Nuffnang

Monday, July 26, 2021

Kotak Besar Sampai

 بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum...

Alhamdulillah kotak besar sampai daripada Pos Laju. Tidak payah hendak kesan. Penghantar ada maklumkan yang dia ada pesan di Shopee telah dipos 24 Julai dari Alor Setar. Berbeza kali ini bukan dari Seremban. Kali ke-3 saya dapat daripada tuanpunya blog sihatimerahjambu.

Besar kotaknya dan agaknya berat juga. Saiz kotak lebih kurang saiz suratkhabar. Lambat buka sebab sampai hampir pukul 12 tengahari. Masa sibuk untuk tonton #Qurantime di tv al-Hijrah dan kemudian solat dan makan tengahari.

Kotak Besar



Apalah hadiahnya? Jeng-jeng.......

Pembakar roti. Bolehlah guna apabila makan roti nanti. Terima kasih Fiza pemilik blog sihatimerahjambu---> www.azhafizah.com
Fiza menulis tentang gaya hidup, fotografi, makanan, filem, drama dan isu semasa.

Pembakar Roti



Ini hadiah kemenangan untuk 6 bulan berturut-turut iaitu Januari hingga Jun (betapa gigihnya)- tukang komen paling banyak. Hehe. Harap dapat teruskan momentum. Kalau tidak beri orang lain cuba.

Jumpa lagi.

Terkini: Sudah guna bakar roti kemudian letak sapuan Biscoff dan sapuan kacang tanah (halus) Yogood.

Wednesday, July 21, 2021

Rezeki Lagi

 بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum...

Selamat Hari Raya Aidil Adha. Sudah masuk hari tasyrik yang pertama. Semalam tidak aktif sangat jalan-jalan blog. Banyak makan. Hehe. Lontong, nasi impit, rendang ayam kampung dan sambal paru.

Alhamdulillah hati ini jalan-jalan blog orang ternampak nama saya terpilih dalam senarai 'Top 10 Comentators June 2021'. Tidak sangka terpilih juga dapat duit raya RM50 (anggap duit raya sebab ketika Hari Raya Aidil Adha). Terima kasih ya Puan Amie menceriakan diri ini. Semoga selalu menulis. Kagum dengan Puan Amie yang pegang pelbagai peranan tapi sempat masak lauk yang kadang-kadang saya tidak pernah dengar! Puan Amie ini ulat buku juga. Berminat membaca diari Puan Amie? Boleh klik sini atau taip salamisimon1.blogspot.com.

Senarai 10 Orang Tulang Komen Bulan Jun



Ok jumpa lagi. Insya Allah. Hehe kita tidak akan tahu apa akan berlaku akan datang.

Sunday, July 18, 2021

Menu Berbuka Hari Tarwiyah

 بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum...


Alhamdulillah selamat berbuka dengan nasi beriani Arab guna rempah Al-Hexa. 

Rempah Nasi Beriani Arab Al-Hexa


Digandingkan dengan kambing perap beserta kuah lada hitam. Sekarang ini semua mudah dan segera jadi tidak perlu beli rempah untuk perap daging dan tidak perlu beli lada hitam dan segala bahan untuk pencicah. Jenama Pak Mat Western dengan slogan 'Citarasa Hotel Harga Warung'. Berat 150 gram harga RM35. Murah tidak? Tidak pasti. Rasa sedap dan daging lembut. 

Kambing Perap Pak Mat Western Bersama Kuah Lada Hitam


Tidak sangka puasa hari ini tapi emak kata hari ini hari tarwiyah. Pertama kali dengar nama hari tersebut. Memandangkan rasa penat dan bosan hendak makan jadi eloklah puasa hari ini. Jadi alhamdulillah puasa dengan jayanya.

Esok puasa hari Arafah pula. Esok menu apa ya hendak makan? Haha kalau tidak berbuka sahajalah menu tadi tidak habis semua. Malas hendak makan Jumpa lagi.

Saturday, July 17, 2021

Habiskan Apa Yang Ada

 بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum...

Selamat petang semua. Cuaca sangat cerah dan panas sangat cantik untuk jemur baju. Kalian buat apa itu?

Isnin lepas adik perempuan saya suruh tengok stok minyak pati (eo) yang masih tinggal dalam bilik untuk diiklankan untuk dijual. Jadi saya senaraikan pati yang ada. Memandangkan hampir setahun lebih dia dan keluarga tidak dapat balik.

Alang-alang sebelum itu saya sudah tanya boleh ke habiskan stok makanan yang dia simpan dalam bilik dia juga. Maklum simpan lama-lama pun tidak elok. 

