Nuffnang

Friday, December 25, 2020

Memori

 بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum...

Perjalanan hidup sudah jauh ditempuhi. Ada ketika sudah memaafkan tetapi kenangan masih menghantui.

-No matter how far we travel, the memories will follow in the baggage car
August Strindberg

20 comments:

Syaz Eym said...

Betul tu, sekali sekala mengenang tak apa, asalkan jangan makan diri kan..

Atie Zieya said...

trueee said!

Abam Kie said...

barang lepas jgn dikenang.. sudah menjadi hak org lain...

Siti Yang Menaip said...

betul.. kdang2 rasa nak lupakan dan maafkan. tapi rasa x mampu.. sebab sakit ke kenangan pahit ke tetap ada dalam ingatan..

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Masa mungkin mampu mengubati.

Martin Karakabu said...

Hay apakah dirimu baik - baik saja?

Masa lalu adalah kenangan, masa kini adalah kenyatan, masa depan masih misteri namun apa yang kita lakukan hari ini jadi gambaran untuk masa depan. Tetap semangat dan terus berkarya ya...

NA said...

Baik sahaja cuma kenangan masa lalu mengganggu perasaan.
Insya Allah tetap semangat. Tq.

shima jelani said...

Memang susah nak memaafkan tapi hati akan lebih tenang bila kemaafan dihulur.

InsyaAllah masa akan merawat parut yang tinggal 😊

Nur said...

Saya setuju dengan pendapat Abam Kie kat atas. Dan saya rasa juga, time can heal everything. Lambat laun, kita kenang yang manis je. Yang pahit buang jauh-jauh dalam laut dalam, ku tak ingin kenang lagi. Yihaaaa...

NA said...

Sudah maafkan cuma teringat sahaja :)

Litah L said...

feel u. sy pun kadang begitu juga ada masa2 teringat benda yang sudah lepas. sedihnya otak kita ni bukan macam komputer bila kita mau kita create dan save bila x mau kita delete. tidak semudah itu kan..

NA said...

Betul itu.

Azhafizah MN said...

Perjalanan hidup semakin jauh dan kenangan terus ditinggalkan. kenangan yang pahit pastinya akan meninggalkan kenangan yang tak best. Memaafkan itu mudah tapi melupakan itu susah.

Eza boom boom said...

Kenangan itu akan selalu ada. Tapi yang membezakannya adalah apabila kita sudah memaafkan atau sebaliknya. Jika belum, hati masih terasa berat dengan kenangan tersebut.. :)

Nor Azimah Ali said...

Kenangan lalu jadi sempadan hidup

Farrah MF said...

Kenangan itu tetap ada...

Nour Adieb said...

Betul! I is setuju!

dear anies said...

manusia...macam tu laa sikapnya...

Nina Mads said...

memori disimpan rapi.. ada yg di share ada yg tidak.

Nina Mads said...

harap memori tahun 2020 ada yg manis2 buat NA