Nuffnang

Monday, August 22, 2011

Biskut Kegemaran: Tat Nanas


Assalamualaikum...

Selamat malam semua. Harap-harap mereka yang membaca blog saya ni sihat. Baru-baru ni pembaca semua tahu kan saya balik kampung. Berbuka beramai-ramai di samping mak nak ambil biskut raya yang dia tempah daripada Cik Ya. Cik Ya memang tiap-tiap tahun buat biskut raya.


Pandangan Atas: Tat Nanas

Biskut kegemaran saya yang tidak lekang dek hujan dan panas, disukai sejak kecil ialah tat nanas. Biskut ni mengikut transformasi perubahan daripada bentuk bunga macam matahari sampai rupa ulat bulu atau bentuk landak pun ada.

Teringat masa kecil-kecil mak memang rajin beli tat nanas ni walaupun masa tu bukan untuk raya. Untuk saya dan adik saya, Y makan biasanya. Tiap-tiap hari mak bagi kami sebungkus (tat tu dibungkus plastik bukan dalam botol atau telap) untuk dimakan. Selebihnya mak sorok taknak kami cari dan makan. Eh memang asyik makan. Hari-hari makan satu bungkus tat nanas memang tak puas. Makan sebiji akan berterusan makan sampai boleh habis masih nak lagi! Haha saya pernah makan satu balang besar tat yang Mok saya buat. Rasa lemak daripada tepung yang cair di mulut. Perghh. Bila ditanya apa bahan yang Mok letak untuk kulit, Mok cakap pakai susu tepung. Patut sedap dan berkrim.


Pandangan Depan: 50 Biji Tat Nanas- RM22.50.



Macam mana kenangan anda dengan biskut kegemaran? Biskut apa yang anda suka dan mengapa. Seronok juga mengenang kenangan lama ni. Jumpa lagi. 


P.S: Sesiapa yang tinggal di Segamat atau sekitarnya (ambil di Segamat) dan berminat nak beli/buat pesanan tat ni boleh tinggalkan komen di bawah dengan memberi emel untuk saya balas.



Segmen Hira : Aku Reti Memasak Kau Reti?

Assalamualaikum...

Tertengok segmen si Hira yang rajin masuk segmen ni. Menarik pula. Sebagai seorang wanita, mestilah kena pandai masak. Hehe. Rasanya semua reti masak walaupun masak air kan? Saya pula memang suka tengok siri-siri RANCANGAN MASAKAN macam Top Chef, Masterchef, Jamie Oliver 30 Minutes, Chef At Home dan banyak lagi. Malah ada gunakan petua mereka ni dalam masakan saya.

Kalau tengok blog saya ni memang ada cerita masakan saya buat dan tepek gambar. Ok kira banyak masakan saya tahu buat tapi saya cenderung masak masakan/makanan Barat.

Antara masakan yang saya suka buat

1) Kek keju/pai epal
2) Spaghetti/ Lasagna
3) Ayam panggang
4) Kentang putar bersama kuah
5) Tomyam
6) Ikan kukus halia

Ikut banyaklah kan. Kata reti memasak mesti kena tahu semua tapi yang saya senaraikan tu yang saya selalu/suka buat sendiri.

P.S: Nanti saya 'blogwalking' blog-blog yang selalu saya lawat malam ini. Ni jenguk sekejap jer sebab nak buat segmen si Hira yang dah bermula semalam.