Assalamualaikum...
Ahad lepas lewat-lewat awal pagi, saya kelaparan yang teramat. Jadi saya buat kentang lenyek. Selalunya saya buat kentang lenyek tanpa kuah kan jadi kali ini macam dapat idea (suka mereka-mereka). Ok sapa-sapa nak resepi mengarut saya (tapi sedap woo) dipersilakan cuba. Senang je,boleh ubahsuai,tambah dan kurang bahan.
Bahan-bahan:
1 biji bawang besar
1 sudu besar tepung gandum
Minyak/mentega untuk menumis
1 cawan air bersama 1 kiub stok ayam (dilarutkan)
2-3 biji cendawan butang atau cendawan shitake (ikut suka berapa banyak)
Serbuk lada sulah
Serbuk lada hitam
1 biji cili api yang ditumbuk lumat (untuk kepedasan yang maksimum, tak letak tak mengapa)
Garam secukup rasa
Sedikit kicap manis
Daun sup untuk hiasan
Cara-cara membuat:
1. Bawang dipotong kecil-kecil
2. Hidupkan api, dalam kuali letak minyak atau mentega. Dah panas, masukkan bawang,goreng sehingga garing. Kemudian masukkan tepung gandum, kecilkan api. Kacau sehingga tepung menjadi perang.
3. Setelah perang, masukkan air stok ayam,kacau perlahan-lahan. Masukkan cendawan, serbuk lada sulah, serbuk lada hitam,cili api tumbuk, kicap dan garam. Kacau hingga pekat.
4.Tutup api. Curahkan kuah pada kentang lenyek dan hiris daun sup halus-halus untuk ditabur
.
Peringatan: Bagi mereka yang tak tahan pedas, jangan letak cili api. Nanti korang asyik membuang. Haha. Selamat mencuba.