Jadi saya keluarkan dahulu sapuan Lotus Biscoff, biskut Lotus Biscoff yang popular dan teh hitam Ceylon  bersama bergamot jenama  English Tea Shop. Haha nampaknya rezeki untuk perut saya. Saya perasan waktu kena kurung penuh ini stok makanan yang lama-lama akan cuba dihabiskan segera. Bagus juga sebab nanti boleh cari stok-stok baru.

Biskut Dan Sapuan Lotus Biscoff Beserta Teh Hitam Ceylon Bersama Bergamot



Teruja juga hendak tahu rasa bergamot. Terus buat teh tapi kecewa sebab tidak dapat tangkap rasa bergamot itu.

Korang macam mana? Habiskan stok makanan lama ketika ini atau tidak habis?

P.S: Saya sudah habis baca buku Margaretta Gauthier.

Wednesday, July 14, 2021

Hadiah Daripada Pemilik Blog Titian Perjalanan

 بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum...

Alhamdulillah syukur pada Allah bungkusan ini cepat dan selamat sampai. Puan Ujie ada beritahu bungkusan sudah dipos dan diberi nombor rujukan. Memang tidak payah kesan di mana barang ini, ia sudah sampai depan pagar pada waktu tengahari ketika menonton #Qurantime. Jadi keterujaan untuk membuka kena tunggu habis siaran tv.

Saya buka berhati-hati. Apabila dibuka ada bungkusan lutsinar. Ternampak tulisan 'Living Traveling Share From Yours Nice To Meet You'. Wah sejak-menjak ini bloggers suka beri barang dengan kata-kata indah dah puitis.

Bungkusan Lutsinar Dengan Tulisan Living Traveling Share



Apabila dibuka ternampak beg sandang kecil warna biru denim bahkan gunakan kain denim. Siap ada tali panjang beserta rantai kunci nama saya dan buku terjemahan daripada Hamka bertajuk 'Margaretta Gauthier'. Siapakah Margaretta Gauthier? Tidak sabar hendak baca.

Buku Margaretta Gauthier, Rantai Kunci.
Belakang: Beg Sandang



Terima kasih Puan Ujie atau nama penuh ialah Fauziah Othman yang sekarang berkelana di Simpang Empat, Pulau Pinang. Pemilik blog Titian Perjalanan. Seronok baca pengembaraan hidup meneroka tempat baru di Pulau Pinang atau tempat-tempat dilalui/singgah. Tidak lupa ulasan buku, masakan dan pelbagai isu. Seronok baca, ada aura positif apabila baca. Kalau berminat boleh layari ujieothman.blogspot.com

Terima kasih beri hadiah. Ia akan menjadi kenangan manis ketika berblogging. Terima kasih juga menulis sesuatu yang kadang-kadang menyentuh hati saya. Insya Allah. Sempena ulang tahun ke-10 blog, saya ucapkan tahniah dan semoga Puan Ujie akan terus menulis dalam blog nanti walaupun blog tidak popular seperti media lain. Amin. Selamat maju jaya.


Sunday, July 11, 2021

Terima Hadiah Sebagai Salah Seorang Tukang Komen Bulan Jun Daripada Cik Ako

 بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum...

Tidak sangka betul dapat bungkusan hari ini. Lagilah tuan empunya badan yang hantar tidak beritahu. Lagipun tengah PKP tidak dapat jangka boleh dihantar waktu terdekat.

Terima kasih Cik Ako. Waktu dapat ketika saya tengah solat Zohor. Usai solat nampak bungkusan di tangga dengan nama saya.

Beg Zip Kain Jut Dan Kad



Saya dapat beg zip kain jut dengan ayat 'happy girls are the prettiest' dengan nama na. Di samping kad ucapan tahniah menjadi antara 10 orang tukang komen. Ini untuk bulan Jun. Boleh pakai nanti. 


Saturday, July 10, 2021

Tangkap 1 000 000 Muka Surat

 بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum...

Alhamdulillah pada pukul 2:34 petang, saya dapat menangkap 1,000,001! Gelabah telefon Lenovo habis bateri maka telefon Samsung baru saya membantu berbakti.

Tangkapan Skrin  1,000,001 Pengunjung Nonasani.com



Harap saya menang RM88. Tunggu sahaja duit masuk.

Jumpa lagi. Ok tunggu nombor lain pula.

Kemaskini: Duit sudah dapat. Terima kasih Nona.

Tuesday, July 6, 2021

Giveaway Road To 3M Mamapp

 بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum...

