Nuffnang

Friday, June 26, 2026

Aktiviti 20 Jun 2026 (Sabtu)

 بسم الله الرحمن الرحيم


Assalamualaikum...

Selamat berpuasa Hari Asyura.

Cerita minggu lepas. Alkisahnya Emak sudah beritahu awal-awal iaitu Jumaat lepas kata hendak balik kampung esok  bermalam dan hendak sarapan di Laman Hijau. Mula-mula tidak berminat untuk ikut tapi ubah fikiran sebab hendak ke pekan Tampin untuk selesaikan satu urusan yang dikira penting.

Memang lepas Subuh bertolak dari rumah. Sampai sana 5 minit sebelum pukul 8 pagi. Syukur tidak ramai dan ada meja kosong.

Mercu Laman Hijau


Menu Laman Hijau



Menu pilihan saya kali ini. Mihun kari nyonya.

Watak Utama: Mihun Kari Nyonya


Mihun Kari Nyonya + Teh Tarik + Air Suam



Lepas makan pergi kebun di Keru. Ada durian jatuh. Pandang dalam kereta, Abah yang ambil yang ada jatuh tergolek ke bawah. Macam cari harta karun.

Misi Mencari Durian Jatuh Tergolek


Stor Baja



Selesai ambil durian, baru singgah rumah di kampung. Solat Dhuha dan bersedia ke tempat menunggu bas. 


Pakaian Hari Tersebut: T-Shirt Biru Nila Dan Jeans. Pakaian Kegemaran



Hari tersebut ada urusan tidak dapat buat. Maka pergi ke Dapur Lengkong untuk makan tengahari walaupun masih kenyang tapi sudah pukul 11 pagi lebih. Baik makan sebelum lapar sebab ada satu lagi urusan untuk dilaksanakan.

Jalan kaki ke Dapur Lengkong

Bangunan Dapur Lengkong


Dinding Untuk Bergambar

Pilihan makanan:

Nasi Penyet Sotong Dan Air Suam


Komen saya sotong goreng tidak banyak sangat. Tahu dan tempe seketul masing-masing. Harga RM16. Lepas ini boleh cuba menu lain pula.

Pergi pejabat pos tutup pula sebab minggu ke-3 (ke buka separuh hari?) Tidak peka pula saya dengan waktu operasi pejabat pos. Nampaknya kena datang lagi.

Jadi lepas itu beli barang di MR.DIY dan Mydin Pulau Sebang. Solat Zuhur dahulu sebelum naik bas untuk pulang.

Sampai pukul 3 petang. Panas dan haus sangat hari itu.

P.S: Hujung minggu ini bersendirian di rumah. Insya Allah. Alhamdulillah seronoknya.


1 comment:

Carneyz said...

Aktiviti hari Sabtu yang padat. Best nya ayah NA ada kebun durian sendiri.