Nuffnang

Thursday, May 28, 2020

Segmen Exchange Bloglist PKPB 2020 By Blog Adianiez

 بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum...

(Segmen sudah tamat) Selamat pagi. Terkejut Kak Aida dah ubah tarikh tutup. Cepat-cepat buat sebelum terlupa. Tarikh tutup 31 Mei 2020. Klik kain rentang di bawah.


Segmen Exchange Bloglist PKPB


Ok semua syarat-syarat sudah dipatuhi.



Monday, May 25, 2020

Segmen Hari Raya By Ummi

 بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum...


 Segmen Hari Raya By Ummi


(Segmen ditutup)

Lepas berbuka tengok pos baru Ummi. Ada segmen. Dah janji nak sertai. Hadiah menarik duit tunai selain produk kopi. Klik kain rentang di atas untuk tahu syarat-syarat penyertaan. Senang je.

Jumpa lagi.



Sunday, May 24, 2020

Juadah Berbuka Dan Hari Raya 2020

 بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum...

Alhamdulillah berbuka puasa terakhir dengan nasi impit, rendang daging dan sambal udang. Awal juga mak siapkan dalam pukul 3 petang. Tolong mak racik daun kunyit dan daun limau purut. Sebahagian rendang daging letak daun kunyit dan daun limau purut. Abah nak ada daun limau purut. Sebahagian rendang tak letak limau purut, mak tak makan. Begitulah kalau selera berbeza. Saya ikut je tapi suka ada dua-dua daun tu. Saya asalkan makanan pedas jadi sambal udang memang ikut selera tekak.


Rendang daging bersama daun kunyit
Rendang daging dengan daun kunyit
Sambal udang
Sambal udang


Nanti makan lagi esok untuk juadah hari raya. Ada orang nak datang esok jadi kemas meja makan besar untuk tetamu. Mak Lang dan anak-anak serta cucu. Kuih dan kerepek beli je.



Saturday, May 23, 2020

Syukur: Cabaran Kesyukuran Hari 26-30

 بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum...

Akhirnya kita di garisan penamat. Alhamdulillah. Coretan cabaran Kesyukuran Ramadan dari hari ke-26 hingga 30.

Cabaran Puasa Hari Ke-26: What voyage are you grateful for?

Pengembaran hidup memang macam roller-coaster. Sekejap di atas, sekejap di bawah. Sekejap mendebarkan, terjerit ketakutan. Apapun akan sampai ke destinasi pegun. Ia akan dikenang dan diingati.
Pengembaran yang saya syukuri ialah ketika saya bersekolah di pelbagai tempat. Macam orang nomad gayanya. Saya belajar untuk menyesuaikan diri dan terima keadaan. Ada tempat dapat rakan-rakan sekolah yang seronok. Ada kala tidak. Ada sekolah azab betul tapi saya selalu ingat saya akan pindah lagi. Haha lebih 10 kali saya pindah daripada darjah 1 hingga tingkatkan 5. Nasib baik sekolah terakhir tu elok sedikit.

Cabaran Puasa Hari Ke-27: What Quranic verse are you grateful for?

Ayat ke-6 surah al-Fatihah. Tunjukkan kamu jalan yang lurus.

Cabaran Puasa Hari Ke-28: What in day-to-day life are you grateful for?

Bangun pagi. Masih hidup lagi.

Cabaran Puasa Hari Ke-29: What talent are you grateful for?

Bakat berangan. Bakat simpan rahsia orang. 
Fikir positif kalau orang buat jahat pada kita.

Cabaran Puasa Hari Ke-30: What blessings are you grateful for?

Masa lapang yang banyak. Masa untuk diri sendiri. Me time.
Duit.
Fikiran yang boleh bezakan baik dan buruk.
Ibubapa.

Sekian. Tamat sudah Cabaran Kesyukuran Ramadan. Harap tulisan saya memberi kesan yang positif. Jumpa lagi.


Sunday, May 17, 2020

Syukur: Cabaran Kesyukuran Hari 22-25

 بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum...

Sudah masuk 25 Ramadan. Betapa masa cepat berlalu. Bagaimana Ramadan korang? Saya begitu teruja/bertenaga waktu malam, siang macam lemau sedikit.

Ok mari sambung cabaran hari ke-22 hingga ke-25.

Cabaran Puasa Hari Ke-22: What attribute of God are you grateful for?

Saya amalkan zikir 'Ya Wahhab' (Maha Pemberi) Saya mengharapkan rahmat dan kefahaman. Saya makhluk yang mempunyai pelbagai hajat dan mengharapkan pemberian-Nya.

Cabaran Puasa Hari Ke-23: What change are you grateful for?

