Nuffnang

Wednesday, November 11, 2020

E-Novel: Dunia Rumah Alena- Bahagian 14

 بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum...


Sambungan daripada novel sebelumnya. Lama tinggalkan kini saya sambung semula. Kalau hendak baca bolehlah klik pada E-Novel.

*************************************

Bahagian 14

Si Santa Claus itu telahpun menanggalkan janggut putih salji yang panjang dan topi merah 3 segi. Berubah daripada tua kepada pemuda dalam usia 30-an.

Alena menuding jari ke badannya seolah-olah memberi isyarat "me?". Itu untuk kepastian. 

Si Santa Claus itu menuding jari ke arahnya sambil memanggil 'makcik'. Sah kepada dirinya.

Siapalah ajar dia ini panggil aku yang muda ini makcik?" Alena bermonolog. 

"Oh!Hi" Alena membalas dengan memberi lambaian. Dia tidak selesa sebenarnya untuk borak-borak kosong dengan Santa Claus itu. Alena bangun daripada bangku perlahan-lahan, mata masih memandang ke arahnya.  
Alena tersenyum. " I' m not too old to be called makcik." Lepas itu cuba menjauhkan diri tapi si Santa Claus itu makin menghampiri. Satu langkah Alena ke tepi satu langkah pula si Santa Claus. Pelik keadaan. Dikejar dalam cara penuh diplomasi. Alena ke sisi bangunan pentadbiran Harbour Town. Macam main belon acah. Ada ketika mereka main cak-cak keliling bangunan pentadbiran Harbour Town. Alena ingin menjadi orang pertama masuk ke pintu masuk. 

Lega dapat masuk ke pintu bangunan. Dalamnya terdapat ruang tamu untuk pengunjung. Ada 2-3 orang juga dalam itu. Alena duduk di sofa menghela nafas kelegaan. Cemas juga. Kelegaan itu tidak lama apabila Santa Claus itu masuk. Dia mencari Alena dengan matanya. Apabila bertemu, dia tersenyum dan melambaikan topi ke arahnya. Kemudian menuju ke bilik pejabat.

Dia kerja di sini rupanya. Kata hati kecil. Dia mengerling pada Santa Claus itu dan Santa Claus itu memandang kepadanya. Dia cepat-cepat berpaling dan bangun untuk ke pintu untuk keluar. Niatnya terbantut.


Sambung


50 comments:

Farrah MF said...

Ini kena baca dari mula ni. Semoga terus terinspirasi untuk menulis NA 😊

Atie Zieya said...

waahhhh cant wait for the sambungan

nohas said...

wahh..kena baca dari mula ni..siapakah gerangannya Santa Claus itu..hehe..

Amie said...

Teruskan berkarya. Kita tumpang baca.

Eina Md Ali said...

Alamak, kena baca dari awal ni, hehe

TukangKebun said...

Bulan depan ada Santa Claus hantar hadiah.

hasliynda umairah beauty said...

penceritaan yg menarik

Azhafizah MN said...

alamak, tahu tahu dan bahagian 14 dah ye. Tak perasan pula saya kalau sebelum ni akak pernah update. Selamat membaca e-novel semula kak :)

Nur said...

Aik, baru nak syok, dah sambung pulak. :D

Fizah Abdul Halim said...

Nak kena baca dari mula ni :)

AisNy said...

Kena baca dari awal lagi nie...

Syaz Eym said...

cute main pandang2 dengan santa claus hehe

Martin Karakabu said...

Karakter Alena dalam cerita ini dideskripsikan sebagai orang yang takut tetapi juga dalam monolognya mau menunjukan bahwa tokoh Alena sepertinya agak kesal dengan Santa Claus "me?". Barangkali monolog itu masih samar - samar, namun nampak jelas menurut saya pada bagian "Dia cepat-cepat berpaling dan bangun untuk ke pintu untuk keluar", sungguh ini suatu cerita yang dibentuk dengan alur yang kompleks menurut saya.

Nice, sastrawan hebat.

Martin Karakabu said...

Hay, bagian 13 label E,Novel tak nampak, bisakah dibuatkan tautan link, (internal link) menuju bagian 13, sehingga memudahkan pembaca dan penikmat sastra (Novel) untuk memahami alur cerita yang sangat menarik ini secara utuh.

