Nuffnang

Thursday, June 25, 2015

Puasa Di Sini

 بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum...

Alhamdulillah dah seminggu puasa. Sini puasa bermula hari Jumaat. Rasa pelik juga masa hari Khamis minggu lepas saya sarapan pukul 9 pagi teringat orang-orang Malaysia tengah sahur. Janggal betul. Nasib baik dapat luahkan pada kenalan rasa sedih dan luar biasa sebab tak puasa hari itu.

Buka puasa hari pertama kelam-kabut sebab Aidan (anak sedara) meragam nak Mami dia yang sibuk goreng ayam. Hoho buka puasa sini awal pukul 5 petang macam sarapan petang tapi dah hampir gelap. Sayapun macam keliru la dengan waktu sini. Ada hari itu orang hantar barang runcit dari Countdown datang pukul 3 petang, Saya sapa orang tu "Good evening" tapi orang tu apabila dah habis letak barang-barang runcit jawab balik "Good afternoon".  Pelik betul tengahari apebende. Matahari memanglah memancar terang-benderang tapi dah Asar. Keliru sekejap.

Saya dah boleh buat unggun api. Hoyeah lama-lama jadi mudah. Macam tugas hakiki diri ini untuk buat unggun api apabila sejuk.

Pengetahuan baru: New Sea Land= New Zealand :0 Sini saya banyak tengok kuiz dari UK dan Australia macam The Chase, Pointless, One Million Dollars petang-petang waktu hampir berbuka.

Selamat berpuasa semua. Macam mana puasa korang?

 

1 comment:

Unknown said...

Ohhh akak kat NZ
mesti best kan bila dapat rasa pengalaman berpuasa kat luar negara :)