Kembali dalam segmen peraduan. Kali ini peraduan mengejar 3 juta muka surat dan juga cabutan nombor bertuah.

Kalau dapat tangkap tepat 3 juta dapat RM50. Kalau -/+10 ( julat 2,999,990 - 3,000,010) dapat RM30. Jom kejar sebab saya pernah kejar. 

Cabutan bertuah pula - Inpods i12tws untuk 5 pemenang.

Untuk ketahui syarat-syarat penyertaan dan rupa paras hadiah (hadiah menarik Inpods i12tws untuk 5 pemenang). Klik kain rentang di bawah.

Giveaway Road To 3M Mamapp




Doakan saya menang. Adda kalau saya menang saya hendak inpods warna biru pekat.

Sunday, July 4, 2021

Kunyit Hidup Dan Nostalgia Pindah Rumah

 بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum...

Pagi tadi masa hendak buang bahan makanan untuk makhluk Allah ternampak bakul isi kunyit hidup. Hati berbunga gembira sebab sebelum ini memang hendak beli kunyit hidup tapi tidak kesampaian. Gembira lagi sebab banyak kunyit. Boleh buat stok makan mentah untuk saya. Tidak perlu risau.

Kunyit Hidup



Tapi saya tertanya-tanya bila emak tanam kunyit hidup. Setahu saya emak kata dia tanam halia. 

Persoalan berlegar-legar apabila masuk rumah. Sebelum itu nampak pisang-pisang muda yang banyak. Memang buat kerepek selain goreng pisang dan pengat.

Pisang Muda



Tidak lama emak masuk dapur basah terus tanya emak. "Emak, bila emak tanam kunyit hidup?" 

Emak cakap itu daun kunyit guna buat rendang itu. Jadi tentulah ada kunyit dalam tanah.

Dang. Rasa macam orang bangang. Haha. Nampak benar tidak ambil berat pasal tanaman. Hendak gelak pun ada. Selama ini nampak daun kunyit tidak fikir ada kaitan dengan kunyit hidup.

Di sini tanah luas boleh tanam tanaman dapur dan buah-buahan. Sudah 5 tahun di Durian Tunggal. Ingat lagi pindah ketika pertengahan puasa. Azab angkut barang, kemas rumah dan bilik. Hari itu berbuka puasa sempoi gila dan kepenatan tidur awal. Nasib baik ada adik bongsu tolong.

Ok itu sahaja coretan kali ini. Jumpa lagi.

P.S : Kalut fikiran.

Thursday, July 1, 2021

Kembali

 بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum...

Alhamdulillah telefon Lenovo kembali ke tangan saya setelah seminggu lebih masuk wad.

Begitu gigih hantar baiki dan kali ini ke tempat lain. Alhamdulillah benda yang saya hendak baiki sejak 2-3 tahun lepas, orang ini dapat buat. Harap bertahan lama. Saya seorang sentimental. Jenis sayang barang. Kalau sayang memang susah hendak lepaskan (termasuk orang). Lagipun ini asalnya telefon emak saya punya. Mesti korang cakap baik beli baru daripada baiki. Ada cakap pada diri juga tapi tidak sampai hati tengok telefon ini. Saya akan pakai sampai memang tidak boleh. Haha sentimental betul.

Jangan salah faham, telefon ini untuk tulis blog, layari internet, blog dan main permainan. Saya ada telefon lain untuk panggilan dan whatsapps. Telefon ini buat saya rajin merayap ke blog-blog orang. Harap ia jadi ladang pahala untuk saya.

Untuk mereka yang saya lama tidak singgah, minta maaf ya sebab sebelum itu saya tidak dapat masuk blog anda jadi tumpu pada blog-blog yang boleh. Jadi terbatas ketika itu. Insya Allah saya akan balas yang datang melawat tinggalkan komen yang belum saya lawat.

Jumpa lagi. 

P.S: Boleh tahan trafik blog bulan Jun. Selamat datang bulan Julai!



Monday, June 14, 2021

Berjalan Kaki Keliling Kawasan Perumahan Dan Awak Sangat Comel

 بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum...

Setelah berkira-kira untuk berjalan keliling luar rumah akhirnya berjaya memaksa diri hari ini. 

Keluar rumah pukul 5:30 petang dan rancang sampai balik ke rumah pukul 6 untuk tengok My Secret, Terrius.

Tiba-tiba tergerak untuk lihat peti surat. Tidak jangka ada surat sebab tidak dengar posmen datang. 

Apabila nampak sampul oren Pos Ekspres dan surat lain, bibir tersenyum. Boleh diagak siapa yang hantar. Siapa lagi suka hantar Pos Ekspres secara mengejut. Kalau anda mengikuti tulisan-tulisan di blog saya pasti tahu.

