Nuffnang

Friday, August 29, 2014

Imbas Kembali: Saat Permulaan Perjalanan


 بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum...

Alhamdulillah diizinkan Allah untuk saya menulis lagi. Syukran kerana membaca. Macam-macam perkara berlaku sepanjang hampir 2 minggu kut? (saya sampai Christchurch hari Khamis 14 Ogos 5 pagi). Sejuk teramat. Suhu dilaporkan 0 darjah Celcius. Saya mengantuk, penat, jet lag. Pihak imigresen berborak-borak mesra pada adik dan adik ipar tentang cuaca. Dengan saya pula macam tegas. Ehem takut saya pendatang haram.

Jet lag, keracunan makanan, cirit-birit, sibuk layan siri bersiri dan rindu nak sambung tengok cerita Korea 'Boys Over Flowers' dan menjalankan amanah yang diberi. Ketika ini barulah berpeluang menulis. Ok marilah kita imbas kembali kronologi yang buat saya mencampak diri ke sini.

Ia bermula Mac 2014 ketika adik si H sekeluarga pulang ke Malaysia untuk perkahwinan adik bongsu si M. Saya diajukan untuk datang ke sini selama 3 bulan. Terkejutlah kan sebab tempoh yang lama dan bukan tujuan untuk melancong semata-mata. Lama juga saya fikir dan menung. Sakit kepala. Akhirnya buat solat istikharah. Hati kata tak mahu tapi keadaan sekeliling menyokong. Adik sokong. Abah sokong. Emak apatah lagi. Tapi perasaan masih tak sedap. Macam-macam benda buruk fikir. Memang kuat imiginasi dan paranoid saya ni. Tak dapat nak tolong. Akhirnya bulan Jun adalah pemutus. Bukan saya yang berikan jawapan. Mak beri jawapan pada H. Maka tetaplah saya akan ke sana. Hati masih samar-samar. Saya nyatakan pada makchek. Makchek cakap pergilah. Moga ada kebahagiaan di sana. Cewah macamkan saya putus cinta ingin mengubat luka gamaknya.


Sayugia diingatkan, saya masih tak teruja pun. Ketakutan masih ada. Paranoia masih ada. Saya pendam tak tunjukkan walaupun orang sekeliling sangat teruja untuk saya. Saya cuba kumpul keberanian setiap hari. Mental tak bersedia tapi saya sedar saya perlu buat persediaan secara fizikal. Kemas bag, beli stokin. Buat saya terharu ketika mood ke longkang, mak belikan seluar katuk 2 pasang dan buatkan jubah hijau baru khas untuk aku bawa ke sana. Saya rasa nak menangis apabila restu mak sampai begini. Bulan Ogos ketika orang sibuk beraya, saya sibuk fikir nak bawa baju apa. Saya sedar saya takkan bawa 1 beg. Sebaliknya 2 beg yang akan masuk kargo. Tak kuasa saya nak sorong beg masuk kapal terbang. INGAT KLIA tu kecil ke? Dah waktu penerbangan lama dengan transit. Terima kasih H kerana buat kakak mu ini selesa. Naik MAS turun Melbourne sambung naik Jetstar turun Christchurch.

 


Stokin


Seluar Katuk


Baju Jalan

Nanti saya sambung cerita kalau ada kesempatan. Insya Allah.

P.S: Rindu pada rumah.



No comments: