Nuffnang

Sunday, October 18, 2020

Kenduri Aqiqah

 بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum...


Selalunya setiap minggu akan sibuk menghadiri pelbagai jenis kenduri. Sehari sampai 2-3 kenduri perlu dihadiri.

Sejak PKPB boleh dikira dengan  sebelah tangan. Rasanya 2 kenduri saya hadiri. Kenduri aqiqah pula yang pertama untuk musim ini. Aqiqah ini untuk Aafiyah anak Amirul (3 pupu). Arwah Nek Inap (moyang saya) dan Nenek Busu (moyang Amirul) adik-beradik. Kami berhubung secara rapat. Acara diadakan di rumah Wan Robi di tanah adat. Jadi rumah Uwan dan Wan Robi berdekatan. Untuk pengetahuan tanah adat tidak boleh dipecahkan dan dijual. Hanya boleh diwariskan kepada anak perempuan (selalu anak perempuan pertama) Pelbagai penama jadi boleh tukar penama untuk penama lain. Misalnya rumah Uwan sudah tukar kepada nama emak (anak perempuan). Jadi tanah adat ini memang luas dan saudara-mara duduk berdekatan.

Ok cukup pasal itu. Acara dimulakan dengan marhaban pukul 10 pagi lebih. Selepas itu doa selamat.

Awal-awal makan kuih. Lepas itu pulut kuning untuk sarapan pagi.

Pulut kuning+Sambal+Rendang Daging



Terliur dengan kambing panggang. Makan ini dahulu.

Khemah Kambing Panggang


Sepinggan Kambing Panggang



Selepas itu makan nasi dengan daging masak lemak cili api, ayam goreng berempah, ulam, sambal belacan dan ikan masin. Tidak ambil gambar sebab tidak sempat dan ramai orang.




Kek kukus buah daripada Mak Long Sayang sebagai buah tangan sebelum pulang. Memang sekejap, pukul 12 sudah bersurai.




43 comments:

Syazni Rahim said...

sekitar uitm kuala pilah ni pun banyak betul rumah atas tanah adat :)

Zurainny Ismail said...

Konsep tanah adat tu sgt bagus, dpt melindungi kebajikan kaum hawa.

nohas said...

Kambing bakar...sedapnya..

Amie said...

Sedapnya kambing bakar!

Cik Suerin said...

Sedap-sedap makanannya 😎

Warisan Petani said...

Sejak PKP ni dah jarang2 ada kenduri
Kalau ada kematian baru ada kenduri tahlil

Hayati Suki said...

Sedap tu menu kambing bakar. Sisyat suka 😊

Atul Hamid said...

menarik cerita tentang tanah adat, mungkin boleh detail lagi

mrhanafi said...

adat perpatih ke tu..

elok sangat dipertahan supaya tidak lekang dek panas dan tak lapuk dek hujan

norhidana said...

Aduh... sedap semua menu yang dihidangkan

Salam kak, dana nak minta alamat akak
Nanti email kat dana ye
norhidana@gmail.com

Nurul Aziz said...

nasib baik pulut kuning tu tinggal gambar pinggan je. kalau tak mesti meleleh air liur ni. hihihi. take care NA.

TukangKebun said...

Kambing panggang tu memanggil manggil la dengan kuahnya tu nampak sodap.

Farrah MF said...

Sedapnya kambing panggang tu! 🤤

Ujie Othman said...

Dulu masa menetap di Pilah, ada beberapa kali hadiri kenduri orang di sana.
Memang meriah juadahnya. Sedap2.

Unknown said...

walaupun tak de gambar, tapi membaca nya aje dah buat saya telan air liur.Hahah

AisNy said...

oooo.... baru tau, admin nie orang Negeri Sembilan...

Puan Hazel said...

Sy pun dah rindu sangat nak makan kenduri :(

Siti Yang Menaip said...

masih rajin juga KakNA pergi kenduri dan memenuhi jemputan. saya ada juga terima jemputan tapi jauh dan ramai kawan2 pun tunda majlis.. apa2 pun take care..

dear anies said...

waduhhhh menggamit selera laa tgk kambing panggang tu hehehehe

dear anies said...

p/s kalau tak keberatan boleh tak sy nk minta details sekali lg? yg aritu ounya sy terpublish then sy cpt2 delete. nnt komen kt blog sy ya. terima kasih.

Himawan Sant said...

Biasanya aku tak suka kambing panggang, tapi .. lihat foto disini sepertinya enaaak ..., membuat saya jadi lapar :D

Cik Idaa said...

ahhh terliurrr

Rasya | nurulrasya.com said...

Bestnya kenduri! Dah lama tak pergi kenduri sejak pkp

Azhafizah MN said...

Betul tanah adat memang takleh usik. Terus dapat kat anak perempuan first. Sedap tu pulut kuning, daging masak lemak cili api.

Nur Asyiqin said...

ummi sejak pkp da xde kenduri dah..hehhe...rindu suasana kenduri makan nasi kenduri..semoga korona terhapus untuk kita sama-sma menikmati kehidupa seperti dahulu

nayfatimahrasyid said...

Lama tak pi kenduri sejak pkp 🌹🌹

Rubiah Kadir said...

Sedapnya kambing bakar.

Pestime dengar tanah adat. Mungkin boleh cerita lebih details. Hehe

R's Rue said...

Yum.

Azirahman said...

Kalau ada kambing bakar...hmmm memang tak gerak ke manalah. Musim covid ni dah jarang-jarang pergi kenduri.

SalbiahM said...

Pkp ni kenduri tak leh lama2

Shida Radzuan said...

Kambing perap bakar tu NA...sedap! fav shida tau!

hasliynda umairah beauty said...

saya belum pergi
mana-mana kenduri lagi
di musim pkp ni

I am LZ said...

W'salam NA..
Itulah antara keunikkan tentang tanah adat di Negeri Sembilan sebab ianya berbeza dengan Kanun Tanah Negara yang biasa digunapakai dalam undang-undang Malaysia.


Tengku Sofia said...

Alahai. Terasa janggal pula bila baca tentang kenduri. Lama tak bersosial

Postinks said...

wah beragam juga ya makanan nya, sama seperti di indonesia kalau pas acara aqiqah😁👏👏

Cik TK said...

Adat perpatih ek?

Cik tk ni sepanjang musim pkp ni baru pergi kenduri kahwin sekali.

Nur said...

Terliur tengok kambing panggang. :D

Litah L said...

i love kenduri akikah..biasanya makanan kampung yg dihidangkan n i just love the food hehe

mamapp said...

Main pkpb ni mmg kurang kenduri. Kalau ada pun berkira gak naknpegi

Nina Mads said...

semoga kita semua dilindungi..

adianiez AIDA said...

sungguh lama tak attend kenduri...
rindu nasi minyak.
rindu kambing panggang.
rindu dessert table.
yg plan nak kawin pun, terpaksa tangguh ekk majlis diorang.
satu contoh terdekat, anak buah sulung aida (side asben).
nak bertunang, tup tup PKPB di selangor ari tu. aduhai :(

Nina Mads said...

masih ada kawan2 yg bercadang nk bernikah thn dpn.. harap urusan mereka dipermudahkan allah. nk ke kenduri pun risau lg

babYpose said...

Baru tahu warisan tanah adat begitu ye, jadi ada la habuan NA ye, hehe bertanyala pulak, betul kerap kenduri sebelum ni,
Ada reset sikit sejak pandemik.