Satu hari pada tahun 2010, ada peristiwa yang memberi kesan kepada jiwa dan fizikal. Sungguh-sungguh menangis. Pada hari itu merupakan titik perubahan (turning point). Saya tetapkan diri untuk setiap hari baca al-Quran.Wajib setiap hari baca surah al-Waqiah dan kemudian al-Mulk. Harap-harap bertambah sedikit demi sedikit dan istiqamah.

Cabaran Puasa Hari Ke-24: What part of the day are you grateful for?

Saat menunggu berbuka puasa. Saya rasa semua orang pun begitu. Menunggu di hadapan meja makan. Sejam sebelum berbuka, saya menunggu sambil khusyuk berdoa. Harap istiqamah.

Cabaran Puasa Hari Ke-25: What character trait of the Prophet are you grateful for?

Sifat sabar. Sabar di atas tentangan kaum kepada baginda. Sabar ketika berdakwah. Sabar ketika menghadapi ujian kewafatan orang disayangi iaitu Saiditina Siti Khatijah dan bapa saudaranya.

Lepas ni pos terakhir Cabaran Puasa. Jumpa lagi.



Thursday, May 14, 2020

Syukur: Cabaran Kesyukuran Hari 18-21

 بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum...

Sambung lagi. Saya rasa kerana cabaran ni saya rajin menulis walaupun bukanlah hari-hari.

Cabaran Puasa Hari Ke-18: What invention are you grateful for?

Penemuan. Terlalu banyak untuk disyukuri. Setelah ditimbang tara, saya menghargai perkembangan internet.

Cabaran Puasa Hari Ke-19: What knowledge are you grateful for?

Pengetahuan. Macamlah saya ada pengetahuan yang luar biasa. Pengetahuan yang saya syukuri ialah jadi diri sendiri. Alhamdulillah.

Cabaran Puasa Hari Ke-20: What role model are you grateful for?

Kualiti mengambil berat dan pendengar yang baik yang ada pada adik bongsu si M. Dialah yang peka/ambil berat masalah saya. Tempat saya luahkan kemarahan dan menangis pada dia. Saya tak boleh luah pada emak tapi pada M mudah sangat. Semoga murah rezeki M! 


Nak duit raya



Cabaran Puasa Hari Ke-21: What in this Ramadan so far are you grateful for?

Buat terawih sorang-sorang. Cakap terus-terang seronok buat sorang. Suka hati nak buat pukul berapa. Selalunya buat lewat pada pukul 11 malam atau 12 pagi. Waktu ni dah hening. 

Itu sahaja. Jumpa lagi.



Sunday, May 10, 2020

Syukur: Cabaran Kesyukuran Hari 14-17

 بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum...


Selamat menyambut Hari Nuzul Quran. Betapa masa berlalu kita telah berada di pertengahan bulan Ramadan. Bagaimana puasa korang? Kongsi sedikit cerita.

Mari kita sambung 'Cabaran Kesyukuran' . Mencabar juga untuk menulis tapi saya dah tulis dalam jurnal saya terlebih dahulu.

Cabaran Puasa Hari Ke-14: What challenge are you grateful for?

Cabaran yang saya syukuri ialah untuk sentiasa berasa gembira, optimis dan pandang setiap perkara yang berlaku dengan hikmah. Ia sentiasa menjadi cabaran diri ini untuk sentiasa lakukan. Akan ada masa sedih. Waktu itu saya akan kira berapa lama ia akan berpanjangan. Tak lama. Ia akan bersilih ganti dengan kemudahan. 

Cabaran Puasa Hari Ke-15: What sounds are you grateful for?

Kicauan burung waktu Subuh hingga terbit matahari.
Tadarus al-Quran di televisyen ketika waktu nak bersahur.

Cabaran Puasa Hari Ke-16: What places are you grateful for?

Rumah sekarang sebab suasana sunyi. Rumah lama sebab meriah dengan suara jiran dan kedudukan rumah depan surau.
Mount Aspiring. Nama gunung pun dah cadang bagaimana rasa diri ni.


Mount Aspiring, NZ
Mount Aspiring

Cabaran Puasa Hari Ke-17: What in nature are you grateful for?

Tengok bulan penuh lepas Subuh.
Ketika mendaki Mount Aspiring. Udara segar, sungai kebiruan.



Wednesday, May 6, 2020

Syukur: Cabaran Kesyukuran Hari 10-13

 بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum...

Mari kita sambung cabaran untuk hari ke-10 hingga 13.

Cabaran Puasa Hari Ke-10: What tradition are you grateful for?