Mohon maaf hanya saran, tetap semangat dan teruslah berkarya. salam.

NA said...

Terima kasih, saya akan buat pautan dalam pos ini.

NA said...

Dulu-dulu. 2011 tidak silap. Lama. Hehe tiba-tiba hendak sambung.

Martin Karakabu said...

Baik, siap. Tetap semangat dan terus berkarya ya, sukses selalu. Kata yang terucap akan lenyap namun yang tertulis pasti abadi, mari abadikan semua kisah dalam tulisan, semangat ya.

yonosoymillenium said...

que interesante con un papanoel

Unknown said...

oK..NAK BACA DARI MULA.

Martin Karakabu said...

Nah ini baru oke, navigasinya keren. Siap menuju part, sebelumnya 13, 12 dst...tetaplah menulis dan semangat ya..

Himawan Sant said...

Bikin jadi penasaran nih siapakah sebenarnya sosok dibalik kostum Santa Claus ....

Tak sabar nunggu story kelanjutannya.

NA said...

Hehe tengok semangat menulis. Idea ada. Perjalanan Alena memang panjang. Tq atas sokongan.

Curheart.Bedelia said...

wow... mcm menarik ni... nnti boleh start baca dari awal2 bila ada waktu lenggang nnti, InsyaAllah

Luiz Gomes said...

Boa noite minha querida amiga. Parabéns pelo seu trabalho excelente.

Litah L said...

Alhamdulillah ramai kawan2 blogger yg ada bakat dalam penulisan
bole pergi jauh tu hehe perhaps one day bole publish bukunya hehe

NARDtheNERD said...

okay tengah bayangkan santa clause sado hehe

Himawan Sant said...

Kebayang serunya adegan saat mereka saling tunjuk setelah si pemuda melepas koatum Santa Claussnya :) ...

Cik TK said...

Eh kena baca episod sebelumnya ni. Menarik...

Acenana said...

dah lama tak baca enovel ni. :D

Intan Sudibjo said...

E Novel atau novel elektronik yah
seperti cerita pendek.. menarik.. saya suka baca novel dan cerita :)

Nour Adieb said...

go go go!!! x syabarrr tunggu sambungannn. tp nak kena baca dr awal jg

Wak Lat said...

wahh santa claus pown main jeling2 mengerling erk., hehehe

Kak Feni said...

Nak baca dari awal dan sambungannya. Hehe

Ujie Othman said...

Karya Na? Wah...👏👏👏

yonosoymillenium said...

que intriga con este papanoel

NA said...

Ya. Terima kasih.

Andrie Kristianto said...

tidak lama dari bulan Disember, rindu saya tidak melihat Santa Claus, yang hanya wujud setahun sekali

Mrs. A said...

Okay, nanti Mrs. A nak klik E-novel tu nak baca EP sebelum-sebelum ni

Warisan Petani said...

Tak dapat ikuti siaran sebelumnya.
Selamat berkarya.

Nor Azimah Ali said...

Aikk..yang dah keberapa tadi? Nape akk tak pernah baca pun sebelum ni? Tak bestlah baca2 dah separuh cerita.

NA said...

Ada dulu-dulu 2011, memang sudah lama. Akak pernah tanya bila hendak sambung. Sudah lama mesti lupa jalan cerita.

mamapp said...

Menarik baca ni cite santa.claus

Abam Kie said...

tahniah dan teruskan berkarya secara dlm talian. Nanti boleh terbitkan novel sendiri.

Victoria said...

Interesting post!

I love your blog.
I follow your blog. Please follow me back: beauty4fem.blogspot.com Have a nice day! Glad to meet you, Victoria

NA said...

I have followed your blog. Tq.

Nina Mads said...

kena baca dr awal cerita.. kalau tak memang tertinggal train

Shida Radzuan said...

Alamak kena baca dr awal ni..baru faham..

Farrah MF said...

Akak masih belum berkesempatan nak baca dari mula. Tetapi link e-novel NA ini akak dah letak di bloglist blog Girang Fashali 😊

dear anies said...

santa nk mengorat ke tu? haha

NA said...

Entah. Menguji kut.