Nuffnang

Sunday, May 10, 2020

Syukur: Cabaran Kesyukuran Hari 14-17

 بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum...


Selamat menyambut Hari Nuzul Quran. Betapa masa berlalu kita telah berada di pertengahan bulan Ramadan. Bagaimana puasa korang? Kongsi sedikit cerita.

Mari kita sambung 'Cabaran Kesyukuran' . Mencabar juga untuk menulis tapi saya dah tulis dalam jurnal saya terlebih dahulu.

Cabaran Puasa Hari Ke-14: What challenge are you grateful for?

Cabaran yang saya syukuri ialah untuk sentiasa berasa gembira, optimis dan pandang setiap perkara yang berlaku dengan hikmah. Ia sentiasa menjadi cabaran diri ini untuk sentiasa lakukan. Akan ada masa sedih. Waktu itu saya akan kira berapa lama ia akan berpanjangan. Tak lama. Ia akan bersilih ganti dengan kemudahan. 

Cabaran Puasa Hari Ke-15: What sounds are you grateful for?

Kicauan burung waktu Subuh hingga terbit matahari.
Tadarus al-Quran di televisyen ketika waktu nak bersahur.

Cabaran Puasa Hari Ke-16: What places are you grateful for?

Rumah sekarang sebab suasana sunyi. Rumah lama sebab meriah dengan suara jiran dan kedudukan rumah depan surau.
Mount Aspiring. Nama gunung pun dah cadang bagaimana rasa diri ni.


Mount Aspiring, NZ
Mount Aspiring

Cabaran Puasa Hari Ke-17: What in nature are you grateful for?

Tengok bulan penuh lepas Subuh.
Ketika mendaki Mount Aspiring. Udara segar, sungai kebiruan.



22 comments:

Siti Yang Menaip said...

senarai bloglist SYM dah update
https://sitiyangmenaip.blogspot.com/2020/05/senarai-bloglist-sym-12020.html

Hanis Amanina said...

menariknya cabaran niii :D

untuk sy part soalan last tuu, saya rindukan air terjun T_T

hanisamanina.com

Postinks said...

alhamdulillah puasa saya lancar... walaupun banyak godaaan heheh..

mari berteman.. fkllow back me :)

Sayidah Napisah said...

tertarik dengan cabaran hari ke-15 tu.. yang what sounds tu..

for me, it is sounds of raining. i love it bila hujan (without guruh and kilat hahaha). sebab suasana, the feeling, bunyi bila hujan.. menenangkan~ :D

Khairul Krol said...

Alhamdulillah, puasa kali ini semuanya baik² saja sama mcm tahun² yg lepas. Cumanya tahun ni tak dapat nak iftar ramai² T_T

Michael "Dije" David said...

Selamat menunaikan ibadah puasa :D.

Warisan Petani said...

Sambut cabaran yang datang dengan tabah dan hati yang tenang

nohas said...

Puasa tahun ni lebih tenang..Mount Aspiring..betul, namanya pun dah memotivasikan..

Ana Jingga said...

salam nuzul Quran NA :)

Hans Hanis said...

Salam Nuzul Al-Quran juga

Bunda_nora said...

Salam nuzul Alquran..dan selamat berpuasa.

Djangkaru Bumi said...

Selalu bersyukur dan gembira itu penting
Saya suka sekali

dorsett pink said...

Salam nuzul al-quran dan selamat berpuasa NA

Azhafizah MN said...

Salam Nuzul Al Quran. Betul, bulan sangat cantik sekarang. Bulan penuh dan nampak besar.

mama sara nur said...

alhamdulillah

mawardi said...

semoga memontum nuzulul quran menjadi penghentak kesadaran kita untuk kembali kepada quran

ray said...

Now right at this moment, what I am truly grateful for is being able to go home. Alhamdulillah.

nayfatimahrasyid said...

Salam Nuzul Quran 🙋

Djangkaru Bumi said...

Hadir kembali, sebentar lagi mau berbuka puasa

adianiez AIDA said...

sama la.
sgt suka berada di rumah. sepi.
famili ada di rumah. legaaaaa...

SalbiahM said...

Cantik mount aspiring tu. Rindu nak travel. Haih

Nina Mads said...

Cantiknyaa gunung tu sesuai dgn namanya