Nuffnang

Tuesday, October 4, 2022

Boleh Rupanya

 بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum...

Pertama kali gabungkan puasa sunat dan intermittent fasting. 24 jam puasa. Kali terakhir makan pukul 6:30 petang, sahur air masak pukul 5 pagi. Buka puasa pukul 7:04 malam.

Apapun boleh rupanya saya buat gabungan puasa dengan IF. Makan sedikit sebab makan banyak perut rasa pedih. Ringan rasa badan. 

P.S: Korang pernah rasa bosan nak makan? Kadang-kadang itu yang saya rasa.

28 comments:

SalbiahM said...

wah hebat. saya tak pasti saya mampu ke tidak. takut gastrik pulak

mummy_ayu said...

wah.....congrats! lum pernah lagi try takut gastrik je

Seri Kandi Di Tanah Jauhar said...

Belum pernah cuba lagi IF. Tak kuat semangat, pagi2 dah lapar giler perut kita.

Amie said...

Belum pernah try.
Tahniah, berjaya menempuh masa yang panjang.

Sha Mohamed said...

bosan tu taklah tapi tak lalu nak makan dan tak tahu nak makan apa..

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Tak pernah rasa bosan makan. Akak seorang yg kuat makan walaupun tak juga besar2.

fairus said...

Alhamdulillah.. bagus buat puasa sunat. Semoga saya pun rajin berpuasa sunat.

Ammi said...

Ammi belum pernah cuba IF masa bulan puasa...24 jam pulak tu.

tapi kalau ammi mungkin masa sahur tu minum Nescafe O tanpa gula kot...sbb biasanya mmg kalau IF pun pagi kalau terasa lapar ammi minum nes o kosong

norhidana said...

alhamdulillah kak, cuma jangan sampai tak makan apa pulak, takut nanti badan pulak kurang cukup vitamin

Nur said...

Wow! Kuatnya NA.
Saya sahur, kena makan nasi. Tak pernah gabung puasa sunat dan IF.
Saya tak pernah rasa bosan nak makan. Cuma rasa bosan makan nasi. Hehe.. itu yang makan benda lain lagi merapu tu.

Carneyz said...

Tak pernah pulak rasa bosan makan. Sbb tu agaknya susah nak kurus huhu...

Puan Hazel said...

Terbaiklah NA :)
Puasa selalu tapi IF tak pernah buat, jadi tak tahulah mampu ke tidak nak menahan lapar tu :)

Hanafi Abdullah said...

tak lama lagi tu boleh slim dan sihat.

semoga amalan puasa Allah terima..aamiin.

nona sani said...

Tak pernah gabung.. tapi mmg ada yg buat.. Selagi lapo, telan air time IF... Fuh, tak reti.. Ketarrr rasa.... Kahhhh!

Mrs. A said...

Bosan nak makan belum lagi tapi tak tahu nak makan apa selalu

Ujie Othman said...

Wah tahniah NA 👏🏽
Saya tak mampu kot. Asyik lapar je. Haha

Rasa bosan makan? Ya, kadang rasa gitu. Sampai cakap, kan bagus kalau ada pil yang makan jadi kenyang. Tak payah makan makanan.

nohas said...

wahh..berjaya...betul, kekdg bila rasa bosan makan, lbh baik berpuasa..

Cuya said...

Assalamualaikum... jemput join GA saya https://nasuha-itsmyessay.blogspot.com/2022/10/giveaway-contengan-cuya.html

Azhafizah MN said...

Fuhh..mencabar jugak nak buat ni. Kalau saya, sahur kena makan berat sikit. Takpun at least air suam dan kurma. Hebat kak dapat buat. Pernah rasa bosan makan sebab makan masakan sendiri. Yang tukang makan tak jemu, yang tukang masak jemu. Sesekali kena rasa masakan orang lain.

Shikin Razali said...

Alhamdulillah, tahniah kak NA kerana berjaya membuat puasa sunat dan digabung dengan intermittent untuk tempoh 24 jam.. Semoga inspirasi akak akan menjadi penguat semangat kami yang lain untuk merasai penaglaman nie..

Abam Kie said...

abe kie x perlu IF bagai utk kurus. Cukuplah makan berpada2 n puasa ramadhan n 6 syawal. automatik kurus!

Nina Mads said...

tak pernah lg gabungkan puasa.. tahniah dan alhamdulillah berjaya

fanny_dcatqueen said...

Pernaaaah kak. Ada masa saya macam bosan nak makan. Tapi kalo minum selalunya lancar dan tak pernah skip 2 liter perhari. Cuma tak mungkin juga tak makan. Jadi kalo masa2 malas nih tengah datang, biasanya saya cari buah. Kalo buah saya masih semangat nak makan 😁

anamizu said...

wahhhhh panjang juga tempoh puasa + IF tu.. nti nak cuba juga hehe

nayfatimahrasyid said...

Alhamdulillah...

Fieza Sani said...

wah...salute..24jam puasa...

dear anies said...

bla mkn benda sama je mula laa terasa bosan. esp bla msk sendiri hahaha

mamapp said...

alamak, boleh ke macam ru, gayat pula nak cuba