Nuffnang

Monday, August 15, 2011

Resipi: Spaghetti Bolognese (Versi Pedas)


Assalamualaikum...

Terima kasih yang tinggalkan komen sebelum ini. Hehe semua bijak bistari dapat mengagak spaghetti. Spesifiknya spaghetti bolognese (entah betul entah tidak). Kiranya semua pernah buat kan dan masing-masing ada versi cara memasak.

Takpelah saya kongsi cara buat mana tahu ada yang belum pernah buat. Ni buat untuk 3 orang makan. Jadi pandai-pandai anda semua ubah/tambah/tolak bahan yang nak dipakai. Ini versi pedas atau citarasa rakyat Malaysia. Kiranya spaghetti bolognese versi pedas.

Bahan-bahan

1/2 paket spaghetti
Bahan-bahan untuk membuat sos

2 sudu besar minyak zaitun/minyak masak
Seulas bawang putih
Setengah biji cili merah
1 sudu besar cili boh
1 biji bawah besar, potong 2 dan hiris halus
Tomato puri dalam tin/Sos jenama Prego
1/2 paket daging kisar (seperti dalam gambar guna separuh)
5 biji cendawan butang- hiris
Garam- secukup rasa
Gula- secukup rasa
1 sudu besar cuka putih (pilihan)
1 sudu kecil lada hitam
1/4 batang lobak merah (boleh guna sayur lain atau tiadakan)- hiris berbentuk panjang
Sedikit kobis bunga (boleh guna sayur lain atau tiadakan)


Cara membuat

1. Rebus spaghetti sehingga 'al-dante'
2. Rebus lobak dan kobis bunga sehingga lembut

Untuk kuah

3. Panaskan minyak dalam kuali
4. Masukkan bawang putih bersama cili merah yang ditumbuk, daging kisar dan bawang besar. Kacau sehingga sebati dan daging berubah warna ke kelabu. Masukkan cili boh. Kacau lagi sehingga garing. Api sederhana.
5. Masukkan sos tomato/ sos Prego. Kacau dan kemudian masukkan 1 cawan air. 
6. Masukkan lobak dan kobis bunga yang telah direbus bersama cendawan butang yang dihiris. Biarkan ia mendidih seketika.
7. Masukkan bahan perasa seperti cuka, garam, gula dan lada hitam. Kacau 1-2 minit dan tutup api.

Mesti ada buat lain cara kan? Mungkin lagi sedap dan ikut citarasa anda. Hehe. 


P.S: Tak sabar nak dapat kad raya daripada para blogger. Pertama kali dapat daripada mereka ni. Terima kasih kerana bermurah hati nak beri.
P.S.S: Ambil banyak gak gambar tapi pilih 2 gambar untuk diletakkan di bawah.

Spaghetti Bolognese (Versi Pedas)



Spaghetti Bolognese








16 comments:

maszull said...

salam...wah sedap jugak ni wina nanti mama boleh la cuba resepinya...:)

NA said...

@Mama Maszull: Ok mama takde masalah

SoLy SoLicious said...

cam sedap.. heeee......pernha buat..tp men cmpak2 jelah ikut sedap rasa..hahaa

Syazana Zainn said...

oh sangat sedap spageti bolognese ni.

schaze mmg suke giler spageti! xP

kalau ade meatball atau cikenball konpem lagi meletopz uol..hihi xP

Jajas said...

pandai dia masak...

NA said...

@Soly: Ni pun kadang-kadang campak gak

@Schaze: Suka gak bebola

@Jasman: Ala bolehla benda senang

abghani said...

dap nya

NA said...

@Abgghani: Hehe kena rasa baru tahu sedap ke tak :)

aamalinaazman said...

tadaaaaa!
dah siap..hehehe
akk..x nak wat sendiri
nak akak wat kan eh..hihihi

NA said...

@Mimito: Camne nak wat Mimi duk jauh :)

Gary Asip said...

pergh.... nampak sedap!!! nak mintak mak buat la..... huhu~..

NA said...

@Gary: Wah bagus tu :)

Atul Hamid said...

wah, nampak sedaplah spaghetti ni

Nur said...

Sedap kalau buat pedas-pedas. Baru ada kick! :)

NA said...

Betul. Memang popular pos ini. Orang cari versi pedas.

Cik nadya said...

sedapnyaaa kak.. da lme xbuat spaghetti blognese ni :)