Nuffnang

Wednesday, June 1, 2011

Sambungan Internet Yang Lembab Dan Pening Untuk Menyusun Perkataan-Perkataan Bagi Peraduan Cari Cantum Menang Berita HarianAssalamualaikum...

Selamat dinihari bagi pembaca yang belum tidur. Malam semalam kelajuan internet sangat mengecewakan maka dapat tengok satu episod Desperate Housewives. Episod ke 23 House pula dah nak habis, sambungan internet sangkut. Haih ingatkan waktu macam begini nak tengok lagi siri di internet tapi terputus-putus aje.

Sementara tunggu internet stabil sambil hidupkan semula modem, sempatlah menggunting Peraduan Cari Cantum Menang Berita Harian bagi hari Isnin dan Selasa minggu ke-3. Sesiapa pembaca setia dan hari-hari beli Berita Harian silalah masuk peraduan ini. Buka muka surat 41. Peraduan ini menguji kecekapan kita untuk menyusun perkataan-perkataan menjadi ayat. Senang ke? Mula-mula ingat senang tetapi setelah saya menghantar peraduan untuk minggu ke-2, saya yang masih ingat keenam-enam perkataan tiba-tiba dapat buat ayat dengan susunan perkataan yang berbeza daripada jawapan yang asal. Saya beritahu emak jawapan boleh disusun dengan perkataan lain dahulu. Mak memberi hujah mengapa mak menyusun ayat sebegitu. Saya akur dan tengok laman sesawang kamus dewan mengenai tatabahasa. Hehe. Abaikan. Sesiapa yang dah isi dan hantar bagi minggu pertama dan kedua faham maksud saya.

Maka saya ingat nak buatlah perbincangan jawapan yang korang rasa betul untuk minggu ke-3 ni. Memandangkan baru dapat 2 perkataan (Isnin dan Selasa) maka saya taip perkataan-perkataan tersebut terlebih dahulu untuk kita sama-sama fikir kemungkinan ayat.

Perkataan hari pertama: Membentuk

Perkataan hari kedua: Minda

Ahaks macam budak sekolah darjah 1, cikgu memberi perkataan yang tidak bersusun dan pelajar terpaksa menyusun menjadi ayat.

Nanti saya bagi perkataan-perkataan yang lain lagi.

Sementara saya pening dengan asyik teringat perkataan-perkataan untuk minggu ke-2 dan sambungan internet yang teruk, kita jumpa lagi.


No comments: