Nuffnang

Monday, November 8, 2010

Makan lewat malam




Saya selalu makan lewat malam. Lepas pukul 11 malam je,saya nak makan tapi saya taknak makan nasi. Jadi selalu saya buat spaghetti atau makaroni yang ada kuah (kuah ni selalu saya buat rekaan sendiri tanpa ikut mana- mana resipi cuma tengok bahan yang boleh saya pakai di peti sejuk dan almari). Takpun senang saya buat makaroni dan keju atau kentang putar. Makan kentang putar yang lemak berkrim sangat membahagiakan. Kenyang makan. Selalu saya buat 2 biji kentang (kecil atau sederhana besar). Disertakan dengan minuman buah-buahan.Selalu pisang yang dah masak tu jadi mangsa jadi jus, takpun minum air lobak susu.

Buat jus buah-buahan senang,saya masukkan 3-4 biji pisang,kiub air,ais,air (jangan banyak sangat,asal boleh kisar),susu pekat sedikit dan gula.Masuk je dalam pengisar.
Kalau nak buat kentang putar pun senang je.Saya seorang,saya gunakan 2 biji kentang sederhana besar, potong kecil-kecil,masuk dalam periuk beserta air, rebus sehingga empuk.Kita tahu kentang tu empuk,bila kita cucuk kat salah satu kentang tu, memang rasa lembut.Toskan air hingga kering. Kemudian masukkan kentang tadi ke dalam pengisar, susu atau krimer,sedikit mentega (pilihan), sedikit pati stok ayam, garam dan lada sulah secukup rasa. Susu atau krimer tu kita letak selemak mana kita nak tapi pastikan jangan melebihi paras kentang.Nanti terlampau cair sangat kentang putar yang kita nak. Asal boleh kisar. Takpun buat secara manual dengan semua bahan-bahan yang disebut guna alat dinamakan "potato masher". Ala selalu alat ni kita boleh lihat kat gerai burger, orang jual burger pakai alat ini.. Bahan tambahan boleh kita letak untuk menyedapkan lagi kentang putar. Kadang-kadang saya letak bawang merah yang dihiris yang dikaramelkan (goreng sehingga layu dengan sedikit minyak) atau letak hirisan daun bawang. Boleh letak juga lobak merah yang dicincang. Paling bagus resipi ini, budak-budak pun suka makan dan kita boleh ajar mereka makan sayur dengan dikisarkan sekali dengan kentang. Hehe, saya belum berjaya buat kuah kentang putar macam KFC. Dah rujuk resipi tapi belum berjaya buat sebab bahan-bahan belum saya biasa pakai atau ada kat rumah.

Saya tak ambil gambar kentang putar yang saya buat (ambil pun saya malas nak muat naik dalam komputer). Ala mesti ramai tahu macam mana kentang putar tu kan? Takpe, layan gambar saya ambil daripada google dan kalau tak tahu "potato masher", boleh tengok di bawah








Apa makanan lewat malam yang selalu kamu buat?

Sunday, November 7, 2010

Top Chef Just Desserts




Assalamualaikum. Selamat menikmati hujung minggu. Anda tengah buat apa sekarang? Saya sedang menikmati pisang goreng bersama kopi panas. Menaip tulisan ini di samping melihat perkembangan muat turun Top Chef. Nampaknya kelajuan streamyx sangat lemah.Nampaknya lama lagi nak tunggu habis muat turun.

Rancangan Top Chef  ni baru saya tahu bulan lepas. Sebelum ni saya tidak berkesempatan menonton. Cuma mula-mula tertengok di saluran DIVA (702) ketika kul 12 pagi lebih. Masa tu saya tengah masak untuk makan lewat pagi. Jadi sambil masak sambil mata tengok tv (tv ada kat dapur).Menarik juga siri ini. Kalau kat Malaysia,baru ditayangkan siri 3 dan 4 (siri 4 di AXN) tapi di Amerika Syarikat dah habis ke siri 7 dan sedang ditayangkan Top Chef Just Desserts siri pertama.

Jadi saya pun mencari siri-siri terdahulu dan yang belum tengok di tvblinkx dan ada sebahagian siri saya muat turun. Kalau siri 1 Top Chef saya tak jumpa untuk muat turun dan terpaksa tengok di tvblinkx. Ada sekali saya ingat dah jumpa Top Chef siri 1 kat enjin pencarian, bila habis muat turun rupanya lain. Rupanya banyak kategori siri ini. Saya termuat turun Top Chef  Just Desserts

KATEGORI SAYA JUMPA:

1)TOP CHEF->orang-orang yang masuk pertandingan ini biasa eksekutif chef,sous chef,sommelier, pelajar kulinari,guru masakan,chef peribadi dan orang yang baru mengenali seni masakan. Kira orang biasa katakan.
2) TOP CHEF MASTER-> ini untuk mereka yang sudah pakar. Saya belum berkesempatan untuk melihat episod dalam siri ini.
3)TOP CHEF JUST DESSERTS- seperti tajuknya, mereka yang mempunyai skil dan kemahiran membuat pastri.

Siapa yang minat masakan dan suka memasak, bolehlah tengok siri ini. Saya ada juga bukan laman sesawang bravotv.com (penerbit siri ini, ada resipi kalau nak cuba) Canggih,memang tahap sukar nak wat masakan atau pastri. Kira peserta-peserta yang masuk bertanding dalam siri ini bukan calang-calang walaupun orang biasa pun mereka kena ada pengalaman malah ada pendidikan mengenai masakan.

Saya berkesempatan melihat episod pertama Top Desserts. Masa Quickfire Challenge (pemenang mendapat imuniti apabila memasuki Elimination Challenge), masa Seth Caro memperkenalkan kek cawan. Wah bangga saya bila dia memperkenalkan Steamed Malaysian Coconut Cake With Basil Buttercream & Candied Pine Nuts. Ambil perhatian: STEAMED MALAYSIAN COCONUT CAKE atau dalam Bahasa Melayunya ialah kek kelapa kukus.Paling menarik kek cawan Seth Caro menang untuk pusingan Quickfire Challenge. Memetik kata juri Johnny (setelah saya alih bahasa,ahaha)  "kek cawan awak menarik, ia sangat urban,awak ambil kek yang biasanya tak dibuat cara sebegini dan anda mengadaptasi mengikut cabaran yang diberi.." Ok, nak tahu rupa kek cawan Seth Caro, sila tengok bawah
Lepas dalam episod ke-2, dalam cabaran menggunakan koktel sebagai pencuci mulut (Elimination Challenge), pencuci mulut Yigit terpilih antara 3 sajian terbaik. Tau tak dia buat apa? Jeng-jeng tengok bawah
Yigit guna agar-agar ok. Agar-agar merupakan perkataan Bahasa Melayu.(rujuk pada wikipedia ye). Apapun anda boleh tengok gambar-gambar ini atau gambar-gambar lain di laman bravotv.com. Kredit kepada laman ini kerana saya menggunakan gambar-gambar dari sana untuk tulisan ini.