بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum...
Tanggal 4 Februari/ 13 Rejab bersamaan Sabtu berlangsung kenduri aqiqah dan doa selamat di rumah emak saudara di Taman Lenggong, ampin.
Majlis bermula 10:30 pagi. Sarapan disediakan seperti lemang dan rendang ayam dan daging campur hati serta kuih-muih seperti kuih bom, lepat dan donut. Saya tidak makan sebab simpan perut untuk makan tengahari.
|
Sebahagian Khemah. Ini Khemah Untuk Ahli Marhaban Dan Doa Selamat |
|
Kuih-Muih Yang Adik Perempuan Ambil Untuk Anak-Anaknya |
|
Rendang Ayam |
|
Rendang Daging Dan Campur Hati |
Majlis dimulakan dengaan berzanji. Kemudian barulah bacaan doa selamat. Lama juga. Hampir ke tengahari barulah baca an doa selamat selesai. Haha lapar tahan makan. Ambil semua lauk. Nasi putih, teluk itik masak lemak, sambal jawa, kari daging, ayam sambal letak daun kari, ulam-ulam, sambal belacan, ikan masin. Penuh pinggan. Air teh o dan mineral.
|
Nasi Putih+ Telur Itik Masak Lemak+Sambal Jawa+Ayam Sambal Daun Kari+Kari Daging+Ulam+Sambal Belacan+ Ikan Masin |
Lupa adik ada bawa keju keju Oreo ambil satu masa ambil air. Gambar tiada sebab makan. Memandangkan saya ahli keluarga tuan rumah jadi makan dalam rumah duduk di permaidani. Tiadalah makan di khemah. Laku habis lemang dan rendang dan kuih-muih. Tidak dapat tapau makanan tersebut. Majlis habis dalam pukul 2 petang tapi kami ahli ada masih lepak tolong Mok petik pucuk maman untuk buat rendang maman. Banyak daun maman yang kena ambil. Kerja renyah sebab itu ramai tidak buat rentang maman. Kalau buatpun harga mahal sedikit daripada rendang biasa. Sampai pukul 5 petang lebih baru selesai petik. Bersedia ke rumah Desa Permai buat majlis kejutan Mak Lang dan Uncle Duan. Mak Lang 31 Januari dan Uncle Duan 5 Februari.
Waktu ini sudah penat jadi tiada ambil gambar. Makan lagi. Kali ini makan nasi goreng dengan sambal paru dengan teh tarik. Ambil sedikit. Balik badan rasa lenguh sampai keesokannya. Menyesal minum teh.