Nuffnang

Tuesday, July 5, 2011

Bagaimana Untuk Lajukan Blog Ke Pelayar. Laju Tak Apabila Nak Buka Blog Ini? Tak Cukup Laju Ke? Sila Komen




Assalamualaikum…
Selamat petang semua. Terima kasih melawat dan mengikuti blog ini.  Apabila kita ikut blog orang lain dapat kita kutip manfaat dan ilmu yang mereka ada. Manakala pengalaman buruk mereka kita jadikan ingatan.
Terima kasih pada Gary dan Freaky (boleh tengok nama mereka pada senarai pengikut) memberi tips untuk melajukan apabila buka blog. Sebelum ini saya dapat tips daripada google di mana suruh mengurangkan perkakas/perabot pihak ke-3 akan mempercepatkan pembukaan blog tersebut. Saya yang mempunyai banyak perabot pihak ke-3 rasa keberatan juga nak buang sebab saya rasa perabot tu ada signifikan bagi saya walaupun nampak menyemak atau tiada guna pada pembaca.
Ok bagi yang teringin nak mempercepatkan kelajuan muat turun blog korang pada pelayar. Senang sangat kerana semua penulis blog biasa dengan cara ini.
  1. Buka pemuka blog (dashboard)
  2. Klik pada ‘Design’
  3. Buka bahagian ‘Page Element’
  4. Klik pada ‘Add Gadget’ (mana-mana pun boleh kerana boleh letak di bahagian yang kita suka, jangan risau tak nampak peralatan pun)
  5. Ada label ‘Title’. Jadi korang letak apa-apa tajuk atau tak letak tajuk pun takpe tapi asalkan korang faham fungsi tu, Nanti takut lama tak buka lupa fungsi bahagian tersebut.
  6. Pada ‘Content’ letak kod java ini seperti di bawah dengan salin dan tampal (copy paste)

<script type="text/javascript" src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.4/jquery.min.js"></script>

<script type='text/javascript' src='https://sites.google.com/site/jquery01/jquery.lazyload.mini.js?ver=1.5.0'></script>

<script type="text/javascript">

jQuery(document).ready(function($){

if (navigator.platform == "iPad") return;

jQuery("img").lazyload({

effect:"fadeIn",


placeholder: "http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/THkEtEOZfrI/AAAAAAAABRo/IARVMD_8TwA/s1600/grey.gif"

});

});

</script>

  1. Tekan butang ‘Save’
  2. Lepas itu tekan butang ‘Preview’ untuk tengok perbezaan masa muat turun blog anda ke pelayar.
  3. Puas hati tiada kesilapan menyalin kod, tekan butang ‘Save’

Laju tak apabila buka blog ini atau blog anda sendiri? Kalau rasa lembab, tinggalkan komen yer.













2 comments:

smartradz said...

tk tolong kita lajukan ckit blog kita.

NA said...

Ikut jer camne nak buat tu yer. Senang. Ada kemusykilan leh tanya.