Tradisi. Puas saya fikir tradisi yang saya syukuri. Tak terfikir sangat. Cuma saya rasa tradisi balik kampung tu yang saya syukur sangat sebab saya masih ada Uwan lagi. Uwan ni emak kepada mak saya. Alhamdulillah.

Cabaran Puasa Hari Ke-11: What colors are you grateful for?

Warna kegemaran saya: biru, hijau dan hitam. Syukur dapat lihat perbezaan warna.

Cabaran Puasa Hari Ke-12: What are your senses are you grateful for?

Semua. Saya bersyukur saya dapat merasai semua deria. Tak dapat bayang kalau pincang salah sesuatu terutama deria untuk merasa sakit.

Cabaran Puasa Hari Ke-13: What seasons are you grateful for?

Saya tinggal di Malaysia. Tiada 4 musim ya. Ada cuaca panas dan lembab serta hujan. Syukur dengan cuaca panas, saya tak perlukan pengering baju. Saya memang seorang yang tak tahan sejuk. Jadi Malaysia memang sesuai untuk saya tinggal. Saya dah cuba duduk di negara 4 musim tapi tak boleh. 

P.S: Menulis ketika bersahur. Selamat bersahur. Jangan lupa doa banyak-banyak waktu begini





Saturday, May 2, 2020

Syukur: Cabaran Kesyukuran Hari 8-9 Ramadan

 بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum...


Marilah kita sambung hari 'Cabaran Kesyukuran' hari ke-8 dan ke-9.

Cabaran Puasa Hari Ke-8: What sights are you grateful for?

Inipun banyak walaupun rabun. Saya hargai pemandangan indah, gunung rumput, flora, fauna dan tempat dilawati.

Cabaran Puasa Hari Ke-9: What books are you grateful for?

Saya pernah tulis pasal buku-buku ini dalam blog. Buku 'La Tahzan' dan 'Law of Attraction'. Moga berterusan pahala kepada penulis 'La Tahzan'. Boleh rujuk pos ini: Booster: Books That Inspire Me :) 

Ringkas hari ini. Jumpa lagi.



Segmen Bloglist SitiYangMenaip 1/2020

 بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum...

(Segmen telah ditutup)

Lama tak masuk segmen. Asbab blog melalui telefon macam remeh. Lagi satu lama tak buat macam tak pasti betul ke letak pautan.

Ada rezeki dan tergerak masuk segmen SitiYangMenaip. Boleh klik gambar tengok syarat. Mudah bagi saya. 


Segmen Blog list SitiYangMenaip


Harap terpilih.



Friday, May 1, 2020

Essential Oils

 بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum...

Tak seronok guna blogger interface baru ni. Tak boleh taip.

30 Mei 2020

Suka tulis tulisan pada hari ini, 30 Mei taip letak ke belakang. Aku tak harap orang baca sebab tulis daripada lubuk hati dan kadang-kadang ia sebagai rujukan untuk aku baca pada akan datang.


Eden's Garden Lemon
Eden's Garden Lemon Essential Oil


Tadi aku akhirnya keluarkan minyak pati lemon Eden's Garden daripada bubbles wrap. Jadilah satu koleksi minyak pati (essential oils) terdiri pelbagai jenama. Ada Young and Living, Narinar, Ronella, MARDI dan semestinya Eden's Garden. 


Minyak Pati
Essential Oils


Ada minyak yang dah habis iaitu cajuput dan botol kosong tu aku letak minyak lemon myrtle daripada MARDI. Jadi botol MARDI tu yang kosong.

Aku ada berangan nak beli koleksi minyak daripada Ronella sebab
1. Murah
2. Buatan Malaysia.

Memang berangan nak ke kedai Ronella di Bangi Sentral tapi keadaan PKPB ni tak mengizinkan. Samalah nak ada koleksi Eden's Garden tapi ini dari luar negara. 

Aku tulis ni juga sebab adik aku Y minta nak guna nama aku sebagai ahli Young and Living semalam petang, 29/5. Tapi takde makna aku nak buat koleksi/ beli secara banyak jenama ni sebab MAHAL! Tapi ini jenama pertama aku beli lepas aku balik dari luar negara 2 tahun lalu. Masa aku kat luar negara, aku sengsara sakit dan aku tekad nak cuba minyak pati. Apabila sampai di Malaysia aku terus pesan pada adik aku, aku nak lavender, eucalyptus, German chamomile dan rosemary untuk sakit aku. Nasib baik dapat cepat dan terus pakai. 4 botol je aku dah kena bayar RM400 lebih. Gilalah satu botol jatuh lebih RM100. Lepas tu aku cuba jenama Narinar. MARDI, Ronella dan Eden's Garden. Eden's Garden ni pelekat luar nampak cantik dan kemas berbanding jenama tempatan.