Nuffnang

Sunday, August 16, 2020

Kek Kukus Buah

 بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum...


Selamat berhujung minggu. Ini cerita Sabtu seminggu sebelum Raya Haji. Singgah rumah Makcik Masitah di Semenyih. Sebelum itu hadiri kenduri kahwin di Tanjung Sepat. Pertama kali ke kenduri kahwin selepas PKPP. Meriah dengan makanan. Ada otak-otak, apam balik, kambing bakar, sambal udang dan air panas serta sejuk.



Kek Kukus Buah


Panas-panas lagi kek kukus buah ini. Jadi biar terbuka dalam kereta biar jangan berkuap. Memang kukus dalam bekas plastik itu. Bekas besar itu hendak bawa ketika kenduri kesyukuran minggu depan. 
Saya suka makan kek kukus ini sebab rasa tidak manis sangat dan rasa gula itu macam dikaramelkan. Suka dengan pelbagai rasa manis, masam, masin dan sedikit pahit.


P.S: Terkini suka tulis sebelum tunggu Subuh dan hujung minggu. 



36 comments:

Cik Suerin said...

Sedap juga tu kek kukus, lama dah cheq tak pekena kek kukus 😋

sophea ◇ said...

betul tu i pun lgi prefer kek kukus dari bakar ,rasa sesuai dengan tekak . Mungkin dia takde rasa hangit atau lebih lembut kot . Kalau makan manis sangat pun tak boleh rasa senang muak .

Kamsiah yusoff said...

Anak saya kt kl kalau blk raya ja mesti beli kekbuah kukus,
Namanya kek buah kukus datin

Syaz Rahim said...

sedapnya! teringat masa kecik2 mak saya selalu buat

Azhafizah MN said...

Kurang minat sikit kek buah. Tapi sesekali dapat makan sedap juga rasanya.

Khairul Krol said...

Sedap kek kukus buah..selalu makan time raya..

mrhanafi said...

kek kukus tahan lama ke..

kalau tahan lama senang untuk disimpan dan dimakan berhari-hari

nohas said...

Kek kukus buah sedap kalau x manis sgt & rasa manis buah2an..

Meriah makanan kenduri..kambing bakar..

norhidana said...

dana baru-baru ini ada jumpa kek buah yang sedap... memang sedap lain dari lain tak manis sangat, moist bawak ke pejabat bagi kaawan opis makan ramai yang mintak belikan sebab sedap

Nina Mads said...

Lama tak singgah sini.. baru ada masa nk bw. Sedap kek kukus mkn panas2

nayfatimahrasyid said...

Kek buah yg sedap mestilah kek kukus🌹🌹

Madam Maq said...

Sedapnya kek buah.. Bila bila nak jugak try buat sebab suka rasa buah2an kering tu.

anakdenesor said...

suka kalau baru masak tu..pergh panas sedap.

dear anies said...

kek buah ni ada 2 jenis. yg dry dgn moist... ms kecik2 mama sy mmg rajin buat kek buah ni utk kenduri kahwin...

Unknown said...

sama la..saya pun suka kek buah sebab rasa masam dan ada rasa pahit2 tu.. kalau kurang manis tak pe. lagi sedap..

Ana Jingga said...

sedap tu NA, kak ana tak berapa pandai nak buat kek kuus buah ni kena try nampaknya :)

Shikin Razali said...

Masa kecik2 dulu, ummie saya selalu buah kek buah nie.. Sekarang kurang sikit nak makannya sebab manis.. hihihi

Nor Azimah Ali said...

Aritu akk dah singgah sekali lalu tak sempat nak komen pun,so arini singgah semula..
Kek buah ni tengok keadaan, ada yg bwtul sedap sampai takleh stop makan, ada yg muak, seketul pun tak boleh habis. Tapi akk mmg tak brpa minat kek, tak kiralah kek apa2pun..

shima jelani said...

Kurang minat makan kek buah maybe sebab buah-buah dalam kek tu hehehe 😊

Norlaili A Wahab said...

Lamanya tak makan kek kukus buah ni.....

Litah L said...

wahh rajinnya n pandai ya buat kek
sy nda reti buat kak, pernah try sekali x menjadi lepastu serik mau buat haha

NA said...

Bukan saya buat tapi makcik saya.

Cuya said...

kurang minat kek kukus buah
tak tahu kenapa..hehe

https://nasuha-itsmyessay.blogspot.com/2020/08/cuya-join-pertandingan-sajak.html

Himawan Sant said...

Aku juga menyukai Kek kukus buah.
Unik rasanya karena paduan lezat dan aroma buah yang digunakan.

Shida Radzuan said...

sedap kek kukus..shida suka juga :)

Galaksi Viral said...

Salam kak. Blogwalking here. Done follow blog akak. Gv belum pernah makan kek buah kukus tapi pasti rasanya sedap kan kak. huhu. :)

Tqa London said...

Oh my.. nampak sedap! My mom suka sangat kek ni!

dear anies said...

pos laa ke sini sikit ;-)

Food Blog said...

Thank you for sharing this wonderful post keep your awesome work
I have many hobbies. I love to travel and read. But my favorite hobby is cooking. Let me tell you why! First, I'll tell you a little bit about why I started cooking. Secondly, I'll give you some information about what I like to cook. Third, I will say how I use the vietnamese food for cooking.

When I started cooking, I was 10 years old. My mom wants me to be a chef. She has always believed that girls have to make different types of food, because one day they will get married. In my country, it is normal for girls not to cook. I feel lucky because I can cook many dishes. Now that I cook some of the dishes my children and husband love, I become happy and proud of my mother and myself. i am a food blog

Ami Hamni said...

Waduh saya jadi pengen coba icip nih, sederhana tapi terlihat enak

mrhanafi said...

pasti sedap kan kek kukus ini

mama sara nur said...

kek kukus buah memang sedap
sis pun jual kek ni he hee

Himawan Sant said...

Aku juga oengin coba 😁

Kar Hooi said...

Hand Sanitizer Murah Malaysia
https://handsanitizerkl.blogspot.com/

Nur said...

Saya dah lama tak makan kek kukus. Dia lagi moist kan. Nampak sedap kek kukus buah tu.

Nina Mads said...

sedap kek kukus tu.. nampak gebu gebas