luahan Tentang Dapat Berblog Semula!

 بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum...

Dah pukul 5 pagi, selamat bersahur rakyat Malaysia.
Sejak mula dapat tulis pos ni rasa seronok pula. Rupanya boleh tulis di telefon Lenovo. Antara muka sama macam tulis di PC/laptop. Nampaknya salah satu hajat (wish list) saya termakbul. Satu langkah demi satu langkah dibuat. Hajat bermula pada Oktober tahun lepas di NZ. Mula-mula tak lepas sebab nak daftar masuk google kena masuk no pengesahan yang dihantar ke nombor telefon. Memang tak dapatlah! Saya guna nombor luar negara. Hancur betul hati. 
Sekarang ini ambil kuota 3GB untuk RM22 sebulan. Murah ke mahal? Dah seminggu baru guna tak sampai 1 GB pun! Haha saya guna untuk baca blog, buka emel dan main permainan Candy Crush Soda, Saga, Jelly dan Farm Heroes.
Harap-harap dapat teruskan menulis. Insya Allah. Walaupun takde orang baca. Lagi bagus sebab rasa bebas menulis.
Jumpa lagi.

Saturday, May 18, 2019

Review: Susu Segar Coklat Karamel Jenama Summerfield

 بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum...

OK sambung produk ke-2 yang saya cuba daripada Summerfield. Mula-mula minum macam tak rasa sangat coklat lebih kuat rasa karamel. Lepas saya goncang botol untuk sebatikan barulah rasa coklatnya.
Bagi saya oklah takdelah suka sangat tapi boleh diterima. Rasa yang sederhana. Tak terlalu kuat macam perisa cafe latte yang memang sangat kuat. Jangan risau rasa coklat itu terasa. Begitu juga karamel. Sesiapa yang teringin bolehlah beli  di pasaraya Mydin, Tesco atau Giant. Macam saya beli di Mydin dengan harga RM6.99. Adakah saya akan beli lagi? Ya.


Friday, May 17, 2019

Tudung Solat Terawih

 بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum...

Alhamdulillah moga Allah berikan pahala kepada arwah yang bagi tudung ini kepada saya untuk solat.
Al- kisahnya tudung ini saya dapat waktu majlis resepsi sepupu (perempuan) belah lelaki di dewan Putrajaya pada bulan Februari. Tudung sarung ada pad lembut daripada kain jeans. Kain sama untuk bawah dagu. Kain merah jambu tu pula K kain sifon. Selalunya saya tak suka tudung ini sebab pertama tak suka kain sifon. Kedua sebab longgar tak ikut muka. Tetapi tudung ini ikut muka dengan sesuai; tak ketat atau tak longgar. Jadi boleh maafkan kain sifon itu. Masa balik dalam kereta terdengar perbualan yang emak pengantin lelaki ada jual tudung. Meninggal ketika persediaan. Sedih betul. Moga pahala berterusan untuk arwah. Insya Allah.



Review: Susu Segar Perisa Cafe Latte Jenama Summerfield

 بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum...

Tengahari tadi pergi Mydin sebab nak beli susu. Segala mak nenek susu saya beli. Daripada susu segar ke susu biasa. Lagipun saya teringin nak cuba jenama Summerfield yang tengah keluar di suratkhabar. Saya beli 1 botol perisa cafe latte dan 2 botol perisa coklat karamel. Harga cafe latte tu mahal sedikit iaitu RM7.99 untuk 700 ml manakala coklat karamel RM6.99 untuk 700 ml juga.
Pendapat saya tentang cafe latte? Rasa kopi yang sangat pekat. Bagi penggemar kopi macam saya tiada masalah. Saya sukakannya! Tak banyak jenama keluarkan perisa kopi. Perisa coklat karamel saya tak cuba lagi. Nanti saya bagitahu pendapat saya tentang perisa ini.




Wednesday, May 15, 2019

Solat Terawih Di Masjid UTEM

 بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum... 

Buat masa ini kami (saya, mak dan abah) solat di sini di Masjid Sayyidina Abu Bakar UTeM. Tempat solat yang saya pilih kali ini di atas sebab luas. Tahun lepas memang solat di bawah sebab tak tahu ada tempat solat wanita di atas. Baru 2 tahun solat di sini. Mungkin ada yang take tahu aku baru pindah duduk dekat dengan masjid sini. Lagi satu tempat solat  kitorang di Masjid Alami dekat MITC.



Tuesday, May 14, 2019

Menu Buka Puasa Hari Ke-8

 بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum...

Menu berbuka puasa hari ini ialah bubur lambuk. Disediakan oleh ibu tercinta. Permintaan adik yang nak makan. Saya? Tiada rasa nak teringin apa-apa. Ikut sahaja apa yang mak nak buat. Alhamdulillah belum jejak bazar lagi. Awal lagi kan? Syukur dapat makan dengan keluarga. 




Monday, May 13, 2019

Ketahanan

 بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum... 

Salam Ramadan. Susahnya nak menaip daripada telefon bimbit ini. Haha mengenangkan rindu nak menaip pada blog, saya cuba taip. Dengan ada penyemak ejaan yang mengacau saya betulkan APA yang saya tulis. Sabar jerla.

OKla kalau ada kesempatan saya akan menaip lagi. Insya Allah.

Jumpa lagi.