Nuffnang

Friday, January 8, 2021

Lega Dan Tidak Sabar

 بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum...

Buku Pelaburan ASB (tapi sekarang tidak guna buku dah)




Alhamdulillah selesai sudah urusan setiap awal tahun di bank tengok akaun ASB. Kewajipan pun akan dilaksanakan tidak lama lagi. Insya Allah. Terima kasih abah yang tolong. Banyak pahala abah dapat. Hehe esok pun harijadi saya ke-42.  

Abah hendak belanja makan di hotel hari Ahad. Ingatkan saya sekeluarga dengan adik sekeluarga. Rupanya emak ajak Uwan, Mak Lang, Achik Kaya, Uncle Othman dan Wan Nah. 14 orang. Meriah nampaknya harijadi saya. Tidak sabar tunggu. Apa hadiah yang akan saya dapat? Haha. Rasa macam hendak meminta sesuatu pada adik bongsu yang pemurah sesuatu yang saya inginkan sangat. Tidak mahal pun. Paling murah pun minta kek atau coklat.

Tunggu sahajalah wahai diri!


Saturday, January 2, 2021

Pertama Kali Membuat Popia Vietnam

 بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum...

Selamat petang semua. Apa khabar?

Setelah 2 kali pergi ke Cambodia Sup dan kecewa tidak dapat merasa popia Vietnam, abah bercadang untu membuat. Sebenarnya kami buat bersama-sama. Tolong-menolong. Saya kupas udang, tumbuk bawang putih dan cili api untuk sos.

Watak utama mesti ada iaitu kulit popia yang lutsinar. Bahan untuk inti itu terpulang tapi memandangkan abah suka banyak sayur dan ulam, kami gunakan daun selasih Thai, daun pudina, daun salad, timun dan lobak merah dipotong batang mancis. Unsur protein letak udang yang direbus dan kepingan ketam (crabstik) direbus juga. Tidak lupa suhun yang dicelur.

Kulit Popia Lutsinar



Sos pula cili api dan bawang putih ditumbuk, cuka, sos cili Thai, sos ikan, garam dan gula secukup rasa. Bancuh sedikit tepung gandum (tepung jagung sudah habis) dengan air panas. Campur semua dan kami panaskan dengan ketuhar mikro.


Popia Vietnam



Macam-macam saiz popia. Ada gemuk ada kurus. Pertama kali buat jadi ada try and error. Pertengahan buat abah lupa letak daun salad. Ada itu emak taknak timun. Dapat 6 batang. Cukuplah untuk kami 3 orang. Makan sebatang pun rasa penuh. Kalau makan popia sahaja memang tawar dengan rasa berangin daripada daun pudina dan sedikit pedas daripada daun selasih Thai. Jadi pada pendapat saya kena letak sedikit garam untuk popia. Makan dengan sos memang dapat tutup kekurangan yang dinyatakan.

Takpe boleh buat lagi. Kalau saya buat saya akan cari cara lain. Apapun teringin hendak rasa popia Vietnam di Cambodia Sup.

Jumpa lagi.