Awak Sangat Comel

Saya gelarkan 'Bungkusan Awak Sangat Comel'
-Beg Koncot Bersama Penyambung (Extender)
-Topeng Mata Koala
-Pelekat Abjad Bersama Nota
-Jurnal Idea(Terima kasih banyak idea membuak-buak minta ditulis

Barang-barang yang comel yang akan digunakan. Insya Allah.

Terima kasih wahai pemberi. Moga murah rezeki selalu.

Nota diri sendiri: Parcel bertarikh 8 Jun dapat 14 Jun. Terima kasih posmen hantar dengan selamat.

P.S: Ok sahaja makan kunyit hidup mentah. Tiada rasa menyengat berbanding halia. 

Thursday, June 10, 2021

Penantian Satu Penyeksaan

 بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum...

Dalam apa-apa keadaan, ketidaktahuan sesuatu perkara berlaku adalah sangat menakutkan. Penantian menunggu sesuatu juga satu penyeksaan kerana ketidaktahuan tersebut (unknown)

Begitulah perasaan dialami selepas menerima emel daripada blogger Nina Ahmad tentang parcel telah dihantar. Mula-mula tenang, lepas itu sejak kelmarin (8 Jun) sudah takut. Maka bukalah laman sesawang track & trace Pos Laju. Ketika itu 2 status ada dan terkini iaitu item dispatched out. Sesungguhnya sekatan perjalanan dan cuti umum mempengaruhi tempoh penghantaran. Tiada rungutan sebab redha lambat. Biar lambat tapi selamat sampai. 

Maklumat Perjalanan Parcel

Semalam buka laman sesawang (9 Jun) maka banyak maklumat dikemaskini.

(Sambungan) Maklumat Perjalanan Parcel 


Kemudian dapat sms. Masa untuk menunggu Pos Laju datang.

SMS Pemberitahuan



Tunggu punya tunggu tidak datang. 

Hari ini 10 Jun pula tidak beria menunggu. Ketika menonton my #Qurantime dalam pukul 12:50 tengahari terdengar bunyi loceng.

Alhamdulillah lega parcel selamat sampai. Mari kita lihat apa isi kandungan di dalam.

Bungkusan Dalam'Bubbles' Beserta Nota Dan Kad Raya

Kad raya 29 Syawal.

8 Jenis!

-Magnet Penanda Buku 
-Hello Kitty
-Kiehl's Ultra Light Defense
-Magnet Peti Sejuk Hanoi
-Rantai Kunci P.Pinang
-Magnet Peti Sejuk Masjid Raya Agung Bandung
-Poskad Nantou Jiji Train Station
-Perencah Rendang Adabi

Terima kasih Nina. Hadiah Pengkomen Tegar 2020. Hadiah selamat diterima cuma kad raya kemik sedikit.

Nota untuk diri: Barang sampai hampir seminggu

Monday, June 7, 2021

Mencuba Mencandat Nombor Lagi

 بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum...

Diakui menangkap nombor muka surat di blog Adda atau mamapipie.com adalah sangat mencabar. Kadang rasa macam hendak menangis. Sama ada nombor bergerak sangat pantas atau sangat perlahan. Awak tidak akan tahu. Setiap kali menghampiri nombor yang ditetapkan jantung berdegup laju, sama ada dapat tembak sipi-sipi atau tepat atau tersasar jauh. Serius saya rasa kena ada teknik untuk tangkapan tepat ini.

Ini saya dapat kurang 3 mata daripada sasaran iaitu 2,800,000 iaitu 2,799,997 (tapi cantik juga kan). Hehe harap terpilih menang. Lepas segarkan muka surat. terus melebihi 9 mata. 

Pandangan Muka Surat 2,799,997



Harap dapat terpilih menang RM50. Ada yang dapat tepat?

P.S: Kadang-kadang rasa obses tangkap nombor. Betul agak nombor tepat keluar dalam sekitar 9:30 pagi.

Keputusan terkini 8 Jun: Dapat saguhati RM30. Alhamdulillah.

Friday, June 4, 2021

Selamat Harijadi Emak

 بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum...

4 Jun, sambutan paling sempoi dan senyap untuk tahun ini. Buat di rumah dengan beli piza daripada Domino's dan puding biskut lemak yang emak sendiri buat. Buat kecil-kecilan asal gembira.




Harap emak sentiasa sihat dan gembira.

Mellow Crunch Giveaway by Atiqah Najihah

 بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum...

