Nuffnang

Monday, March 14, 2022

Sihat? Semula

 بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum...

Dengan cuaca tidak menentu: panas dan sejuk sangat; ada Covid. 

Kronologi:

Tanggal 20 Februari (Ahad) rasa tidak sedap badan. Rasa penat dan panas.

21 Februari (Isnin) teruskan berpuasa. Ingat rasa tidak selesa itu sementara. Badan masuk angin. Jadi badan rasa lemau.  Tidur. Rekod tidak tengok internet atau blog.

22 Februari (Selasa). Selsema dan batuk timbul. Suara serak. Kepala berat, rasa terawang-awang. Teringat keadaan terawang pada satu ketika saya tidak sihat. Badan seram sejuk. Mak kata itu demam. Ya makan ubat panadol. Mula juga makan ubat Pabron (selsema dan batuk). Petang cuba minum air kelapa.
Sela masa puasa ditinggalkan sebab kena makan ubat. Ada juga makan ubat batuk jenis lain apabila Pabron habis. Alhamdulillah berselera makan. Bagusnya ketika ini tiada sakit perut. Tiada lagi badan berangin.

Pabron Lemon (Beli Kali Ke-2)23 Februari(Rabu). Demam kebah. Cuma tinggal masalah selsema dan batuk. Bangun tidur waktu pagi selalu rasa hidung tersumbat. Adi kena buang hingus awal pagi. Malam kadang-kadang batuk menyerang jadi kena tutup penyaman udara dan kipas. Harapkan angin/udara semulajadi.
Berlarutan lama juga untuk hilang. Memang saya ada masalah kalau kena selsema atau batuk lambat sembuh.

Hari ini iaitu 14 Mac (Isnin) saya dapati tiada batuk atau selsema waktu bangun pagi. Kiranya sudah sembuh. Alhamdulillah.

Lama tidak kena sakit begini. Kali terakhir 2018. Bagi mereka yang membaca, saya bukan kena Covid tapi batuk dan selsema biasa disebabkan panas melampau dan jangkit daripada emak dan abah yang baru pulang dari Kenyir. Jenis suka berjemur dan berjalan laju waktu panas. Jadi kena rehat betul-betul sebelum teruskan semula aktiviti.

Apapun sakit penghapus dosa. Hikmahnya saya makin baca al-Quran walaupun suara serak. Saya rasa macam bersenam suara walaupun terseksa hidung tersumbat dan ada terbatuk. Hehe.

Ini catatan peribadi. Saya tulis untuk pedoman diri. Kalau ada yang baca (sebab saya tunda tarikh siaran bukan buat pos terbaru) dapat ambil sesuatu bermanfaat.

Tarikh sakit: 20 Februari hingga 13 Mac. 

3 comments:

babYpose said...

Alhamdulillah dah sihat, terinspirasi bila sakit pun membaca Quran dan teruskan berpuasa. SubhanAllah. Terima kadih share brand ubat tu, nampak mujarab.

nohas said...

Alhamdulillah, dah sembuh..take care, NA...sekarang ni musim panas..

Nina Mads said...

Skrg cuaca tak menentu.. kalau sakit mesti ingat kena covid dh. Alhamdulillah dh sihat