Nuffnang

Monday, June 13, 2011

Christchurch Gempa Bumi Sekali Lagi Dan Cara Saya Baca Blog Orang



Assalamualaikum...

Huh sambungan internet tak berapa bagus. Terkejut mendapat berita Christchurch gempa bumi lagi. Moga H dan isteri serta warga Christchurch selamat semua. Kalau tak huru-hara hospital. Rangkaian telefon dan elektrik di sana tidak berfungsi buat masa sekarang.

Saya menunggu bila blog serikandiku nak dikemaskini. Dulu masa saya tiada blogspot, memang tiap-tiap hari saya buka laman serikandiku tak sabar-sabar nak baca tulisan terkini. Memang Kak Elis jarang kemaskini tapi penantian menunggu tulisan dia berbaloi. Macam awak beratur panjang nak masuk jualan gudang. Haha, akhirnya dapat masuk dan mendapat barang yang kita inginkan dan bernilai pada harga berpatutan. Sesuai ke analogi ni? Memang dah masuk blog Kak Kandi (kenal di kampungchat, panggil Kak Kandi je). Kalau tiada kemaskini baru suka baca tulisan lama-lama. Tulisan dia bagi saya versatil, sesuai untuk semua dan malar segar. Tak jemu dibaca berulang kali. Entah berapa kali saya khatam baca blog Kak Kandi. Sangat berbaloi. Itulah elemen yang saya nak terapkan pada blog saya tetapi tentulah dengan nuansa saya.

Satu lagi, saya suka baca blog, saya suka baca hingga ke awal dia mula menulis blog. Kalau banyak tulisan bermakna lama saya akan duduk dalam blog dia. Itu sebab kadang-kadang saya susah nak pergi jalan-jalan banyak blog pada satu masa sebab sekali saya singgah satu tempat ambil masa. Hehe. Saya suka baca daripada tulisan terkini hingga ke permulaan sebab pertama saya nak kenal penulis blog macam latar belakang, tempat tinggal, umur, apa yang dia gemar tulis. Ia sesuatu mengujakan kerana membaca daripada perspektif penulis. Macam awak rasa, "wow, tidak terfikir begitu." Kebanyakan blog-blog yang saya ikuti, saya dah baca semua tulisan mereka. Ada nampak perbezaan gaya penulisan setiap waktu terutama bagi mereka yang berblog pada tempoh lebih daripada setahun macam Jue (blog Damai Hati...Hidup Seadanya) memang gaya penulisan pada tulisan awal-awal berbeza dengan sekarang. Perasan dia suka taip "wee", "pewut muncit". Kalau Freaky pula (belum setahun), kalau tak baca blog dia, memang tidak tahu dia dah ada makwe. Wewit. Masa kenal dia di kc, dia takde makwe lagi. Tulisan memang pelbagai. Ni ha kalau dia baca, tolong tulis balik tentang laptop, sistem operasi. Masa awal-awal dia tulis ada gak tulisan camni sekarang tiada pula dia sentuh. Orang tak suka agaknya. Hoho. Bagi blog -rozelt-, dia baru berkecimpung menulis macam saya. Acuyuhan dan berblog sejak 2009 dan tulisan awal-awal, dia tulis dalam Bahasa Inggeris. Agaknya dia buat blog pada mulanya untuk memahirkan diri menulis dalam Bahasa Inggeris. Cuma 2010 langsung dia tak menulis satu pos pun dan 2011 baru nampak dia aktif menulis semula tapi dalam Bahasa Melayu pula. Fatynadia pula mula menulis sejak dia belajar di politeknik Tanjung Malim sampai sirih pulang ke gagang (balik ke tempat asal) dan bekerja. Dia jarang menulis berbanding dahulu.

Oklah itu je. Ikutkan panjang lagi nak tulis terperinci sangat pula, Jumpa lagi.


Sunday, June 12, 2011

Hadiah Lesung Batu Daripada Jamie Oliver. Suka Tak?



Assalamualaikum...

Ok seperti tajuk di atas, kalau Jamie Oliver menghadiahkan anda dengan lesung batu yang pernah dia gunakan untuk menumbuk bahan-bahan masakan anda suka tak? Mesti suka dan terharu kan terima pemberian tersebut. Kecuali kalau anda tidak suka memasak ataupun seorang yang tidak suka pada Jamie Oliver. Haha.

Itulah hadiah yang diterima oleh Callum dan Jonathan dalam siri 2 episod 54 Masterchef Australia. Sesi belajar masak secara peribadi dengan Oliver dan akhir sesi Oliver bermurah hati menghadiahkan lesung batu kepada mereka. Oh! Ya, Callum menang cabaran minum teh ala English (mereka di London) yang pencuci mulut atau manisan semua kenit-kenit macam makaron. Aha Callum buat makaron ungu dengan inti krim mentega dan rasberi. Sangat comel ok. Kalau nak tahu, gambar seperti di bawah, saya cari di google.

Violet Macaroons With Raspberries And Butter Cream






Cetakan skrin pada pc saya: makaron dalam dulang 3 tingkat


Cetakan skrin juga: Demo masakan



Cetakan skrin: Lesung batu pada tangan masing-masing. Hehe

Comel kan? Mula-mula dia buat kepingan makaron tu tak jadi, kena buat kali kedua baru jadi kepingan tersebut. Callum menang cabaran ini maka dia memilih Jonathan yang juga peserta yang dipilih antara 3 pastri terbaik.

Ok bertukar kepada cerita lain. Hari ini tiada jemputan kenduri kahwin maka bersenang-lenang di rumah merehatkan perut. Haha semalam makan 3 kali untuk makan tengah hari sahaja sebab 3 kenduri kahwin dihadiri. Rasa kembung perut.

Lagi satu perkara ialah artikel mengenai Gold Coast Morib ada disiarkan di Utusan Malaysia semalam.  Boleh klik di sini bagi sesiapa yang berminat untuk pergi ke sana.

Akhir sekali, sebelum tulis tulisan ini, pergi dapur ambil coklat yang mak buat berbentuk buah strawberi. Ada 3 elemen/perasa dalam buah strawberi itu iaitu strawberi (merah jambu), coklat dan hijau (pandan). Mak tanya pendapat saya tentang rasa. Saya cakap sedap sebab ada manis, masam dan wangi. Mak tambah rasa tak seimbang lagi. Aha rasa masam pada strawberi kurang jadi lain kali buat akan lebihkan untuk tambah coklat perasa strawberi. Saya cakap memang sedap kalau satu makanan itu ada manis, masin, masam dan pahit. Hehe.Inilah pengaruh rancangan masakan yang selalu tekankan hal tekstur dan rasa mesti pelbagai. Sayang gambar tiada nak tunjuk coklat buah strawberi itu.

Eh lupa, Y sekeluarga termasuk Dak Bubut dah balik. Uhuks rindu nanti dekat budak itu. Nampak saya je, kaki menggeletek (Dak Bubut meniarap), suruh saya angkat dan dirikan dia.Suka benar Dak Bubut tu berdiri dan cuba berjalan.

Ok itu aje coretan hari ini. Jumpa lagi....