بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum...
Alhamdulillah tanggal 3 April, Sabtu dapat pergi makan buffet bersama emak abah di Swiss Garden. Terima kasih Cik Ako atas hadiah ini. Tidak sangka juga sebab ingat hadiah akan dipos memandangkan Cik Ako minta alamat dan nombor telefon. Jadi macam acuh tidak acuh, tunggu sahaja. Sekali Cik Ako WhatsApp beritahu pilihan sama ada tidur di hotel 2H1M atau hi-tea. Cik Ako tanya berapa orang. Terkejut juga dapat hadiah yang sangat besar. Hehe saya minta waktu untuk berunding dengan abah tanya mana dia mahu. Ok dipendekkan cerita maka pilihan hi-tea untuk 3 orang. Untuk mereka yang kurang faham saya menang hadiah apa, boleh klik di sini.
Berdebar juga. Maklumlah jadi ketua kumpulan. Hehe abah pula asyik tanya betul ke ini. Takkan tipu pula. Maka hari ditunggu kami keluar awal juga dalam pukul 11 pagi lebih. Sebelum keluar ada van datang. Pernah cerita di sini tujuan van. Ada urusan abah sedikit itu yang keluar awal. Itupun sampai Hotel Swiss Garden Melaka lambat sedikit sebab cari pintu masuk. 2-3 kali pusing. Tahulah jalan bandar Melaka, jalan sehala. Hehe.
Tempat letak kereta memang di aras 3A. Jadi masuk ambil suhu dan berpecah sama ada ke pusat beli-belah Shore atau ke arah kanan untuk ke Terrace Garden.
Ramai sudah beratur untuk masuk ke kawasan tempat makan. Ambil lagi suhu, kemudian beritahu nama dan jumlah orang yang makan. Gemuruh sungguh. Tengok nama salah eja. Hehe dapat kawasan 3A hujung sekali dekat dengan kawasan kuih-muih, buah-buahan dan kek. Strategik sebab makanan boleh letak atas meja jadi boleh ambil makanan lain tanpa keluar dahulu. Apapun SOP sangat ketat dan dipatuhi. Masuk ikut lorong ditentukan dan keluar ikut lorong lain. Sebelum masuk kawasan buffet, staff akan pastikan kita pakai pelitup muka dan sarung tangan plastik kedua-dua tangan.
Alhamdulillah meja tepi tingkap dan dapat pemandangan Sungai Melaka dan Kampung Morten.
Makanan yang menggamit saya untuk ambil ialah sushi dan ladu. Jarang dapat di buffet hotel lain. Ambil sedikit-sedikit untuk rasa. Diakui saya ambil 2-3 kali sushi. 2 kali juga ambil chuka idako. Jeruk dimakan bersama sushi sedap. Minta petugas buat air machiato.
Lepas itu tumpu untuk makan. Tidak ingat berapa kali ambil.
Ini antara gambar-gambar yang diambil. Lapar katakan. Ambil sekadar cukup syarat. Lagipun mak saya selalu ingatkan nanti habis tidak diganti makanan sama contoh macam ais kacang, saya tidak dapat bahan kelapa laut tapi dapat rasa ais kacang abah yang ada kelapa laut sebab dia ambil itu awal sekali.
Banyak kaunter saya tidak ambil gambar macam kaunter nasi ayam, mihun, salad. Ada dibuat secara panas oleh chef macam sate dibakar ketika diminta, laksa nyonya dibuat chef juga. Tempura digoreng panas-panas. Makan sampai pukul 2.30 petang. Orang pun beransur kurang mengelilingi buffet. Pulang dengan rasa gembira. Mak dan abah ingat hendak datang lagi pada 11 April untuk sambut ulangtahun perkahwinan tapi tidak dapat sebab adik tidak dapat balik.
Buffet Ramadhan disediakan juga.
Terima kasih sekali lagi untuk Cik Ako.