Nuffnang

Sunday, September 25, 2011

Kenangan: Perbualan Mengenai Facebook


 بسم الله الرحمن الرحيم


Assalamualaikum....

Kecoh kan dalam minggu ni pasal pemuka (interface) baru Facebook. Saya cuma mendengar dan membaca sahajalah sebab takde FB tapi teringat perbualan saya lebih kurang dengan Lampard (bukan nama sebenar) tahun lepas.


Tempat: Ruang maya reban ayam (YM)

Saya: Lama tak nampak Z*** (nama panggilan dia) kat kc. Mana pergi?
Lampard: Ada kadang-kadang masuk pakai nickname lain. Kc tak best macam dulu la N**** (nama panggilan saya)
Saya: Biasalah chatters silih berganti bertukar ganti.
Lampard: Ramai kanak-kanak riang je sekarang dalam tu. (Lepas itu Lampard petik kenangan bersama beberapa orang chatters kc) Mana mereka sekarang?
Saya: Haha termasuk N**** kanak-kanak rianglah eh? Entah, dorang tu pun dah takde.
Lampard: N**** kanak-kanak riang jenis lain.
Saya: Haha.
Lampard: Z*** sekarang lebih pada FB.
Saya: FB? Seronok ke? Friendster kan dah ada.
Lampard: Best, N*****. Ni lagi real, ada permainan. N**** buatlah satu akaun.
Saya: You're not the one requested the same thing. Hehe tapikan takmolah. Kawan N**** cakap FB lagi bagus daripada FS sebab nampak serius dan orang yang sertai letak nama penuh. Kena letak nama penuh tu ler yang malas. Taknak orang skodeng.
Lampard: N**** letak gambar gunners.
Saya : Haha takmolah lagipun takut ketagih dengan FB. N**** mudah ketagih. Z*** tengoklah N**** dengan kc.

Beberapa hari kemudian.
Saya: Mak dah ada FB baru buat. Sibuk mak, rakan dia dah ada FB. Nak gak satu tu.
Lampard: Nama, nak cari.
Saya: Haha. Nanti saya tanya mak.

(Tanya kebenaran pada emak)
Saya: Cari nama bla-bla. Ada tak nama tu?
Lampard: Ada.
Saya: Tunggulah diterima. Hehe.
Perbualan kami ke tajuk lain.


(Beberapa hari kemudian setelah diterima permohonan )
Saya: Camne?
Lampard: Cool N**** (rujuk pada satu gambar saya)
Saya: Haha (Dalam hati: gambar tu cool ke?) Ler itu muka penat.
Lampard: Dah tengok gambar Z*** dan keluarga Z***?
Saya: Dah. Hehe.

Sampai ke sudah saya tak buat akaun FB. Sekian.






34 comments:

Jasman said...

sama la kita...xada fb...

NA said...

@Jasman: Tau, awak pernah beritahu dulu.

Mama Atiyyah Umairah said...

Ade akaun fb...tapi smakin lame mkin ilang mnat kt fb....jz tgok nk tau pkmbngan org jer...sudahnye bek lyan blog...org xknl kite...so leh la tmbh mber2 maya...at least..leh jdi dri sndri sbb xder sape knal kter...then...smbil2 tuh leh kongsi2 ilmu n tmbah mber...

NA said...

@Atiyyah: Layan blog :)

Ezad Skytech said...

buka fb pon macam2 tu je..pening da dgn interface baru fb ni..hee..

NA said...

@Ezad: Masih tak dapat mahirkan eh?

maszull said...

salam wina...oh ye ke wina x ada fb patut la mama tanya wina x bagikn..:)

NA said...

@Mama Maszull: Eh tak perasan mama ada pernah minta :)

fatynadia said...

oh, akak pun jenis yang jaga privasi eh. patut la tak penah nampak gambaq akak dalam blog

NA said...

@Fatyn: Rasanya satu hari nanti nampak juga gambar muka akak kat blog. Ada gambar akak dalam blog ni.

schaze zainn said...

owh patut la :D

schaze buat FB sbb sng nak communicate dgn kazen dan kawan2 :D

tp skrg budak kecik lg advance gune FB =,="

NA said...

@Schaze: Betul budak kecil dah ada. Budak zaman IT :)

Niena Pengembara Ilahi said...

fb skang memeningkan ~

Niena Pengembara Ilahi said...

cerita tadi sekadar rekaan... analogi :D

iema... said...

heheheh ima ada FB tapi mcm tade Fungsi.. Bukak FB maen game.. wat status merepek n ping entry Blog jer ^____^

NA said...

@Niena: Haha takpe lama-lama tak pening FB tu kut.

@Iema: OO main game yer :)

zareliqa afiqa said...

lar~baru teringat nak carik kak wina kat fb.takde rupany.hehe,tp iqa pun da lama tak bukak fb ni.tension jek~duk kat blog ag best.huhu

NA said...

@Iqa: Blog lagi best kan? Haha weh ingat tido dah senyap jer tak berkemaskini blog.

Jasman said...

nak penuhkan kuota suami ke?huhuhu

NA said...

@Jasman: Oit lari tajuk. Hehe. Takde kena-mengena ngan FB

mohdhazlan Dreadlock said...

fb ...:) fobia buku ...

NA said...

@MohdHazlan: Haha itu orang tak suka baca buku :)

Izzuddin Fauzi said...

Sabo je laa~~~ Hahahaha :D

yusuflaili said...

Salam;
FB ni budak sekolah rendahpun ada,..guna ic org lain...
Aku lama dah tak bukak Fb ni,kerana aku sibuk ngan blog.

abghani said...

kdg kdg tengok fb utk tgk perkembangan rakan rakan

L said...

ak pun xdop fb.. hahahah

jom solat?
http://lolz-l.blogspot.com/2011/09/6-jahanam-2.html

hira said...

mai la buat 1 akaun. haha

NA said...

@Izzuddin: Sabo jerla bila Kak Wina nak buat FB ek? :)

@Yusuf: Hehe utamakan blog rupanya.

@L: Haha.

@Hira: Tunggulah terbuka hati.

Terima kasih semua yang komen.

Zul Fattah said...

buat je.. jgan main benda2 lain..

mohdhazlan Dreadlock said...

mn tweet plk..:)

NA said...

@Zul Fattah: Tu yang tak boleh menahan tu. Godaan weh.

@MohdHazlan: Macam seronok jer :)

Ummi_R❀salici❀us said...

tak payah lah kak.. tak best mana pun..
betul, skrg ni kalau bg pilihan, umi pilih blogging dr FB-ing tuu...hihi

aimie amalina said...

waaaaa
kak x de FB ke
baru nk tye akak ade FB ke x..hehehehe

NA said...

@Umi: Hehe ada juga sokong Kak Wina tak buat.

@Mimito: Takpelah kita berhubung cara lain eh Mimito. Hehe.