(TAMAT)

Kali ini sertai peraduan daripada Atiqah Najihah. Tarikh 4 Jun ini harijadi emak. Ini kali ke-2 saya sertai. Harap menang. Syarat-syarat sangat mudah. Klik kain rentang di bawah. 

Mellow Crunch Giveaway By Atiqah Najihah



Tarikh akhir penyertaan 20 Jun 2021.

Thursday, June 3, 2021

Menang Lagi

 بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum...

Alhamdulillah seperti kata tulisan Puan Sam raikan kegembiraan kecil.

Sekarang ini banyak sertai segmen, peraduan, kejar nombor. Maka alhamdulillah saya menang saguhati daripada Bola Katok. Terima kasih Bola Katok kerana menganjurkan pemberian duit raya.

Harap ada rezeki menang lagi.


Tuesday, June 1, 2021

GIVEAWAY SAMBAL BILIS PEDAS - d' SAMBAL licious

 بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum...

(TAMAT)
Saya memang teringin hendak mencuba dan alhamdulillah ada peluang untuk sertai peraduan pemberian sambal bilis pedas. Saya memang minat makan sambal bilis untuk makan bersama nasi.

Klik kain rentang di bawah untuk mengetahui syarat-syarat penyertaan.

GIVEAWAY SAMBAL BILIS PEDAS d'SAMBAL licious



3 pemenang bertuah dipilih untuk terima sambal bilis pedas melalui cabutan rawak.


Monday, May 31, 2021

Selesai Puasa Enam

 بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum...

Alhamdulillah selesai hari ini. Sudah tutup buku puasa 6. Dugaan pula hendak tamatkan puasa 6.

Ketika gembira hari terakhir puasa 6, siap hendak lompat bintang lagi sejam (tidak sampai sejam pun) sudah bolos. Haha saya berusaha tapi rancangan Allah pasti berjaya. Maka persiapan berbuka terus dimakan. Teringat hari terakhir saya makan laksa utara.

Takpelah ingat hari-hari bahagia ketika berbuka untuk ganti puasa dan puasa sunat. Dilimpahi makanan enak.

Kombo Burger KFC RM10



Antaranya dapat buka dengan kombo RM10 KFC, dapat mangga harum manis satu kotak, nasi beriani. Abah memang bijak sebab hendak dapat pahala beri orang puasa makan. Saya pun patut buat begitu 

Oklah kepada yang masih berpuasa, selamat berpuasa dan bersedia berkurung sepenuhnya esok.

Thursday, May 27, 2021

Dapat 20 Juta!

 بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum...

Alhamdulillah. Bukan 20 juta ringgit atau 20 juta dollars. Hehe tapi 20 juta pandangan muka surat (page view) blog Amie's Kitchen.

Page Views 20,000,000



Tidak sangka dapat tangkap dengan tepat.

Lagi seronok ingatkan dapat RM50 tapi RM70. Moga murah rezeki Puan Amie.

P.S: Siapa hendak suruh saya tangkap nombor? Hehe. Harap ada rezeki lagi untuk dapat.


Thursday, May 20, 2021

Giveaway Raya 2021 - Duit Raya By Bola Katok

 بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum...

(TAMAT)

Satu lagi peraduan. Ia sangat mudah. Klik kain rentang di bawah untuk ketahui syarat-syarat penyertaan.

Giveaway Raya 2021- Duit Raya By Bola Katok



Peraduan berlangsung 2 minggu iaitu 19 Mei - 2 Jun 2020.

Hadiah disediakan untuk pemenang:

RM20 -1 orang pemenang

RM10 - 2 orang pemenang

RM5 - 1 orang pemenang



Pemilihan pemenang melalui random.org

Saya tag: Nur dan Atiqah Najihah.


Tuesday, May 18, 2021

1st Giveaway Sempena B'day SA 6 June 2021

 بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum...

(TAMAT)

Ada kelapangan dan kerajinan jadi sertai peraduan daripada Suria Amanda. Klik kain rentang di bawah untuk tahu syarat-syarat penyertaan.

1st Giveaway Sempena B'day SA 6/6/2021



Oh saya sudah tanya kalau ada socmed yang tiada, SA cakap boleh. Jadi saya ikuti mana saya ada.

Tarikh tutup 6 Jun 2021 iaitu tarikh lahir SA. Semoga murah rezeki SA untuk terus memberi. Amin.

Tarikh pengumuman pemenang pada 7 Jun 2021. Pemilihan seramai 6 orang hadiah misteri dan 10 ahli tingkap dimasukkan dalam senarai blog.

Pemilihan secara random.org