Nuffnang

Friday, July 3, 2020

Makanan Kucing

 بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum...




Salam Jumaat berkat. Apa khabar pembaca blog? Semoga sihat dan gembira hendaknya.

Beli makanan kucing jenama Friskies Sabtu lepas. Asalnya bermula beri makanan lebihan diletak luar rumah bawah pokok untuk burung-burung makan ketika selepas sahur atau subuh ketika Ramadan. Sedekah Subuh. Suka suasana subuh Ramadan. Cuma ada satu hari ada anak kucing kurus kering datang ketika letak makanan lebih.

Jadi saya kumpul tulang-tulang ikan, ayam, ikan bilis ditumbuk dicampur nasi. Kasihan tidak kenyang kerana sedikit dan kadang-kadang tiada makanan yang sesuai untuk diberi maka makanan kucing dibeli. Saya terfikir ada ke makanan halal untuk kucing? Ya walaupun untuk kucing tapi saya akan kendalikan makanan jadi kena pilih yang halal. Tidak jumpa yang tulis halal cuma Friskies tulis 'Suci' dan 'Bersih'. Saya ambil yang ada makanan laut. Yakin sedikit hendak pegang.

Alhamdulillah anak kucing itu sudah berisi. Anak kucing ini takut orang. Jadi ia akan makan selepas ia yakin tiada orang di sekitarnya.



40 comments:

Warisan Petani said...

Kucing2 wak makan friskies digaul dengan ikan rebus

Syaz Rahim said...

Alhamdulillah banyak pahala bagi kucing makan :)

Khairul Krol said...

Murah rezeki NA bagi kucing makan.

Djangkaru Bumi said...

Kalau saya memberi makan kucing biasanya dari sisa-sisa makanan
Cari dipasar ikan, cari tulang belulang dan kepala yang terbuang
Dibawa pulang terus dikasih ke kucing liar

Cik Suerin said...

Cheq bagi kucing cheq makan lebihan ikan goreng dan kibbles (dry food) dari pelbagai jenama 😅

Curheart.Bedelia said...

Mesti kucing tu bersyukur ada yang sudi nak bagi dia makan :') Sian kadang tengok kucing jalanan ni, ada yg kurus, ada yg dah cacat. tapi syukur kt sini ramai students slalu bagi kucing makan.

Cikgu Badar said...

Semoga dimurahkan rezeki..Anak saya pun sama..tak bela kucing tapi beli makanan kucing untuk kucing gelandangan di belakang rumah

Himawan Sant said...

Saya jadi teringat pernah punya kucing persia & makanan untuk mereka saya menyediakan produk ini.
Sesekali juga dari brand lain.

Cik TK said...

bagusnya bagi kucing makan... murah rezeki awak

shima jelani said...

Kucing kak shima xnak makan Friskies. Ia lebih suka makan nasi digaul dengan ikan rebus. Friskies yang dah beli tu bagi makan kucing-kucng lain yang datang kat umah hehehe

norhidana said...

kucing kat rumah tu pun makan apa yang dihidang...tap selalunya kami bagi makan frieskies sebab kering dah lebih senang... burung dan tupai pun boleh tumpang sekali makan

nohas said...

Alhamdulillah..kasihan kucing2 terbiar..

Bang Ancis said...

Wahh pecinta binatang ya.. salutlah..

izzati日向 ♥ said...

Alhamdulillah. sharing is caring. <3 may Allah bless you, sis. ❤️

Kamsiah yusoff said...

Alhamdulillah,semoga murah rezeki dgn memberi kucing makan

anakdenesor said...

semoga pahala terus mengalir..saya buat sendiri je wet food utk kucing..senang

I am LZ said...

In shaa Allah dapat pahala jaga kebajikan kucing.
Semoga diluaskan pintu rezeki NA..

Diana Rashid said...

Bagi ikan atau ayam rebus. boleh campur lobak dan sikit bayam. Saya buat macam tu untuk kucing saya. Nasi dan tulang tak sesuai untuk kucing.

Dulu masa belum bela kucing makanan kucing sentiasa ada dalam kereta dan kat pagar. Untuk kucing jalanan. Tapi lama2 rasa nak bela kucing. Terus jumpa sekor dan bela. Nama PUteri Ayu. heheh

Sayidah Napisah said...

hhehee comelll je kucing tu pemalu yaa macam saya hahaha

Abam Kie said...

dalam rezeki kita ada rezeki kucing tu. sy x bela kecing tp sy sediakan makanan utk kucing2 liar yg singgah d rumah.

Aisya Ismail said...

Masa bela kucing dulu kitorang rebus ikan and gaul dengan nasi. Jimat duit and terjamin halal.

Azirahman said...

Alhamdulillah....ramai yang sayang kucing.

Siti Yang Menaip said...

beri makanan kepada binatang pun dikira sedekah. habit kami untuk share makanan kucing letak je depan rumah. saya suka kucing tapi tak bela pun.. jadi gitula cara2 semoga ada saham buat kita =)

SalbiahM said...

Alhamdulillah.. Semoga murah rezeki. Tak silap saya ada jenama catfood halal. Sweetheart ke apa ntah. Tak pasti masih ada ke tidak

Sony said...

- Nice article thanks this post share

Elly Matin said...

Tidak pernah terfikir mau beli makanan kucing halal. Good sharing NA

Hairul Hissam said...

besar pahala nya tu beri makan pada haiwan nie..
inshaa Allah bertambah murah rezeki nanti..

Azhafizah MN said...

Alhamdulillah...Berkongsi rezeki.

Ujie Othman said...

Alhamdulillah...baik hati NA.

Shikin Razali said...

Alhamdulillah, semoga murah rezeki awak kerana berkongsi rezeki dengan hidupan lain..

Kak Feni said...

Alhamdulillah. kak Feni tak suka kucing tapi kalau kucing jalanan, husband selalu belikan makanan kucing. Bila lama-lama kita pun dah terjebak sekali.

Litah L said...

dalam rezeki kita ada rezeki untuk kucing juga hehehe

Himawan Sant said...

Sepertinya kak Na sekarang sedang sibuk mengurus kucing kesayangan 😻

ray said...

suke baca ! yaayyy sbb berkaitan kucing hehe

Bunda_nora said...

Bapak bunda juga ada bela kucing..kucing2 bapak diberi makan nasi dan ikan rebus

dear anies said...

sy x de bela kucing tp ada jg beli mknn utk stray cat je laa tp tu laa depa ni x mkn kibble eee geram je tgk kibble tu embang sbb kena hujan

AisNy said...

Untuk makanan kucing, jangan beli makanan kucing yang berwarna warni tu... Nanti kucing rosak buah pinggang dan mula la terkencing merata-rata...

OKje said...

Bagus pendekatan yg dibuat tu....mencari yg halal.
Rajinnya nak menumbuk numbuk tu NA.... kalau hakak malas hahahha...

dear anies said...

sy penah tau tumbuk kibbles kasi halus then gaul dengan nasi hehehe.. kucing tak makan pun hahaha...kalau gaul nasi + ikan + kibble yg ditumbuk, dia mkn nasi yg gaul ikan je. yg gaul ngan kibble x jalannnnn hahahahaha

hasliynda umairah beauty said...

memang semua purina semua
halal
saya pun suka bagi brand ni